Начало / Анализи и статии / Кайсиевите насаждения- началото на един успешен бизнес

Кайсиевите насаждения- началото на един успешен бизнес

Кайсиите се възраждат

това твърдят от Опитна станция по кайсията и земеделието ( ОСКЗ) в Силистра. Директорът на Института по земеделие в Кюстендил пък е сигурен, че трайните насаждения излизат от кризата.

Физически характеристики

Кайсията (Prunus armeniaca) е вид растения от семейство Розоцветни (Rosaceae). Дървото достига до 8 м. височина и се отличава с продължителност на живота между 40 и 60 години.

Специфичните биологични особености на кайсията, нейните високи изисквания към климатичните и почвени условия налагат особено голямо внимание при избора на място за нова кайсиева градина. Температурните колебания и повратните мразове в края на зимата и началото на пролетта са най-големите врагове за този овощен вид. Подходящи са местата в близост до водни басейни, планински реки и склонове на по-малки възвишения, IMG_0803където има въздушен дренаж и не се задържа студен въздух. Кайсията изисква дълбоки, леки, добре дренирани почви с дълбоки подпочвени води.

Произход и лечебни свойства

За родина на кайсията се смята Североизточна Армения, където се отглежда като културен вид от 3000 г. През I век достига до Европа, а в България се превръща в овощна култура след Освобождението.

Кайсията се отличава с лечебните си качества срещу голям брой заболявания, някои от които са: сърдечно- съдови, аритмия, анемия, рак, стомашни заболявания, простудни заболявания, влошено зрение и др.

Инвестиция в кайсии

apticot_3_bigЕдна овощна градина от минимум двадесет декара може да храни цяла фамилия и да се превърне в печеливш семеен бизнес, включително и за хората по селата, където безработицата е голяма, а повечето притежават по някое парче земя.

Една такава инвестиция, започва да се изплаща след петата година, като след израстване на дръвчетата чистата печалба надвишава 1000 лева/ дка годишно, което е изчислено след отчитане на всички разходи, включително и за труд.

Проблемни са първите години, когато инвестициите са най- големи, а приходи все още няма. За създаване на овощна градина от 20 дка са необходими около 10 000 лв, което включва разходи за посадъчен материал, механизирани мероприятия, ръчни дейности и др.

Между втората и четвъртата година, повече от половината разходи намаляват, като са предвидени само за ръчни мероприятия, торене и механизирани дейности.

На петата година кайсиите дават плод за първи път, като прогнозната реколта е 1000 кг от декар. Според добив от 1000 кг/дка, са изчислени приходи в размер на 14 000 лв. Очаква се през шестата година добивите да нарастват на 1500 кг/декар, а през седмата година, когато дръвчетата са напълно зрели ще дават по 1800 кг/ декар, което дава печалба от над 26 000 лева.

Според направения разчет от Областна служба за съвети в земеделието, за четиригодишния период докато дръвчетата растат, трябва да се похарчат близо 20 000 лева, но цялата инвестиция се изплаща за средно 6 години, ако  реколтата не пропадне поради лоши климатични условия.

Пазар на кайсии

Близо 80% от българската продукция се изнася на външния пазар, като приблизите02.07.2012-53dc03d5452089c6345b915b8573deeb1лно 70 % отива в северната ни съседка Румъния, а останалите 10% се разделят между Украйна и Молдова. Нашите сортове трудно пробиват на западния пазар, защото не са познати на тамошните потребители.

През 2014 г. цената за пресни кайсии върви във възходящ ред от 12 евро/кг на европейския пазар и между 4.50 и 5.00 лв/кг на българския пазар. Изчистени кайсиеви ядки на европейския пазар струват 30 евро/ кг и 15лв/кг на българския пазар.

Мерките, по които можете да финансирате своята инвестиция са:

Подмярка 4. 1 “ Инвестиции в земеделски стопанства“
Подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“

Интересното е, че програмите позволяват да направите допълнителни инвестиции, които да подобрят добивите и качеството на продукцията от една кайсиева градина. Пример за това може да бъде изграждането на сондажи, капково напояване, закупуването на специализирана земеделска техника и транспортни средства. За да научите за всички възможности и да превърнете вашите планове в реален бизнес, можете да се свържете с нас.

 

 

ВИЖ СЪЩО

мандра

Инвестиция в мандра – предизвикателство за напреднали

Здравейте, приятели! Съвсем скоро очакваме приема по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.