Какви са разликите в категоризацията между хотела и къщата за гости?

Закона за туризма урежда две категории туристически обекти за временно настаняване, а именно средства за подслон – хотели, мотели, вилни и туристически селища и места за настаняване – пансиони, почивни станции, семейни хотели, самостоятелни стаи, вили, къщи, бунгала и къмпинги.

Ако сте се насочили към изграждане на хотел категоризиран с три звезди ще трябва да отговаряте на първо място на изискванията пи изграждането. Примерно Вие ще трябва да осигурите на разположение на гостите охраняем паркинг, заведения за хранене, асансьор, рецепция, фоайе, бюро туристически услуги, лоби-бар, подход за хора с увреждания, отделни входове за персонала и гостите. Хотелската стая трябва да отговаря на следните условия, в зависимост от вида си за площ, светлина и височина, санитарен възел, входно антре – широчина, включително вграден гардероб, хотелски апартамент – състои се от антре, спалня, дневна и санитарен възел и т.н. Хотелът трябва да е съоръжен с отоплителна инсталация, всмукателна в санитарния възел, климатична , алармена инсталация в санитарния възел за обекти, телефонна и озвучителна в общите части, телевизионна, видео- и сателитна. Като допълнителни инфраструктурни елементи се изискват и градински декоративни елементи, водни декоративни площи, украса, озеленяване, декоративно парково осветление, прилежащи заведения за хранене и развлечения.

Ще сте задължени да представяте и качествено обслужване и да съблюдавате следните изисквания – посрещане на туристите от портиер, поемане на багажа от пиколо и придружаване до стаята, задължително униформено облекло или реквизити, смяна на спално бельо и кърпи на 2 дни и на тоалетни принадлежности ежедневно. Задължителни хотелски услуги – пране, гладене, химическо чистене, детска занималня, наем на коли, поръчка на такси, обмяна на валута, туристически услуги, лекарска помощ, козметични и фризьорски услуги, съхраняване на ценности.

Не сме приключили още, защото са наред и изискванията към обзавеждането и оборудването : наличие на светлиннорекламен надпис, пилони или стойки за окачване на знамената в близост до главния вход, приемен блок, фоайе, фотьойли и салонни масички, телевизор, информационно табло, телефон, колички за багаж, рецепция с плот за обслужване, място за обслужване на хора с увреждания, метална каса, индивидуални касети за съхранение на ценности (по една на всеки пет стаи), телефони за вътрешна връзка, информационни табла за снежната покривка, температурата на въздуха и водата, план-схема на обекта, аптечка, компютър, легла с нощни шкафчета, комбинирана масичка, мека мебел, багажник, минибар, меню за румсървис, антре, гардероб, санитарен възел, и ред други.

Изисквания към предоставяни услуги: Даване на информация за разписания, маршрути и тарифи на транспортните средства, работно време на заведенията за хранене и развлечения, на културно-историческите и търговските центрове; обмяна на валута, пощенски услуги, пране, гладене, химическо чистене, занимание на деца, спортни услуги и редица други.

Не на последно място са и изисквания към персонала: управител, администратор, обслужващ персонал,по отношение на професионално образование, стаж в туризма и владеене на чужд език.

Малко по-облекчени са изискванията предявявани към семейния хотел. Този вид хотел може да бъде категоризиран до 3 звезди – малки хотели (10-20 стаи), които са основно бизнес на семейството. В тях се предлага ниско-бюджетно настаняване при хотелски удобства, но с ограничен набор от обичайните хотелски услуги.

Сравнително доста по приемливи изисквания към предоставящите туристическата услуга предлага настаняването в Къща за гости. Къщата се категоризира до три звезди. Може да се разглежда като вариация на семейните хотели, но вече с ограничение не само на услугите, но и на удобствата в стаите, което пък за сметка на това облекчава процедурата за предоставяне на подобен вид услуга. Обикновено става дума за стари селски къщи, които собствениците са трансформирали в скромни, но уютни места за посрещане на туристи. Не са налични всички удобства и задължителни реквизити, които предлагат хотелите, но това се компенсира от радушен прием и гостоприемно обслужването, които извират дълбоко от старите български традиции. Обичайно е в такива къщи собствениците да споделят с гостите своята кухня и трапезария, често оформена като механа.

Според последните промени, които се предлагат в проекто закона за туризма, освен приемането на новите наименования къща за гости и стаи за гости, ще се обсъжда и възможността дейността “хотелиерство” в стаи за гости да може да се извършва и от лице, което не е търговец по смисъла на Търговския закон, когато те са част от обитаваното от него жилище.

По-подробна информация можете да намерите на страницата на Държавната агенция по туризма: http://www.tourism.government.bg

Статията е предоставена от Мария Петрова
Мениджър Европейско финансиране към консултантска компания “Енпром” ООД: http://enprom.bg/

89 коментара
 1. Здравейте, имам стара къща,която се нуждае от ремонт за да се преустой в къща за гости. Намира се в с. Широка лъка. Може ли да кандидатсвам по програма развитие на селския туризъм. Има 420кв.м дворно място

  • Здравейте! По подмярка 6.4 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ от Програма за развитие на селските райони, по която би могла да се извърши дейността по ремонт, са допустими само проекти реализирани на територията на селски райони. Село Широка Лъка, се намира в общ. Смолян, която не попада в селски район и такова проектно предложение не би било допустимо.

 2. здравейте Ивайло имам двуетажна масивна къща в гр Шипка , емблематично място за всеки Българин. Въпросът ми е дали може да се финансира от някаква програма за къща за гости нямам идея дали попадаме в регистрите на България за туристическа дестинация но няма как да не е имаме храм паметник имаме връх Шипка имаме тракийски гробници имаме парк Бузлуджа хиляди туристи се изсипват тук остава и да не е голям смях ще бъде.

  • Здравейте,
   стана ясно, че инвестициите в къщи за гости са допустими за финансиране по мярка 6.4, но при изключително ограничени условия. Предстои да бъде изготвен списък с райони, които по икономическо и статистическо значение са с алтернативен туризъм. Към момента този списък не е актуален, но се надяваме, че до средата на година ще има поне негов проект – публикуван за обществено обсъждане.
   Мярката предстои да отвори за прием през ноември 2017г., но предвид политическата ситуация в страната е възможно да остане за първото тримесечие на 2018г.
   Чисто теоретично, гр. Шипка е населено място, което и по икономическо и статистическо значение се издържа от алтернативен туризъм, но не можем да гарантираме, че ще попада в новосъздадения списък.

 3. Zdraveite¿Moq vapros e dali prez 2017 shte ima programa za razvietie na celckiq turizam,i nai veche kashta za gocti.Imame kashta v c.Zavoq obshtina Kirkovo.I ako ne,kakvo bij napravila tam ,razpolagam c 10dk zemq.V momenta ziveq v chuzbina .Blagodarq

  • Здравейте,
   вече стана ясно, че през 2017г. ще отвори за прием мярка 6.4 – това се очаква да се случи през месец ноември. Къщи за гости също ще бъдат допустими за финансиране – само и единствено ако мястото, където се реализира инвестицията попада в район, който по статистика и икономическо развитие е с основен поминък алтернативен туризъм. Към момента, няма публикуван за обществено обсъждане нов списък, като това предстои да се случи най-късно до средата на годината. Моля, следете информацията, която публикуваме в сайта. Когато излезе нова такава – веднага се качва на сайта.

 4. Reply
  Ивайло Янков 07.09.2015 at 14:44

  Здравейте Краси,

  Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“.

  За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 5. Reply
  Иван Колев 29.07.2015 at 12:32

  Здравейте,
  Имам къща в село Велчево, община Априлци, която е особено подходяща за къща за гости. Дворът, който е повече от декар опира в долната си част в река Видима. Къщата и всички останали сгради с обща квадратура около 500 кв.м. се нуждаят от ремонт, финансирането за който не бих могъл да осигуря сам. На какво съфинансиране бих могъл да разчитам.

 6. ЗДРАВЕЙТЕ,ЗАЩО НЯМА ИСТИНСКИ КУРОРТИ А ЛЪЖЕМ СТАТИСТИКАТА С НЕ ПРАВЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ И ВНАСЯМЕ ТУР.ТАКСА И ЗА НОЩУВКИ В НАИ СКАПАНИ МЕСТА ЗА НОЩУВАКА ОТ СТРОИТЕЛНИ РАБОТНИЦИ И ДР.

 7. Zdraveite! Moia vapros e slednia imam dvuetajna kashta v selo Kirkovo i parcel v centara moga li da postria nova kashta koiato da polzvam za selski turizam ili moga da preustria veche postroenata v takava namirame se na granichen punkt Makaza.

  • Reply
   Ивайло Янков 29.01.2015 at 12:38

   Здравейте Митко,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Кирково е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително!

 8. Reply
  Андриана Маринова 31.10.2013 at 11:26

  Благодаря Ви, дано тези промени станат реалност!

 9. Reply
  Ивайло Янков 30.10.2013 at 15:53

  Здравейте Андриана,
  Това, което се очаква, като промени е всички села, които попадат под обхвата на общини, които не са приоритетни, самите села да могат да кандидатстват.

 10. Reply
  Андриана Маринова 30.10.2013 at 14:33

  Здравейте, интересувам се от мярка 312 за новият програмен период, дали ще важи за селата в област Смолян и по точно с. Горна Арда

 11. Reply
  Цветослав Николов 13.07.2013 at 11:58

  Здравейте, и преди всичко искам да благодаря че ви има.
  Имам старо лозе до гр Бяла (Варненска)-1000м2, не е в регулация все още, но разбрах че до края на годината влиза ОУП.
  Бих искал да попитам дали мога да кандидатствам по програмата за развитие на селските райони за къща за гости и къде мога да получа адекватна подробна информация за това?
  Благодаря ви отново.

  • Reply
   Ивайло Янков 16.07.2013 at 10:32

   Здравейте Цветослав,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312 при положение, че проекта се развива на територията извън град Бяла (област Варна), тъй като самия град Бяла е не допустим за дейности свързани с туризъм.

 12. Reply
  Лазаров 12.06.2013 at 11:38

  Бладодаря за бързия отговор. А има ли вариант да ми изпратите някаква оферта за услугите ви, които ще трябва да ползвам на пощата: [email protected]

 13. Reply
  Лазаров 12.06.2013 at 9:01

  Здравейте! Искам да попитам, мога ли да кандидатствам все още по мярка 312. Имам стара, но запазена къща с двор в село Кръвеник общ. Севлиево, като къщата се нуждае от ремонт за да се превърне в къща за гости и евентуално да се построи втора такава?Благодаря.

  • Reply
   Ивайло Янков 12.06.2013 at 10:35

   Здравейте г-н Лазаров,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Севлиево е сред приоритетните за програмата. За тази година, най вероятно няма да има друг прием, но другата година проекта може да бъде входиран, през новия програмен период 2014 – 2020 година.

 14. Здравейте!
  Имам къща в гр. Угърчин, община Угърчин, Ловешка област, която е построена през 1990г., съвременна, раздвижена, на 2 етажа. Всеки етаж е на 2 нива с 4 стаи, като на всеки 2 от тях се пада по 1 баня. Мога ли да кандидатствам по мярка 311/ 312 от европейските програми за къща за гости?

 15. Reply
  STEFKA TODOROVA 21.03.2013 at 10:27

  Здравейте!!! Имаме наследствена къща в Село Къртожабене! То е малко, китно село, разположено на дванадесет километра югозападно от областния град Плевен. Районът е скалист, пресечен от бистроструйната река Чернелка Със своето местоположение, чист въздух и красива природа Къртожабене е посещавано от туристи, алпинисти и хора, желаещи да отдъхнат през свободното си време!Интересува ме дали мога да кандидатсвтам по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312 програмата на ЕС, за преустройство в къща за гости!!!!!

  • Reply
   Ивайло Янков 22.03.2013 at 12:28

   Здравейте Стефка,
   За съжаление исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Плевен не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат, дейността трябва да се развива на територия на следните приоритетни общини за област Плевен, а те са както следва: Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Кнежа, Левски, Никопол, Пордим, Червен бряг

 16. Reply
  Петър Петров 09.01.2013 at 16:48

  Здравейте,
  Собственици сме на две къщи в съседство и отдаваме две стаи за туристи.На приземния етаж едната сграда има действаща механа.Тъй като имаме капацитет но нямаме достатъчно средства ,можем ли да кандидатстваме по някоя от европейските програми?Сградите се намират във Велико Търново в старата част на града.В близост до много туристически обекти.
  Благодарим.

  • Reply
   Ивайло Янков 15.01.2013 at 9:59

   Здравейте Петър,
   Исканата от вас дейност не може да бъде финансирана на територията на община Велико Търново, тъй като тя не е сред приоритетните по програма „Развитие на селските райони“, която е основа за финансирането на исканите от вас дейности.

 17. Reply
  Стоян Стоянов 31.08.2012 at 13:10

  Здавейте!Имаме наследствена земя в землището на община Елена село Средни Колиби.Възможно ли е да се кандидатсва по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312 и какви са условията?

  Благодаря предварително!

  • Reply
   Ивайло Янков 10.09.2012 at 17:27

   Здравейте Стоян,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – мярка 311, тъй като село Средни попада под обхвата на община Елена, която е сред приоритетните за програмата.

   Ние от своя страна можем да Ви помогнем, като Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално.

   За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

   Поздрави,

 18. Reply
  Ивайло Янков 10.01.2012 at 12:23

  Здравейте Марияна,

  За да сте допустим кандидат по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312 исканата от вас дейност трябва да се развива на територията на една от приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

  Моля да се запознаете със следния материал: https://finansirane.eu/?p=3105

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 19. Здравейте!
  Бихте ли ми помогнали. Искам да отворя къща за гости, но в град. Къщата е старинна, обявена за паметник на културата. Какви са условията по категоризация, трябва ли да имам фирма или може само на частно лице?
  Благодаря Ви предварително!

 20. Reply
  Ивайло Янков 12.12.2011 at 12:18

  Здравейте Кирил,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312/311 тъй като община Сапарева баня е сред приоритетните за програмата.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 21. Zdraveite.. Iskam da popitam kak moga da kanditatsvam za programa za ka6ta za selski turizam imam ka6ta vav podnojieto na rila planina ili po to4no vav grad Sapareva baniq i iskam da iq napraviq ka6ta za selski turizam,vazmojnolie i kak moje da stane tova….

 22. Здравейте Ирина,

  Мярка 312 ще отвори своя прием на 31.10.2011 – 11.12.2011

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 23. кога ще започне приемането на проектите по Мярка 312

 24. Reply
  Ивайло Янков 06.10.2011 at 9:59

  Здравейте Мария,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране за исканата от вас дейност по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312 тъй като община Аксаково е сред приоритетните за програмата.

  Имайте предвид, че прозореца за набиране на проектни предложения ще отвори месец ноември тази година, което означава, че ако искате да входирате проект за финансиране тази години трябва да се започне работа незабавно по подготовката, както на проектната документация, така и подготовката на самия проект за финансиране.

  При положение, че изтървем прозореца през месец ноември/декември, то проекта Ви ще остане за входиране за следващата година.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 25. Reply
  мария гьокова 05.10.2011 at 16:28

  здравейте!
  интересува ме дали мога да кандидатсвтам за преформирането на семеен ресторант и къща в къща за гости? става дума за село Осеново, община Аксаково – Варна
  по коя от мерките, ако възможно и каква част е самоучастието?

 26. Здравейте Аспарух,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ –Мярка 312 за исканата от вас дейност тъй като село Тотлебен попада под обхвата на община Пордим, което е сред приоритетните за програмата.

  Имайте предвид, че ако ресторанта под обхвата на друг парцел/имот Вие няма как да кандидатствате и за него, тъй като всичко за което се кандидатства по Мярка 312 трябва да се ситуирано в един имот.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 27. Здравейте, искам да попитам, хостелите в коя от горепосочените категории попада? И какви документи са необходими за регистрацията на хостел? Предварително ви благодаря.

 28. Reply
  Аспарух Ангелов 20.09.2011 at 14:33

  Здравейте, Аз също имам двуетажна къща в с. Тотлебен, Област Плевен, възможно ли е да кандидатствам по програмата на ЕС, за преустройство в къща за гости, при условие, че нямам санитарен възел към всяка стая.От другата страна на улицата притежвам и малък ресторант, мога ли да реновирам и него, заедно с къщата.

 29. Reply
  Ивайло Янков 23.08.2011 at 9:51

  Здравейте Николай,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312 тъй като село Баниска попада под обхвата на община Две могили, която е сред приоритетните за програмата

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 30. Reply
  николаи 22.08.2011 at 18:04

  Здравеите.Имам двуетажна къща в село Баниска с дворно мчсто 1200кв.м намира се в края на селото в непосредствена близост до лом,мога ли да кандидатсвам по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312

 31. Reply
  Ивайло Янков 25.07.2011 at 10:28

  Здравейте Боби,

  За съжаление село Лесичарка попада под обхвата на община Габрово, която не е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312 и Вие не може да кандидатствате за финансиране. За да сте допустим кандидат по програмата Вие трябва да се ориентирате към някоя от следните общини за област Габрово: Дряново, Севлиево, Трявна

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 32. здравейте имам голямо място земя в регулация във село лесичарка и искам да кандидатствам за развитие на селските райони сега започнах изграждането на план за еко къща дали е в списъка село лесичарка -габровско? и какви документи ще са ми нужни благодаря

 33. Reply
  Ивайло Янков 27.06.2011 at 9:51

  Здравейте Михаил,

  Вие може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312 за исканата от вас дейност.
  Само не разбрах дали ще се кандидатства за двете къщи или само за едната. Имайте предвид, че ако ще се кандидатства само за едната, няма да имате право да кандидатствате за общите части туй като се намират в един парцел. Ако обаче искате да подобрите и ландшафта то тогава трябва да се раздели парцела на две, тъй като когато се кандидатства по програмата едната къща трябва да покаже самостоятелен бизнес модел, който работи и също тъка другата къща не трябва да има облаги от субсидията.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 34. Reply
  Михаил Петров 25.06.2011 at 2:42

  Здравейте,
  имам три етажна къща, и къща на два етажа (недовършена)намиращи се в един и същи двор, в село Ябланово-Сливенско. Интересува ме дали ще е възможно да кандидатствам с проект за финансиране по „РСР“? Селото е едно от големите села на община Сливен,има доста забележителностти,които могат да бъдат показани.
  Благодаря Ви предварително!

 35. Reply
  Ивайло Янков 14.06.2011 at 10:13

  Здравейте Мартин,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312 тъй като община Велики Преслав е сред приоритетните за програмата.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 36. Здравейте ,
  бих искал да Ви запитам дали имам шанс да кандидатствам с проект за финансиране по „РСР“ ? Имам къща на два етажа и двор около 700кв.м./ако това разбира се има значение/ – намира се в г.Велики Преслав. Иска ми се да направя ремонт , с който да добие по-старинен вид както като интериор така и като екстериор.
  Благодаря Ви предварително.

 37. Reply
  Ивайло Янков 31.05.2011 at 10:10

  Здравейте Кирил,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312 тъй като село Богородица попада под обхвата на община Петрич, която е сред приоритетните за програма.

  Ще Ви резюмирам стъпките при подготовката на един проект за финансиране, а те са както следва: ю

  Етапи в процеса на изграждане на хотел за селски туризъм:
  1.Първата стъпка е да регистрирате фирма – съветваме ви фирмата да бъде регистрирана като дружество с ограничена отговорност или като еднолично такова. Допълнителен плюс би било ако управителя на фирмата е жена;
  2.Следващата стъпка е избора и покупка на земя. Алтернативен вариант е да придобиете земята с учредяване на вещно право, тоест да намете земята за период не-по малък от 10 години с право на строеж;
  3.Изготвяне на подробен устройствен план;
  4.Ако терена е земеделски, задължително трябва да смените статута на земята. Ако обаче закупите терен, на който вече има построена сграда, тази стъпка отпада;
  5.Инвестиционен проект;
  6.Проектиране – проектът се прави от лицензиран архитект;
  7.Изготвяне на технически или работен проект за съответния вид строителство (монолитно или сглобяемо строителство)
  8.Изготвяне на количествени сметки – това е най-общо казано описание на материалите със съответните параметри (брой, квадратни метри или обем) и имена на производител;
  9.Получаване на разрешение за строеж от съответната община;
  10.Изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони;
  11.Кандидатстване по мярка 312;
  12.Сключване на договор за финансиране на проекта;
  13.Намиране на първоначален източник на финансиране – информация за източниците на финансиране можете да получите от секцията кредитиране в нашия сайт.
  14.Стартиране с изпълнение дейностите по проекта/бизнес плана – това включва доставка на материали, строително – монтажни дейности, управление и пр.
  15.Приключването на дейностите по проекта, е съпътстващо с одит и преглед на цялата документация от страна на управляващия орган;
  16.Приключването на проекта завършва с неговото финансиране по мярка 312

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 38. Reply
  Кирил Точевски 30.05.2011 at 19:01

  Здравейте!
  Родом съм в с.Богородица общ.Петрич живея в г.Сандански.
  Имам на село стара къща на два етажа на първия етаж с два хубави зимника ,на вторият етаж с три стаи и страхотен чардак.
  И тъй като съм вече пенсионер искам да си отида на село.Но за целта трябва да направя някаои подобрения.Желанието ми е да направя къщата приветлива за гости с цел да се развива селският туризъм и да се подобри облика на селото.Въпросът ми е дали мога да кандитатствам с проект за финансиран по програмата „Развитие на селските райони“-Мярка 312 и да ме посаветвате какво трябва да направя за да осъществя идеята си.
  Тука искам да въкна че в това красиво село е родена красивата народна певица Гуна Иванова.Имаме страхотно красива и голяма Черква „Свети Пророк Илия“.Моята къща е точно срещу черквата.Вие бихте могли да ми помогните това село да го направим красиво и превликателно за селски туризъм.Предпоставки и условия за това има.Тука се отглеждат най-вкусните агънца и яренца в Огражден- планина.

 39. Reply
  Ивайло Янков 30.05.2011 at 11:02

  Здравейте г-жа Иванова,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312 тъй като община Дряново е сред приоритетните за програмата. Това, че няма водопровод не проблем стига да няма проблем за водоснабдяването на самата къща за гости.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 40. Reply
  Иванова 28.05.2011 at 9:03

  Здравейте!Имам имот в близост до град Дряново! В тих и спокоен район, в село с малко жители.Имам ли някакъв шанс да кандидатствам по програма при положение,4е в селото няма водопровод? Благодаря ви предварително!

 41. Reply
  Ивайло Янков 09.05.2011 at 12:58

  Здравейте г-жа Мишева-Антонова,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“,Мярка 312 тъй като община Велинград е сред приоритетните за програмата.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 42. Reply
  Мишева-Антонова 06.05.2011 at 0:48

  Здравейте!Имам ли някакви шансове да кандидатствам по някой проект за създаването на хотел?Живея в град Велинград бързоразвиващ се град в областта на хотелиерството!Благодаря ви.

 43. Reply
  Ивайло Янков 29.03.2011 at 10:50

  Здравейте г-жа Димитрова,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране за исканата от вас дейност по програма „Развитие на селските райони“,Мярка 312 стига мястото, което имате да попада сред приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

  Субсидията е разпределена 70% към 30% тоест 70% са безвъзмездни, а останалите 30% са съ финансиране от ваша страна.

  Моля уточнете Пасарел дали е село и/или става въпрос за Долни Пасарел, Горни Пасарел….

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 44. Reply
  Димитрова 28.03.2011 at 22:00

  Пропуснах да уточня, че обектът се намира в Пасарел

 45. Reply
  Димитрова 28.03.2011 at 21:59

  Здравейте!
  Имам къща с РЗП 100м2, имам проект за ремонт, пристрояване и надстрояване до около 350м2-къща за гости и битово заведение.
  С какво мога да си помогна?

 46. Reply
  Ивайло Янков 28.03.2011 at 13:45

  Здравейте Кристина,

  Хотела се намира в Италия, село Вал даора ди сото, най – близкия град е Бринек или на италиански Бринеко.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 47. Reply
  Кристина Асенова 28.03.2011 at 2:21

  Здравейте,
  може ли да ми кажете къде се намира хотела с язовира, от третата снимка, и как е името на хотела, благодаря, може и на имейла да ми отговорите

 48. Reply
  Ивайло Янков 17.01.2011 at 11:47

  Здравейте Веселина,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“,Мярка 312, тъй като село Бойковец попада под обхвата на община Етрополе, която е приоритетна по съответната мярка.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 49. Reply
  Веселина 16.01.2011 at 9:49

  Здравейте,

  Имам готова, построена къща със земя в Етрополския балкан, село Бойковец,Етрополско, която искам да използвам като къща за гости, но се нуждае от някои подобрения. Дали мога да кандидатствам за отпускане на средства по някоя от гореспоменатите програми.
  Благодаря

 50. Reply
  Веселина 16.01.2011 at 9:48

  Здравейте,

  Имам готова, построена къща със земя в Етрополския балкан, село Бойковец, която искам да използвам като къща за гости, но се нуждае от някои подобрения. Дали мога да кандидатствам за отпускане на средства по някоя от гореспоменатите програми.
  Благодаря

1 2

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare items
 • Total (0)
Compare
0