Начало / Общи / Полезна Информация / Как успешно да финансираме проекти за енергийна ефективност и възобновяема енергия

Как успешно да финансираме проекти за енергийна ефективност и възобновяема енергия

Един от основните проблеми за реализацията на проекти в областта на зелената енергия е липсата на финансови ресурси. Върху тази гореща тема ще е фокусът на предстоящия Конгрес за енергийна ефективност и възобновяема енергия, който ще се проведе от 28-ми до 30-ти март в ИЕЦ, София. Организаторите от Виа Експо и тази година са подготвили интересна програма, в която ще се включат лектори от 18 държави.

Президентът на Европейската федерация за възобновяема енергия (EREF) Райнер Хинрихс-Ралвс ще открие сесията „Финансиране на проекти за ЕЕ и ВЕИ“. Той се направи преглед на Пътната енергийна карта 2050 г. и ще обърне внимание на бъдещите инфраструктурни предизвикателства, ролята на интелигентните преносни и разпределителни мрежи, както и на силните национални политики за ускоряване на производството на зелена енергия. В панела “Финансиране на ВЕИ проекти” (заеми и привлечен капитал) участие ще вземат експерти от Уникредит Глоубъл Лизинг (Австрия), ЕксимБанк (САЩ), European Investment & Partners (Полша) и др. Те ще дискутират темите за публичните пазари, как те могат да задоволят нуждите от заеми и привлечен капитал и отражението на кризата върху финансовите условия. Приложими ли са вече PV системи без „зелени“ тарифи? Отговор ще даде Деян Марселя от SEC Sustainable Energy Concepts, Австрия. Акцент в програмата ще бъде и проблемът с финансиране на ЕЕ в строителството. Роб Коол от Холандската агенция ще се спре върху дългосрочните споразумения като инструмент за ЕЕ в промишлеността. Делегатите ще научат за евентуалните пречки, ролята на кредитните линии и какви банкови гаранция могат да се използват. За схемите за финансиране на инфраструктурните проекти за получаване на енергия от отпадъци ще говори Найджъл Маттравърс от Grant Thornton, Великобритания.

[box_light]За първи път в рамките на събитието ще се проведе дискусионният форум „Фотоволтаиката – индустрия на кръстопът”, организиран от Виа Експо и pvXchange. Според изпълнителния директор на компанията за Югоизточна Европа Георг Урбан през следващите години ще станем свидетели на съществени промени в сектора – концентрация и консолидация, в резултат на която ще останат само 15-20 силни марки.[/box_light]

На паралелната изложба ще бъде показано изключително разнообразие от продукти и технологии от компании от 30 държави. Очаква се събитието да привлече интереса на над 7 000 посетители от България и Европа. Те ще имат възможността да се запознаят с новостите в областта на енергийната ефективност, системи за производство на соларна, вятърна, хидро-, био- и геотермална енергия. Демонстрирани ще бъдат и ‘зелени’ превозни средства – автомобили, скутери и макет на соларен самолет.

Паралелно ще се проведе Конференцията и изложбата за управление на отпадъци и рециклиране ‘Save the Planet’.

За повече информация – www.viaexpo.com

 

ВИЖ СЪЩО

иновации

„Разработване на продуктови и производствени иновации“

Здравейте, приятели! Днес ще изместим фокуса от Програма за развитие на селски райони към ОП …

2 коментара

 1. Георги Георгиев

  имам земеделска земя обработваема.мога ли да я превърна в фотоволти4на централа? Ако мога откъде трябва да запо4на .

  • Ивайло Янков

   Здравейте Георги,

   Моля да обърнете внимание на следния материал: http://finansirane.eu/?p=3258 в него е са описани всички изисквания относно изграждането на фотоволтачина централа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.