Начало / Програми на ЕС / Как ще изглежда мярка 312 и 311 през 2014-2020
Мярка 311 и 312 през 2014-2020 година.

Как ще изглежда мярка 312 и 311 през 2014-2020

През старият програмен период 2007-2013 най-голям интерес сред неземеделските дейности предизвикваха мерки 311 и 312. През новият програмен период 2014-2020  еквивалента на мярка 311 и 312 има и най-много новости. Първата от тях е, че  най-вероятно ще бъдат обединени в една мярка, чието име ще бъде Под мярка 6.4  „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ Много от вас си задават въпроса, какви ще бъдат дейностите за подпомагане през новият програмен период , а ето ги и тях.

Приоритети по под мярка 6.4

На първо място ще споменем развитието на туризма, което ще даде една много голяма възможност за всички предприемчиви хора. В това число ще се включват изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги.

Нещо ново, което ще се толерира ще бъде производството или продажбата на продукти, които не са включени по до сега познатите ви мерки 121 и 123 от Договора за създаване на Европейската общност (независимо от вложените продукти и материали);

Какво става с зелената енергия?

Производство на енергия от вторични продукти, отпадъци и остатъци с цел продажба ще бъде финансирана дейност, но изграждането на фотоволтаични електроцентрали, с цел продажба на зелена енергия няма да бъде финансирано по тази подмярка. Това не означава, че проекти произвеждащи електроенергия от фотоволтаични централи няма да бъдат допустими, но единствено в комбинация или съпътващи цялостната инвестиция. Тук очакваме и много нови интересни проекти, за производство на възобновяема енергия от различни енергийни източници. Факт е, че вече съществуват много възможности и само времето ще покаже кои от тях ще бъдат устойчиви и успешни.

Пиротитетни общини през 2014-2020

Друг интересен момент в новата програма, заместител на мярка 311 и 312 представляват приоритетните общини. Всички приоритетни до момента общини се запазват, както и списъка на населени места и курортни селища с развит масов туризъм, които няма да бъдат подпомагани за туристически дейности. Очаква се всички села, които към момента попадат под обхвата на общини, които не са приоритетни за финансиране, да бъдат подпомагани, чрез подхода лидер или така наречените местни инициативни групи. Това на практика означава, че всяко село би могло да бъде допустимо за реализирането на инвестиция. Следете редовно нашите сайтове, тъй като ще Ви информираме допълнително за подробностите около тази тема.

В новият програмен период по еквивалента на двете мерки 311 и 312 ще се дава приоритет на инвестиции, които ще се извършват на територията на Северозападен и Северен централен район. Това е и една от причините за Ваше улеснение да отворим офис в град Монтана, тъй като интересът в тази част на България ще бъде все по-голям.

Финансовите граници или размерът на субсидията

Друга съществена новост по под мярка 6.4 е, че размера на субсидията се увеличава на 75% за сметка на Вашето самоучастие, което става по-малко. Друг важен момент е размерът на общата стойност на проекта, която ще се промени от 400 000 евро на 300 000 евро.

 

ВИЖ СЪЩО

Очаква се увеличение на бюджета на процедурата “Ново работно място 2015”

Поради големия интерес по процедура BG05M9OP001-1.003 „НОВО РАБОТНО МЯСТО 2015“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ …

112 коментара

 1. Здравейте. Какви са възможностите за финансиране на предприятие, което е онлайн магазин? На практика част от сферата на дейност е и за малките населени места, доставяме пратки в цяла България. Идеята ни е, ако има такава опция, да закупим машина за печат и гравиране, с което да осигурим на нашите клиенти затворен процес, да намалим крайната цена на продукта, да съкратим времето за изработка на детайлите, както и да прескочим един ден доставка чрез куриерска фирма и таксата за доставката. Съвкупността от изброеното до тук ще ни предостави възможност да сме конкурентно способни на китайската стока, която е заляла нашия пазар с безобразно ниски цени и ужасно качество. Същевременно, ще можем да открием работни места в цяла България, като наемем леари, стругари, занаятчии и дори домакини, за изработка на различни продукти. Сайта ни Подари с любов, е за онлайн подаръци за всякакъв повод и празник, и постоянно допълваме и обновяваме гамата от продукти.

 2. Даниел

  Здравейте,

  Със семейството ми имаме къща за гости в с.Главатарци, общ.Кърджали. Интересува ме дали това село попада в обхвата на под мярка 6.4.
  Идеята е къщата да бъде разширена и достроена.

  Поздрави.

  • Здравейте,

   община Кърджали не попада под обхвата на допустимите за финансиране селски райони по мярка 6.4 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

  • Иринка Радева

   Купих си къща в с.Обединение, общ.Полски Тръмбеш.
   Искам да я превърна в къща за гости, но и трябва ремонт. попадам ли в обхвата на под мярка 6.4.

  • Здравейте,

   населеното място попада в допустим за финансиране селски район и съответно е допустимо за финансиране по мярка 6.4 от ПРСР.
   Може да получите повече информация от наш колега, в някой от офисите ни в страната, които може да видите в раздел: контакти.

 3. Нина Гоман

  Здравейте г-н Янков,имаме стара къща с двор,искаме да е ремонтираме и да е направим къща за гости,където децата да играят,да берат малини и да гонят агънцата,ще ми подскажете ли по коя мярка е най-удачно.Малък чардак,пловдивско

  • Здравейте,

   идеята Ви за къща за гости може да бъде реализирана по мярка 6.4 от Програма за развитие на селски райони.
   За повече информация, заповядайте на среща в някой от офисите ни в страната.

 4. Веселка Иванова

  Здравейте,имам къща в с.Голец,община Угърчин, обл.Ловеч.Мога ли да участвам по програмата за „Развитие на селските райони“ по мярка 311?В приоритетна община ли сме?Къде мога да разбера условията за участване в програмата.Какви са изискванията за построяването на къща за гости,капацитет на леглова база и т.н.?

 5. Здравейте г-н Янков,
  Живея в едно село до общ. Ябланица, обл. Ловеч, имам транспортна фирма за превоз на хора. Въпросът ми е дали има вариант да се кандидатства за финансиране за подобрение и подменяне на автопарка.
  Предварително Ви благодаря за отговора!

 6. Мая Михайлова

  Искам да попитам има ли вариант да се кандидатства за финансиране построяване на къща за гости в с. Райновци, общ. габрово? Благодаря предварително.

  • Здравей Мая,

   За област Габрово приоритетни общини са Дряново, Севлиево и Трявна. За съжаление с. Райновци не попада под обхвата на приоритетните общини.

 7. Николай

  Здравейте , имам къща в с. Габровци (Килифарево), интересува ме мога ли да кандидатствам по мярка 312 ?

 8. Николай

  Здравейте! Имам къща в Ахтпол. Лятото отдавам стаи под наем. Последния етаж от 4 на къщата е все още в геуб строеж. Също така къщата няма външна мазилка. Мога ли да кандидатствам по някаква програма?Благодаря предварително!

  • Здравей Ники,

   Самият град Ахтопол е изключен от възможностите за финансиране в сектор туризъм, но община Царево е приоритетна. Тоест ако имаш идея, която е в община Царево, но извън рамките на града Ахтопол, може да се действа.

 9. Izvinete che pisha na latinica .. moga li da kandidastvam po programa za izgrajdane na kashta za gosti v selo Ticha Kotlensko ili selo Dragovo Karnobatsko

  • Камелия Димитрова

   Здравейте Aylin Murad,
   Община Котел и община Карнобат попадат в обхвата на общините дефинирани като селски райони. Бихте могли да кандидатствате по Мярка 6.4 от ПРСР 2014-2020 за изграждане на къща за гости в цитираните села. За повече информация – свържете се с нас 02 489 69 59.

 10. Христо Д.

  Здравейте,

  Кога може да очакваме да се появят подписани изисквания за участие и класиране (по точки) по мярка 6.4. Имам впредвид всички изисквания които да покрием за да можем да кандидатстваме и проектите ни да бъдат одобрени.

  Поздрави,

  • Ивайло Янков

   Здравейте Христо,
   Самата наредба и методологията на ранкинга по Мярка 6.4 може да се очаква в началото на следващата година.

 11. Даниела

  Здравейте, по коя програма трябва да кандидатствам за финансиране за изграждане фурна за производство на хляб в гр.Стара Загора?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Даниел,
   Единствената програма по която може да финансиране исканата от вас дейност е „Развитие на селските райони“, за да сте допустим кандидат по програмата, дейността трябва да се развива под обхвата на приоритетна община за област Стара Загора, а те са както следва: Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Чирпан

 12. Zdrawejte, mnogo se izwinyavam, che ne pisha na bylgarski, no v momenta nyamam druga vyzmojnost! Vyprosyt mi kym vas e sledniya: mogat li selata Sinemorec , obshtina Carevo i selo Yagoda obshtina Myglij da uchastvat v programata za razvitie na selskite rajoni, ili po – tochno, da se napravi malyk kompleks, ako da, to molya da mi obyasnite pri kakvi usloviya bi bilo vyzmojno tova. Blagodarya predvaritelno!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Стефка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ само за община Мъглиж село Ягода, тъй като Синеморец е изключен за финансиране за дейности свързани с туризма защото е с развит масов туризъм.

 13. Nikolay Derkozliev

  Здравейте,възможно ли е в Бургас да се направи микропредприятие за производство на щори,тенти,жалузи.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Николай,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетните общини за област Бургас, а те са както следва: Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе, Царево
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 14. Здравейте, г-н Янков. Аз съм секретар на читалище, което сама основах и със зъби и нокти се боря за него и успявам но без помощ няма да успея всичко! Ние сме малко селце с 300 жители но слава богу все още имама деца с които работя в читалището. Имаме помещение но е окаяно състояние, меко казано. Разбираемо е, че със целевата субсидия няма да стане. Кажете ми, как да кандидатсвам за програмата ,,Развитие на селските райони,,. Благодаря предварително!

 15. ivelincheto1

  Здравейте, можете ли да ми отговорите дали може да се изгради къща за гости по мярка 6.4 в село Шкорпиловци(не в к.к.Шкорпиловци), община Долни Чифлик. Благодаря предварително.

  • Ивайло Янков

   Здравейте,
   И самото село Шкорпиловци не е допустимо за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ за туристически дейности. Община Долни Чифлик е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 16. Петрова

  Здравейте!

  Може ли да ми отговорите дали град Попово влиза в приоритетните градове за изграждането на къща за гости по новата мярка 6.4.?!

  Благодаря ви предварително!

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-жа Петкова,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Попово е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 17. Здравейте!
  Можете ли да ми дадете информация за това, какво представляват еврофондовете в Австрия?
  Има ли възможност бг фирма да кандидатства там?
  Какъв вид стартиращи дейности се съфинансира?

  Благодаря ви предварително!

 18. ivelincheto1

  Искам да попитам има ли вариант да се кандидатства по мярката 6.4 за построяване на къща за гости в с.Шкорпиловци?Благодаря предварително.

 19. Христина Петрова

  Здравейте,
  Бихте ли ми казали дали може да кандидатстваме и по коя мярка от новия програмен период за създаване на микропредприятие за производство на сладки изделия (торти,пасти,рула) заедно с магазин за пласиране на готовите изделия в град Свищов ?
  Предварително благодаря за отделеното време !

  • Ивайло Янков

   Здравейте Христина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Велико Търново, а те са както следва: Елена, Златарица, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Стражица, Сухиндол

 20. Цонка Димитрова

  Здравейте от Свиленград.
  Може ли и по коя мярка от новия програмен период можем да кандидатстваме за създаваме на микро предприятие за преработка на червени меса заедно с магазин за пласиране на готовата продукция.
  Предварително бпагодаря.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Цонка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 21. Здравейте , с.Николаевка , община Суворово попада ли в мярката за развитие на селкси райони 2015г.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Радостина,
   Община Суворово е сред приоритетните за програмата и Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация запоявайте при нас!

 22. Добър ден
  Имам къща в района на историческия връх Средногорец област Смолян.
  Интересувам се, възможно ли е финансиране по мярка 312.
  Лек ден

 23. здравейте.Имам следният въпрос към Вас:За кандидатстване по програма за селски туризъм т.е. изграждане на туристически обект в село Кабиле обл.Ямбол ( обект с исторически разкопки ) – какво трябва да подготвим като документи и от къде да вземем цялата информация за всички изисквания.Благодаря Ви предварително.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Стела,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Тунджа е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 24. Цветан

  Здравейте, Г-н Янков! Искам да Ви попитам до кога могат да се подават заявления за кандидатстване по мярка 312 за тази година? Благодаря предварително.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Цветан,
   Към март месец другата година се очаква първото отваряне на прозорците за набиране на проектни предложения, като всичко трябва да е готова до тогава.

 25. Майя Накова

  Здравейте, искам да попитам с. Долна Вереница, община Монтана влиза ли в списъка на селските райони. Може ли да се участва по програма за изграждане на къща за гости за туризъм и каква е първата стъпка, ако отговорът е положителен, при условие,че вече разполагаме с къща в същото село?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Мая,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана при положение, че дейността се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Монтана, а те са както следва: Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Лом, Медковец, Чипровци, Якимово
   Всички села, които се намират под обхвата на община Монтана не са сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 26. Здравейте ! Имам следния въпрос към Вас: Може ли да се участва по някоя от програмите за финансиране на малък бизнес свързан с изграждане на фитостени. Налагане на българския пазар , става въпрос за Варна и региона.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Зорница,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за област Варна, а те са както следва: Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни Чифлик, Дългопол, Провадия, Суворово
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 27. Мария Величкова

  Здравейте, въпроса ми е Курортен комплекс Папаз чайр, землище с.Делчево, общ. Гоце Делчев влиза ли в списъка на селските райони. Може ли да се участва по програма за изграждане на къща за гости за туризъм

  • Ивайло Янков

   Здравейте Мария,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Гоце Делчев не е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 28. Здравейте,
  аз съм съвсем нов потребител, които от скоро се интересува от подобни неща като евро проекти и субсидии, питането ми е къде може да се намерят всички необходими документи за кандидатстване, програмите, мярките /коя за какво е/, коя програма с какъв % финансиране е, накратко казано всичко от което обикновения човек да може да придобие представа, а не да се разводнява и да се лута от сайт на сайт. А и след като успее да намери подходящата за него програма, от къде да си вземе декларация и съответно къде да я подаде. Общо казано информация от А до Я. ???
  Благодаря и се извинявам за невежеството ми.

 29. Здравейте! Имам два декара земя и възнамерявам да отглеждам домати и краставици. Възможно ли е да получа субсидии по програма за млади земеделски производители в сектор „Плодове и зеленчуци“?

 30. Здравейте,има ли яснота по под мярка 6.4/312/
  Какви са приоритетите т.е за какво ще се дават най-много точки.
  Искам да построя къща за гости.Намира се в община Родопи,която е приоритетна ,но не е в извън градските агломерационни ареали.
  Това проблем ли е?Кога най-рано се очаква да има наредба по тази мярка ,защото времето за подготовка на проекта е дълъг и не знам да се захващам ли с това ,като чета какво става в ДФЗ.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Насиуз,
   Има програма, която е в Брюксел в момента за съгласуване, основните промени са вече ясни, а самото отваряне се очаква да бъде към месец март/април другата година.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 31. Тодоров

  Здравейте г-н Янков,
  искам да попитам може ли да се кандидатства по мярка 312 ако нямам фирма , или първо трябва да си направя , и може ли фирмата да се направи и да не действа до момента на финансирането .
  искам да направя оранжерия за цветя възможно ли е по мярка 312 , ако не цех за производство ( сладкарски или подобен)
  След одобрението на проект кога може да започне реализацията на проекта има ли определен срок ???

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-н Тодоров,
   Моля заповядайте при нас за повече и по подробна информация, тъй като не мога да определя на база предоставената информация.

 32. Здравейте г-н Янков,
  Имам собствено помещение 80 кв.м,което е работило като заведение искам да го преустроя като производствен цех за закуски,от Стара Загора съм,на 28 години,безработен,с висше-икономическо образование,може ли да кандидатствам за европейска субсидия пo- новата програма 6.4,или по коя програма може да ми се осъществи проекта?

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-н Велев,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за област Стара Загора, а те са както следва: Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Чирпан

 33. Кичуков

  Здравейте г-н Янков,

  Живея в едно село в общ. Доспат. Имам две фирми-ЕТ и ЕООД. Регистрирани са в същото населено място. Разполагам и с 16 декара гора.
  1. Възможно ли ще е, да кандидатствам с една от фирмите, за изграждане на туристическо селище или къщи за гости, заедно с изграждането на фотоволтаик за собствено захранване. Имота който се води гора, трябва ли да е с променен начин на ползване или може да остане гора.
  2. Разполагам с производствена сграда-225 кв.м., която в момента е ремонтирана само 1/4, за да мога да извършвам производство.Ще бъде ли възможно да се кандидатства и за извършване на ремонт на вече съществуваща сграда.
  3. Като управител на две фирми, ще мога ли да кандидатствам поотделно с двете фирми за две различни дейности.

  Благодаря за отделеното време.

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-н Кичуков,
   Исканите от вас дейности може да се финансират по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Доспат е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 34. БОЖИНОВ

  Здравейте, имам идея за селски туризъм в едно врачанско село намиращо се до природен парк Врачански балкан с прекрасен изглед . имам ли ли възможност за финансиране. Благодаря предварително!

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-н Божинов,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че мястото попада под обхвата на приоритетна община за област Враца, а те са както следва: Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман, Хайредин

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 35. Първо да си оправят огромното забавяне по сегашните проекти. После септември ще одобряват в Брюксел варианта, който ще предлагат „нашите“ профита. Трето да напишат наредбите и според мен тази година няма да е! Пари няма да има за всички! Ще има ранкинг! Божа работа 😉

 36. Здравейте искам да попитам кога ще има пак финансиране по мярка 311 дали ще има пари за всички проекти и дали ги ранкират по точки или по тяхно желание на мен лично ми казаха че сам одобрен а сега нищо

 37. Кирова

  Здравейте , фирмата ни е ЗП .Имаме намерение да закупим парцел на който да изградим обект в който ще се извършват услуги като например / ремонт и продажба на хидравлични маркучи, смяна на масла , продажба на консумативи и др./ По коя програма можем да участваме.
  Благодаря предварително за отговора.

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-жа Кирова,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 38. Здравейте, Туристическо дружество заедно с ЛРС искаме да реставрираме съществуваща полуразрушена малка хижа. По коя програма можем да получим финансиране.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Рачев,

   Може да се кандидатства по програма „Развитие на селските райони“ , при положение, че се намира под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

 39. СЛАВЧО КОРДЕВ

  Искам да строя автосервиз с разширяване на дейността и разкриване на нови работни места. По коя програма мога да получа финансиране?
  Благодаря за отговора

  • Здравейте Славчо,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук:http://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 40. Николинка Борисова

  Имам желание да закупя стара каменна къща с голям двор в планинско село,да я превърна в къща за гости и да направя малък спортен център,ако е възможно и еко пътека в близка красива местност за туризъм.Имам временно жителство в това село .Има ли възможност за финансиране ,какъв е редът за кандидатстване ?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Николинка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте тук:

 41. Хахаха!
  Аз също искам вила и ако може да е на някой чист плаж!
  Хайде по-сериозни въпроси.

 42. Здравейте, искам да си направя вила.Въпросът ми е какви са изискванията за това

 43. Християн

  Здравейте , аз и братовчед ми искаме да се занимаваме с пчеларство , като той се е занимавал близо 3 години , а аз в момента съм студент ( и двамата сме на 22 години ) Въпросите ми са колко са максималните допустими разходи по проект според ЕС , колко процента от разходите се поемат от ЕС и каква част са безвъзмездни ?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Християн,
   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен, за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 44. Mариана

  Здравейте! Имам апартамент във Варна , в който никой не живее, в близост до морето. През новия програмен период има ли възможност да се направи ремонт в този апартамент , за да стане подходящ за отдаване под наем ?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Мариана,
   За съжаление исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма за безвъзмездна помощ.

 45. Цочева

  Здравейте Ивайло,
  искам да попитам този програмен период свързан ли е с предния, или по-конкретно – след като има проблеми с разглеждането и финансирането на проектите от програмен период 2007 – 2013, страхът ми за този оправдан ли е? Трябва ли да се разрешат проблемите с текущия период, преди да е започнал следващия?

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-жа Цочева,
   Забавянето в момента е свързано с проблем, който продължи малко повече от колко трябва! По отношение на новия програмен период не би трябва да се полочват такива неща, но как да Ви кажа на 100%, че няма д а има.

 46. iskam da popitam kak stoi vaprosa za kandidantstvane o proekt 313 za selski turizam i ot koga moga da kandidatstvam

  • Здравейте Анжела,

   Отварянето на мярка 312 се очаква след септември месец тази година, като оптимистичен вариант или най вероятно към март месец другата година.

 47. Всеки месец отправям запитване и отговора е: Работим, когато има яснота първи ще разберете.
  Звънях два или три пъти, но отговора е подобен с лека обида, че ги притеснявам!
  За мен това е подигравка с труда, инвестиционните намерения на и без това отчаени мераклии да постигнат нещо в страната си и най-вече гавра с хиляди семейства, които се надяват да увеличат доходите си с реализацията на идеята си.
  Това е от мен!

 48. Ивайло Янков

  Ами то е видно какво правят!!! Уволняват хора! Всяка седмица ми казват, другата и другата и другата….този петък са пристигнали новите указания и силно се надявам до края на тази седмица, но този път наистина!?! Само пак да не се обърка нещо.
  Призовавам всички, които имат проекти ХОРА ЗВЪНЕТЕ НА ТЕЗИ ОТ ДФЗ САМО С НАТИСК ЩЕ ЗАПОЧНАТ.

 49. Искате да кажете, че все още не е започнало прословутото „преранкиране“? Министъра се ангажира със срок до края на март /ако съм разбрал правилно/. Какво по дяволите правят???

  Няма такова чудо!!!

  • Грета Тодева

   Здравейте Ивайло Янков. Можете ли да оставите лични контакти, като имейл адрес, на който да ви пиша лично съобщение за коснултация с вас?
   Благодаря!

 50. Докога само ще се говори в бъдеще време ?! Досега практиката показва , че всички са много словоохотливи за бъдеще време, особено когато става дума за неопределен дълъг период, а за конкретиката, за действията – никакви ги няма? Какво става с проектите по 311 и 312 от май 2013 ? Всякакви срокове по наредбите отдавна са изтекли – от фонда – пълно мълчание, пълно затъмнение – абсолютно никаква публична информация! Скандали текат, специалисти се уволняват, явни за всички са политическия натиск на дпс, а продължаваме да се правим, че нищо не се е случило? Докога ще си заряваме главите в пясъка ? Прави ли нещо БАБЕП в тая посока ?!? Дори форума не сте пуснали, дори контакти с другите наши колеги – бенефициенти не можем да направим! Ако ще действате в интерес на бенефициентите – направете го! Ако – НЕ – кажете го и ни осигурете поне връзка, да си се организираме сами и да си търсим сами правата ! Не може повече да се издевателства над хората, които имат желание и възможности да се изтеглят сами за косите от блатото, в което всякакви политици и интересчии тикат цялата държава !

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-жа Великова,

   На въпроса Ви БАБЕП дали прави нещо, мога да Ви кажа само, че освен нас не знам, кой друг прави нещо!!! От септември месец се занимаваме с този въпрос…прокарахме пътека до Министерски Съвет и Министерство на земеделието, успяхме да издействаме становища за спирането на закупуването на скъпи коли ако няма друга дейност и не сме спрели, а продължаваме напред. Това ,че ДФЗ се управлява в момента от хора, да не казвам какви, освен да уволняват хора не знам дали правят нещо друго не ни отказва, а продължаваме напред, навличайки си гнева на кой ли не, получаваме заплахи и може да се сетите какво ли още не. Правим всичко възможно да започне прословутия преранкинг.

   Вместо да ни хулите моля да ни подкрепите!!! Всички които искат някаква информация да търсят Виолета Александрова, която се занимава в ДФЗ с всичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.