Начало / Програми на ЕС / Как ще изглежда мярка 312 и 311 през 2014-2020
Мярка 311 и 312 през 2014-2020 година.

Как ще изглежда мярка 312 и 311 през 2014-2020

През старият програмен период 2007-2013 най-голям интерес сред неземеделските дейности предизвикваха мерки 311 и 312. През новият програмен период 2014-2020  еквивалента на мярка 311 и 312 има и най-много новости. Първата от тях е, че  най-вероятно ще бъдат обединени в една мярка, чието име ще бъде Под мярка 6.4  „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ Много от вас си задават въпроса, какви ще бъдат дейностите за подпомагане през новият програмен период , а ето ги и тях.

Приоритети по под мярка 6.4

На първо място ще споменем развитието на туризма, което ще даде една много голяма възможност за всички предприемчиви хора. В това число ще се включват изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги.

Нещо ново, което ще се толерира ще бъде производството или продажбата на продукти, които не са включени по до сега познатите ви мерки 121 и 123 от Договора за създаване на Европейската общност (независимо от вложените продукти и материали);

Какво става с зелената енергия?

Производство на енергия от вторични продукти, отпадъци и остатъци с цел продажба ще бъде финансирана дейност, но изграждането на фотоволтаични електроцентрали, с цел продажба на зелена енергия няма да бъде финансирано по тази подмярка. Това не означава, че проекти произвеждащи електроенергия от фотоволтаични централи няма да бъдат допустими, но единствено в комбинация или съпътващи цялостната инвестиция. Тук очакваме и много нови интересни проекти, за производство на възобновяема енергия от различни енергийни източници. Факт е, че вече съществуват много възможности и само времето ще покаже кои от тях ще бъдат устойчиви и успешни.

Пиротитетни общини през 2014-2020

Друг интересен момент в новата програма, заместител на мярка 311 и 312 представляват приоритетните общини. Всички приоритетни до момента общини се запазват, както и списъка на населени места и курортни селища с развит масов туризъм, които няма да бъдат подпомагани за туристически дейности. Очаква се всички села, които към момента попадат под обхвата на общини, които не са приоритетни за финансиране, да бъдат подпомагани, чрез подхода лидер или така наречените местни инициативни групи. Това на практика означава, че всяко село би могло да бъде допустимо за реализирането на инвестиция. Следете редовно нашите сайтове, тъй като ще Ви информираме допълнително за подробностите около тази тема.

В новият програмен период по еквивалента на двете мерки 311 и 312 ще се дава приоритет на инвестиции, които ще се извършват на територията на Северозападен и Северен централен район. Това е и една от причините за Ваше улеснение да отворим офис в град Монтана, тъй като интересът в тази част на България ще бъде все по-голям.

Финансовите граници или размерът на субсидията

Друга съществена новост по под мярка 6.4 е, че размера на субсидията се увеличава на 75% за сметка на Вашето самоучастие, което става по-малко. Друг важен момент е размерът на общата стойност на проекта, която ще се промени от 400 000 евро на 300 000 евро.

 

ВИЖ СЪЩО

Очаква се увеличение на бюджета на процедурата “Ново работно място 2015”

Поради големия интерес по процедура BG05M9OP001-1.003 „НОВО РАБОТНО МЯСТО 2015“ на ОП „Развитие на човешките ресурси“ …

112 коментара

 1. Zdravka Becheva

  Zdraveite,interesuva me s.Shiroka laka popada li spisaka na selata za razvitie na selskite raioni?Imame tam kasha,koiato iskame da preustroim v kasha za gosti I da kandidatstvame za finansirane po evropeiskite programi.Raionat e s razvit selski turizam,zaradi prekrasnata priroda I rodopskite tradizii.

 2. Ана Георгиева

  Здравейте! Интересува ме община В.Преслав попада ли в списъка на общини под мярката? И по- специално изграждането на детски развлекателен център?

 3. Милушев

  Гр.Брезник попада ли за финансиране по 6.4

 4. Димитрова

  Здравейте село Мадара община Шумен попада ли в обхвата на мярката?

 5. Костадин

  Здравейте,
  имам селска къща с голям двор.Имам ли право да кандидатствам по „Млад фермер“ ако построя гъбарник в дворното място.Има ли някакви ограничения за това къде да бъде построен гъбарника т.е. мога ли да кандидатствам ако гъбарника е в имот в регулация или трябва задължително да е в земеделска земя

  • Здравейте,
   за да кандидатствате по някоя от земеделските мерки – за инвестиции в земеделски дейности от Програма за развитие на селски райони, следва да покриете изискванията за стандартен производствен обем. Предстоят приеми по следните земеделски мерки: 6.1 или по-позната като Млад фермер, като и 4.1.2 от Тематичната подпрограма за развитието на малки стопанства. Повече за тях може да прочетете на следните линкове:
   https://goo.gl/WtWmwA
   https://goo.gl/RvbSmT
   Ако имате нужда от допълнителни разяснения, може да се обадите на телефон: 02/ 489 6959.

 6. Илиана

  Здравейте! Община Чипровци попада ли в списъка по мярка 312.
  Благодаря!

  • Здравейте,
   да, община Чипровци (област Монтанта) попада под обхвата на допустимите за финансиране селски райони.

 7. Искра Йорданова

  Здравейте, с.Беляковец (община В.Търново) попада ли под обхвата на допустимите за финансиране селски райони?

  • Здравейте,
   не – община Велико Търново не попада под обхвата на допустимите за финансиране селски райони. В рамките на област Велико Търново допустими за финансиране са следните общини: Елена, Златарица, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Стражица, Сухиндол.

 8. Мира Алексиева

  Здравейте, с.Оризово, община Братя Даскалови, попада ли в допустимите финансирания за социални дейности, детски или старчески домове?

 9. Мария Б

  Здравейте,
  град Калофер попада ли в одобрените за финансиране селски райони?
  Благодаря!

 10. Михайлова

  Здравейте село Орешец общинаПловдив попада ли в обхвата на мярката?

  • Здравейте,
   село Орешец (община Асеновград) не попада сред допустими за финансиране селски райони. В рамките на област Пловдив, допустими за финансиране са следните общини: Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря.

 11. Tatyana Nikolova

  Здравейте,
  понеже селото в което искам да направя къща за гости не е включено в дадените селски общини, се хващам за думите:
  „Очаква се всички села, които към момента попадат под обхвата на общини, които не са приоритетни за финансиране, да бъдат подпомагани, чрез подхода лидер или така наречените местни инициативни групи. Това на практика означава, че всяко село би могло да бъде допустимо за реализирането на инвестиция.“
  Възможно ли ще е одобрение на проект за селски район, който не е приоритетен за финансиране? Селото е в област Плевен.

  Благодаря предварително!

 12. Aтанас Георгиев

  Имам малка къща с двор в центърът на село Лозенец в община Царево.Искам къщата да я съборя и на нейно място да построя малък семеен хотел с голям ресторант. Интересува ме дали село Лозенец попада в обхвата на мярка 6.4. ?

 13. Полина Богданова

  Здравейте! Искам да попитам дали с.Рударци, общ.Перник попада в допустимите райони? Благодаря!

 14. Здравейте, интересува ме, дали, имотът ми в с. Байкал, обл. Плевен попада в допустимите за финансиране селски райони по подмярка 6.4

  • Здравейте,
   да, село Байкал (община Долна Митрополия) попада под обхвата на допустимите за финансиране селски райони.

 15. наталия

  Здравеи те искам да питам дали село Цалапица община Родопи дали попада в обхвата на мярка 312.Благодаря предварително

 16. Диляна

  Здравейте,

  Притежавам малка къща с двор в с.Главиница, обл.Пазарджик. Интересува ме дали населеното място попада в обхвата на мярка 6.4. ?
  Поздрави

  • Здравейте,

   село Главиница, община Пазарджик, област Пазарджик не попада под обхвата на допустимите за финансиране селски райони.

 17. Selo Kostenec otgovarq li za restavrirane na stari kushti ili postroqvane na novi koito shte sa za gosti

  • Здравейте,

   село Костенец (община Костенец) попада в допустимите за финансиране селски райони по подмярка 6.4 от ПРСР 2014-2020. Повече информация, относно условията за кандидатстване може да получите в някой от офисите ни в страната, които може да видите в секция: Контакти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.