Начало / Акцент Евро Финансиране / Кокошките с фипронил в яйцата потеглят към екарисаж

Кокошките с фипронил в яйцата потеглят към екарисаж

Всички кокошки-носачки на възраст над 35 седмици, в чиито яйца е открит фипронил, ще бъдат унищожени в екарисаж, заяви днес земеделският министър Румен Порожанов пред бТВ. Заедно с тях ще бъдат унищожени и 1.5 милиона задържани токсични яйца.

Министър Порожанов добави, че в складовете на птицефермите нарушители са открити 17 броя петлитрови туби с фипронол. С препарата са били третирали тревни площи във фермата,върху които са се отглеждали кокошките.

Собственикът е дал проби още в началото на скандала, който се разгоря в Европа. Тогава те са били отрицателни. Възбранените яйца са се търгували основно на българския пазар, като за Кипър е имало малка бройка около 7 хил.

Яйцата с фипронил стават опасни за организма, когато човек с тегло около 70 кг консумира 70-80 яйца за кратък период около седмица.

По повод двойния стандарт в качеството и цените на храните в Европа Румен Порожанов информира, че темата ще бъде разгледана и от евродепутатите и ще има решения по въпроса. За България вече е установено, че около 20% от изследваните продукти са с различно съдържание от това на предназначените за западноевропейските пазари. Установено е още, че детските храни у нас се предлагат на два пъти по-високи цени.

По повод измамите с пренаемане на земеделски имоти Порожанов каза, че са взети мерки договорите да не бъдат вписани. Освен това са внесени предложения за законови изменения, за да не се повтарят подобни случаи.

ВИЖ СЪЩО

конкурентоспособност-2019

Как да повишите производствения капацитет на Вашето малко или средно предприятие до 21.05.2019 г.

До 21.05.2019 г. всички микро, малки и средни предприятия, които имат приключени 3 финансови години …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.