Важна информация
Начало / Акцент Евро Финансиране / Консултантът за мярка 4.1: Три класьора документи се събират, ако има строителство
Тихомир Тихолов - почетен председател на БАБЕП

Консултантът за мярка 4.1: Три класьора документи се събират, ако има строителство

Доста земеделци смятат, че стартът на работата по проектите е чак когато мярката се отвори, учудва се Тихолов от „Новек“
Тихомир Тихолов
Тихомир Тихолов

Подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ е отворена за прием от вчера, 26 октомври 2016 г., а в областните дирекции на фонд „Земеделие“ не са приели дори един проект. Покоят ще продължи поне три седмици, след което екшънът от консултантските фирми и земеделските стопанства ще се пренесе в коридорите на ДФЗ. Да не забравяме, че вторият прием по тази подмярка се чака вече повече от година и, което е по-важно, друг няма да има поне до 2021 година.

„Сроковете са критично къси, за да се подготвят тежките проекти по 4.1. Да не говорим, че едва вчера от ДФ „Земеделие“ пуснаха формата на заявлението, с което се кандидатства“, коментира Тихомир Тихолов от консултантската фирма „Новек“. Консултантът обясни, че от вчера фирмата посреща и земеделци, които едва сега са решили, че могат да се пробват за субсидия, пък да става каквото ще.

„Истината е, че за да имат шанс, фермерите трябваше да започнат да мислят за проектите още отпреди половин или една година. И да започнат да трупат документите, които се изискват“, посочи Тихолов. Консултантът твърди, че ако фермерът предвижда да строи, документацията само за строителната част се събира в три класьора. „Учуден съм колко много са кандидатите, които мислят, че когато се обяви старт на приема, тогава трябва да започнат да действат“, призна той.

„В първите седмици никой не подава проекти, не защото изчаква нещо да се случи, а защото тотално в страната няма готовност. Според характера на инвестиционните намерения, в доста случаи се изисква решение на РИОСВ за преценка необходимостта от ОВОС. Времето, необходимо да се получи този документ, е минимум два месеца. Първо, кандидатът изпраща уведомление за инвестиционно предложение до екоинспекцията. До един месец получава отговор дали е допустимо и по каква процедура следва да се върви. След това още един месец земеделецът чака решението на РИОСВ за преценка необходимостта от ОВОС. През този месец екоинспекцията взима становището на съответната Басейнова дирекция, на енергодружеството, на Регионалната здравна инспекция и т.н. Отделно от това се иска и разрешение за водовземане от Басейнова дирекция, ако става въпрос за инвестиции в поливна система или в друго, за което е необходим сондаж. Там също срокът за отговор е месец“, изброи Тихолов. Консултантът уточни, че е възможно решението на РИОСВ, както и други документи да се внесат след изтичане на крайния срок за кандидатстване – 7 декември.

„В момента всички хидрогеолози в страната работят така, както от години не са работили“, са наблюденията на човека от „Новек“. Хидрогеоложките проекти са задължителна част от документацията, ако фермерът иска да създаде нова или да обнови старата напоителна система. Проблемът е, че е възможно сондажният кладенец да попадне в зона, в която, според картите на Басейновата дирекция, състоянието на водоизточника е по-малко от добро. В този случай инвестицията е допустима само ако става въпрос за рехабилитация на съществуващата поливна система и само ако след 2007 г. стопанинът е увеличил поливните площи.

От Agroplovdiv.bg

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Връчиха 14 договора по мярка 4.1 на Рибарската програма

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева връчи първите договори, сключени по Програмата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *