Начало / Акцент Евро Финансиране / МЗХГ защити вкуса и опаковките на киселото мляко и се обяви против промени, предложени от БАБХ

МЗХГ защити вкуса и опаковките на киселото мляко и се обяви против промени, предложени от БАБХ

Министерство на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на БДС стандарта за киселото мляко. Реакцията е по повод публикация във в. „Труд“, според която на 16 юни Българският институт по стандартизация ще разгледа внесеното предложение за промяна на БДС за млякото в две точки.

Първата промяна касае опаковките. Компания с голям пазарен дял у нас, настоява да отпадне изискването за материала, от който са направени. Той обаче е изключително важен, тъй като българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките.

Втората промяна, която се предлага, е за изменение на съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко.

Предложенията са внесени в Института по стандартизация от шефката на Дирекция “Политики по агрохранителната верига” на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма “Вамид 2002” ООД, твърди „Труд“.

Земеделското министерство изразява позиция, че количеството на двата основни щама в българско кисело мляко трябва да остане без промяна, така както е записано в сега действащия БДС.  Причината  е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на  киселото мляко по стандарт.

ВИЖ СЪЩО

БАБХ затвори два обекта във Варна заради натровени ученици

Областна дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) спря от експлоатацията заведението и фирмата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.