МЗХГ информира кога кои мерки по ПРСР ще бъдат отворени

Кога кои мерки по Програмата за развитие на селските райони Министерството на земеделието, храните и горите информира при провеждането на информационната кампания в Пловдив в края на миналата седмица. Експертите от министерството бяха водени от зам.-министър д-р Лозана Василева.

Между месеците април и май 2018 ще бъдат отворени три подмерки – 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства“ по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства; мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“; и мярка 6.4.1 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“. 

Мярка 4.1.2 ще подпомогне фермери със стандартен производствен обем (СПО) на стопанствата между 6 хил. и 8 хил. евро, съобщи експертът от дирекция „Развитие на селските райони“ към МЗХГ Георги Димитров. Максималните допустими разходи за проект по мярка 4.1.2 са в размер на 25 хил. евро, а за колективни инвестиции – до 70 хил. евро.

Мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“ ще бъде отворена в същия период и ще е с бюджет от 7,8 млн. евро. Финансовата помощ ще представлява 10% от оборота на одобрените по мярката групи и организации.

В мярка 6.4.1 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“ (април-юни) е заложено максималният размер на проектните разходи да е до 600 хил. евро, а минималният – не по-малък от 200 хил. евро.

През месец май ще бъде стартирана мярката за младите земеделци – 6.1. Помощта за нея е 25 хил. евро. Допустими за кандидатстване ще бъдат и биологичните фермери в преход.

Мярката за иновации 16.1 ще бъде отворена през май и юни. Създадените групи от фермери и автори на иновации ще бъдат финансирани на 100%. Максималните разходи за една оперативна група ще са до 1 млн. евро.

Мярка 14 за хуманно отношение ще има старт след приключване на кампанията за директни плащания, която започва от 1 март.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare items
  • Total (0)
Compare
0