Начало / Акцент Евро Финансиране / МЗХГ: Съдебните дела за наредбата по мярка 4.1 не заплашват бенефициентите

МЗХГ: Съдебните дела за наредбата по мярка 4.1 не заплашват бенефициентите

Днес 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) допусна за разглеждане  по същество касационната жалба на МЗХГ срещу атакуването на наредбата по мярка 4.1., съобщиха от пресцентъра на министерството.
Делото пред ВАС е във връзка с предишно решение на същия съд, с което се отменя Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за прилагане на подмярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони през 2016 г. Решението е от 17 октомври и е по повод жалба на Националния съюз на земеделските кооперации (НСЗК), според който наредбата е влязла в сила без да е спазена процедурата по обсъждането й.
Днес ВАС не е приел възражението на ответника – НСЗК, относно нарушаване на процедурата за избор на случаен принцип на председател на съдебния състав. Също така е било отхвърлено искането на НСЗК за отвод на съдебния състав.
ВАС е дал и 7-дневен срок за допълнителни писмени съображения на МЗХГ по делото.  Съдът ще се произнесе в едномесечен срок.От МЗХГ напомнят, че в момента Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №9 от 2015 г. за прилагане на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони в периода 2014-2020 г. (обн. ДВ бр. 76 от 2016 г.), е в сила. Финансирането от еврофондовете за земеделие не е под риск, както и няма заплаха за подпомагането на бенефициентите. Независимо от решението на съда няма заплаха и относно размера на бюджета по подмярка 4.1. Всички сключени договори по нея са законосъобразни.

ВИЖ СЪЩО

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.

9 мерки по ПРСР ще се отворят през 2019 г. „Над 2,5 млрд. лева са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.