Начало / Акцент Евро Финансиране / МЗХ няма да отмени забраната за лов заради влошаващата се ситуация с Инфлуенца
МЗХ

МЗХ няма да отмени забраната за лов заради влошаващата се ситуация с Инфлуенца

МЗХЗемеделското министерство заяви твърдата си позиция да не отменя забраната на лов за пернат дивеч, както и за разселването му. Съобщението до медиите бе публикувано във връзка с получените в МЗХ протестни писма. То гласи следното: 

„Във връзка с получени протестни писма относно забраната за лов и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна, Министерство на земеделието и храните напомня, че мярката е с превантивна цел.

Ръководството на Министерството издаде заповедта след предложение на Националния кризисен щаб, в който участват представители на МЗХ, БАБХ, МЗ, ДАНС, МВР и ГДНП, да се забрани лова на птици, на територията на цялата страна предвид ежедневното влошаване на епизоотичната обстановка.

Провеждат се срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участие на официални лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка, с мерките за контрол , надзор и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.

Забраната цели да се опази живота, здравето и имуществото на всички граждани на Република България. Епизиоотичната обстановка в страната, по повод на разпространението на заболяването инфлуенца по птиците, се наблюдава денонощно.

Отчита се увеличаване на засегнатите стопанства, като болестта бе констатирана и при някои видове диви птици. Установените диви птици със заболяване са от високопатогенен щам, потенциално опасен за хората.

Предвид на посоченото, считаме че превантивните мерки са крайно наложителни, за да се опази здравето на хората и тяхното имущество. Разчитаме на съдействие от страна на обществеността за своевременното подаване на сигнали с информация за намерени болни или мъртви птици на територията на страната. Ограниченията ще отпаднат веднага след преодоляване на кризисната ситуация и намаляване интензитета на възникване на огнища.“

ВИЖ СЪЩО

До дни компенсират овощари с 63 хил. лв.

Допълнителен финансов ресурс от 63 000 лв. за унищожени овощните насаждения одобри УС на ДФЗ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.