Начало / Акцент Евро Финансиране / МЗХ обяви индикативен график за проекти по ПРСР 2014-2020

МЗХ обяви индикативен график за проекти по ПРСР 2014-2020

Индикативния график по ПРСР е вече на лице. Веднага правят впечатление няколко неща, касаещи инвестиционните проекти, за които традиционно има най-висок интерес:

 1. До края на годината се очаква още един прием по Подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“
 2. До края на годината ще стартира и Подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти“
 3. Така дългоочакваният „Млад Фермер“ или Подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ ще стартира своя прием в края на месец Юни и ще трае приблизително два месеца

Какво остава за 2016 година?

През следващата година, остава да бъдат отворени и останалите мерки, най-очакваната от които е подмярка 6.4 инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности, както и проектите по които общините ще бъдат бенефициенти.

Какво следва да правим от тук нататък?

Този въпрос си задава почти всеки инвеститор и с право. Все още сред по-голямата част от хората витае заблудата, че когато прозорецът на конкретната мярка отвори, тогава трябва да започнат с подготовката на своя проект. По-голямата част от тези инвестиционни проекти обаче са сложни и изискват поне 4-5 месеца технологично време за да бъдат изработени и подготвени за финансиране. Това означава, че всички, които имат желание да финансират своите идеи, е време да започнат подготовката на проектите  час по-скоро.

С няколко думи какво може да се финансира по мерките, които се очаква да отворят до края на годината?

Подмярка 4.1 – овощни градини, оранжерии, животновъдни обекти и др. По мярката могат да се усвоят до 750 хил. евро субсидия
Подмярка 4.2 – общото правило е предприятия за преработка на селскостопанска продукция. Например: плодохранилище с линия за шоково замразяване, фуражен цех, производство на храни, винарска изба или производство на вино и др… По мярката може да се усвоят до 1 500 000 евро субсидия.
Подмярка 6.1 – добре позната под наименованието „Млад фермер“, тази мярка дава летящ старт на млади стопани между 18 и 40 годишна възраст да развият своето стопанство, като могат да усвоят до 25 000 евро.

Свали индикативен график по ПРСР от тук.

 

ВИЖ СЪЩО

Зелени инвестиции за централната администрация и нейните териториални подразделения и общинските администрации

За шести пореден път Национален доверителен екофонд, отправя покана към централна администрация и общини за …

5 коментара

 1. Кога се очаква да бъде отворена мярка 6.3 сега ли да засаждам или да изчакам пролетта .Претеснява ме ,че имота не е заграден а ще садя овошки .

 2. Daniela Gerova

  Здравейте,
  Имам 5 ! броя оранжерии и се опитах да вляза по актуалната мярка 4.1 за подпомагане ,при изчисленията, сухите!, излезе ,че не е възможно, а съм с голям капацитет и обхват в този необлагодетелстван район /с.Горна Росица, Севлиевско,Северна България/, излиза ,че тези програми са направени наистина за усвояване на пари от връзкари и нереално действащи производители!, искам съдействие какво да предприема, за да се включа в програмата ,като реално работещ, влагащ повече от 15 години в тази държава, земеделски производител, желая обновяване на доста от съоръженията, които са самоделно направени по разбираеми причини?! Очаквам отговор!

  • Здравейте Даниела,
   Заповядайте при нас за повече и по подробна информация за да можем да определим размера на стопанството Ви и по коя от мерките по програма „Развитие на селските райони“ сте допустим кандидат. По имейла трудно ще мога да Ви кажа!

  • Борислав

   Уважаема Даниела, всяка от мерките е създадена за определена целева група.Ако не покривате изискванията за една, не значи, че няма подходяща за вас. Сметнете с какво разполагате, какво искате и отново четете. Освен малките, има и големи мерки.
   Всеки Донор е задал точни условия. Вие трябва да влезете в тях !
   Четете и не се настройвайте негативно ! Фондовете чакат качествени проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.