Начало / Акцент Евро Финансиране / МЗХ обяви индикативен график за проекти по ПРСР 2014-2020

МЗХ обяви индикативен график за проекти по ПРСР 2014-2020

Индикативния график по ПРСР е вече на лице. Веднага правят впечатление няколко неща, касаещи инвестиционните проекти, за които традиционно има най-висок интерес:

 1. До края на годината се очаква още един прием по Подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“
 2. До края на годината ще стартира и Подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти“
 3. Така дългоочакваният „Млад Фермер“ или Подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ ще стартира своя прием в края на месец Юни и ще трае приблизително два месеца

Какво остава за 2016 година?

През следващата година, остава да бъдат отворени и останалите мерки, най-очакваната от които е подмярка 6.4 инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности, както и проектите по които общините ще бъдат бенефициенти.

Какво следва да правим от тук нататък?

Този въпрос си задава почти всеки инвеститор и с право. Все още сред по-голямата част от хората витае заблудата, че когато прозорецът на конкретната мярка отвори, тогава трябва да започнат с подготовката на своя проект. По-голямата част от тези инвестиционни проекти обаче са сложни и изискват поне 4-5 месеца технологично време за да бъдат изработени и подготвени за финансиране. Това означава, че всички, които имат желание да финансират своите идеи, е време да започнат подготовката на проектите  час по-скоро.

С няколко думи какво може да се финансира по мерките, които се очаква да отворят до края на годината?

Подмярка 4.1 – овощни градини, оранжерии, животновъдни обекти и др. По мярката могат да се усвоят до 750 хил. евро субсидия
Подмярка 4.2 – общото правило е предприятия за преработка на селскостопанска продукция. Например: плодохранилище с линия за шоково замразяване, фуражен цех, производство на храни, винарска изба или производство на вино и др… По мярката може да се усвоят до 1 500 000 евро субсидия.
Подмярка 6.1 – добре позната под наименованието „Млад фермер“, тази мярка дава летящ старт на млади стопани между 18 и 40 годишна възраст да развият своето стопанство, като могат да усвоят до 25 000 евро.

Свали индикативен график по ПРСР от тук.

 

ВИЖ СЪЩО

Нови възможности за кандидатстване по процедура за подбор на проекти по мярка 4.2

Местна инициативна група „Поморие“ обявява процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Мярка 4.2 “Инвестиции …

5 коментара

 1. Кога се очаква да бъде отворена мярка 6.3 сега ли да засаждам или да изчакам пролетта .Претеснява ме ,че имота не е заграден а ще садя овошки .

 2. Daniela Gerova

  Здравейте,
  Имам 5 ! броя оранжерии и се опитах да вляза по актуалната мярка 4.1 за подпомагане ,при изчисленията, сухите!, излезе ,че не е възможно, а съм с голям капацитет и обхват в този необлагодетелстван район /с.Горна Росица, Севлиевско,Северна България/, излиза ,че тези програми са направени наистина за усвояване на пари от връзкари и нереално действащи производители!, искам съдействие какво да предприема, за да се включа в програмата ,като реално работещ, влагащ повече от 15 години в тази държава, земеделски производител, желая обновяване на доста от съоръженията, които са самоделно направени по разбираеми причини?! Очаквам отговор!

  • Здравейте Даниела,
   Заповядайте при нас за повече и по подробна информация за да можем да определим размера на стопанството Ви и по коя от мерките по програма „Развитие на селските райони“ сте допустим кандидат. По имейла трудно ще мога да Ви кажа!

  • Борислав

   Уважаема Даниела, всяка от мерките е създадена за определена целева група.Ако не покривате изискванията за една, не значи, че няма подходяща за вас. Сметнете с какво разполагате, какво искате и отново четете. Освен малките, има и големи мерки.
   Всеки Донор е задал точни условия. Вие трябва да влезете в тях !
   Четете и не се настройвайте негативно ! Фондовете чакат качествени проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.