Начало / Акцент Евро Финансиране / МЗХ предлага увредената борова дървесина за 1 лев/кубик

МЗХ предлага увредената борова дървесина за 1 лев/кубик

георги костовПрез тази година за местното население се намалява цената за добитата увредена дървесина за огрев от 3 на 1 лв. за кубически метър спрямо миналата година. Решението за това е част от мерките за справяне с проблема с короядите по иглолистните дървета в кампанията „Съхраняваме гората на предците“. Тя бе представена вчера в Смолян от зам.-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов.

Повод за инициативата на Министерството на земеделието и храните е тревожното състояние на боровите гори в страната. Голяма част от иглолистните насаждения са създадени през втората половина на миналия век с цел да се намали ерозията и да се подобри водоохранната функция на горите, припомни Костов. Те са извън своя естествен ареал и по тази причина са податливи на нападение от вредители и последващо съхнене, както и на влияние на различни абиотични фактори. Поразената дървесна растителност създава висока опасност от пожари, беше подчертано по време на дискусията.

Изготвен е план с мерки, които трябва да се вземат на територията на областите Смолян и Кърджали, където има най-много поразени насаждения. 80% от повалената дървесина през март 2015 г. от снеголом, е извлечена, като към момента са отложени редовните сечи и с предимство се извършва почистване и извличане на останалата паднала дървесина.

горски пътОпределени са критериите за наблюдение на поразените площи. Създадена е организация чрез Регионалните дирекции по горите да се изготвят предписания на собствениците на частни и общински имоти, където има налична пострадала дървесина за необходимите мерки. В случай, че собствениците сами не могат да извършат необходимите действия, могат да сключат договор с ЮЦДП. Намалени са административните срокове за извличане на падналата дървесина. Изготвени са инструкции до РДГ, териториалните поделения на държавните предприятия, Асоциациите „Общински гори” и „Горовладелец”.

Главен Комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН към МВР заяви, че приветства усилията за съвместно решаване на проблема с корояда, който създава висока  опасност от пожари. Той акцентира върху необходимостта от създаване и поддържане на горска пътна мрежа и необходимостта от поддържане на  широки просеки в горите, които да създават сигурна преграда пред пожарите.

ВИЖ СЪЩО

За твърда финансова подкрепа на пчеларите в следващата ОСП настоява наш евродепутат

Заради осигуряване на услугата „опрашване“ Момчил Неков внесе искане секторът да получава директни и обвързани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.