Начало / Акцент Евро Финансиране / МИГ се финансират по мярка 19.1, за да проучат икономическите нагласи и изготвят местна стратегия

МИГ се финансират по мярка 19.1, за да проучат икономическите нагласи и изготвят местна стратегия

Интервю с Рангел Матански, експерт в Местна инициативна група (МИГ) – Раковски

Рангел Матански

– Г-н Матански, от 9 ноември подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ ще бъде отворена отново. Бихте ли обяснили какво всъщност се финансира по тази мярка?

От МИГ – Раковски вече кандидатствахме при първото отваряне на подмярката през септември. Малко ни изненада втората покана, но винаги допълнителната помощ е добра, защото вероятно някои колеги не са смогнали с документите. Финансирането по мярка 19.1 за МИГ се предоставя за изследване на икономическите потребности на територията, за да може да се изработи стратегия за местно развитие. Целта на тази стратегия е да има потенциала да покрие конкретните нужди на територията на съответната община или общини. Стратегията трябва да се изгради отдолу нагоре.

– По какъв начин се прави изследването на нуждите на населението?

Ще проведем многобройни срещи с населението, за да направим проучване. Предстои диалог с хората, общината, неправителствените организации.

Какъв е срокът за изготвяне на местна стратегия?

Заложеният по наредбата срок е девет месеца, доколкото си спомням. Когато бъде отворен приемът за стратегии, ние трябва да сме готови и да входираме нашия документ за финансиране.

– Такъв ли беше редът и през миналия програмен период?

Да. Отново имаше подготвителна и същинска фаза. През подготвителната фаза МИГ – Раковски подготви стратегия и после спечели финансиране.

– Кои дейности бяха във фокуса на финансиране от страна на МИГ в Раковски през миналия период?

В нашата община има доста добре развито земеделие и животновъдство. Затова интересът към старата мярка 121 беше много голям. В новия програмен период това е мярка 4.1. Малкият бизнес, микропредприятията също получиха финансиране по мярка 312. Община Раковски направи много смислени и необходими проекти, които се реализираха. Имахме няколко и от неправителствени организации.

– Колко средства успяхте да усвоите през миналия програмен период?

Не мога да отговоря на този въпрос, тъй като все още не е приключило изплащането. Но като общ брой разработени проекти говорим за над 80. При колко от тях ще се финализира изплащането, все още е рано да се каже. До края на годината фонд „Земеделие“ трябва да приключи с разплащането по проекти, които за започнали през миналия период.

Г-н Матански, колко МИГ имаше в страната през предходния програмен период?

Бяха 35. Но намерението на министерството е до 2020 г. да бъдат покрити повече общини. Затова приоритетни ще са МИГ, които обхващат повече от една община.

ВИЖ СЪЩО

Дългоочакваният прием по подмярка 6.3 предстои

Публикуван е Проект на насоки за кандидатстване по процедура чрез подбор на проектни предложения по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.