Начало / Акцент Евро Финансиране / Минимум двама са необходими за участие в мярката за иновации 16.1
Схеми от предприемачи в селското стопанство

Минимум двама са необходими за участие в мярката за иновации 16.1

Схеми от предприемачи в селското стопанствоМинимум двама са необходими – фермер и учен, за да формират оперативна група и да участват за финансиране по мярката за иновации 16.1 от Програмата за развитие на селските райони. Тя ще се отвори в края на годинита и ще е с бюджет от 20 милиона евро. Максималното финансиране за един проект е 1 млн. евро. Това разкри на бизнес форум за финансиране по европейски програми Аламен Арабовски от Института за агростратегии и иновации.

За иновация може да бъде прието внедряването на съществуваща практика, която до момента съответният кандидат или група фермери не са приложили.

Финасирането ще бъде в две фази. Първата подпомага проучването на приложимостта на идеята и евентуалното привличане на още участници. Нейната продължителност може да е до една година, през която одобрените кандидати ще получат 5 хил. евро за година. В случай, че смятат да привлекат и други към проекта, подкрепата е 10 хил. евро.

Втората фаза е същинското прилагане на иновацията и инвестиции. При нея помощта се равнява на 35 хил. евро годишно за текущи разходи.

Като цяло преките разходи се финансират напълно, а общо допустимото финансиране е 70% от стойността на проекта.

Оперативната група може да се състои от земеделски стопанин и научни институти, неправителствени организации, консултанти, малки и средни предприятия в сферата на хранителната индустрия и т. н.

Абровски илюстрира с примери от Европа що е то иновации. В Италия например е подкрепено производството на местни вина, като потребителите получават цялата необходима информация за виното и производствения процес чрез QR код на етикета.

В Чехия са въведени „млечни бусове“, които осъществяват продажби на хранителни стоки в отдалечени населени места, като същевременно събират млякото на фермерите и го карат до мандрата. Има и проекти за по-ефективно напояване на насаждения.

ВИЖ СЪЩО

конкурентоспособност-2019

Как да повишите производствения капацитет на Вашето малко или средно предприятие до 21.05.2019 г.

До 21.05.2019 г. всички микро, малки и средни предприятия, които имат приключени 3 финансови години …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.