Начало / Акцент Евро Финансиране / Министърът измени и допълни скандалната заповед за мерки 10 и 11 от ПРСР
биоземеделие

Министърът измени и допълни скандалната заповед за мерки 10 и 11 от ПРСР

биоземеделиеС нова заповед от днес земеделският министър Христо Бозуков изменя и допълва предишната заповед от 28 февруари, която касае приема на заявления по мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Днес, а и през последници седмици, фермерите организираха масови протести срещу заповедта на проф. Бозуков от края на февруари.

С днешната заповед министърът отново отказва приема на заявления за нов ангажимент по биологичната мярка и мярка 10. Изключение се допуска при две от подмерките по мярка 10.

Нов прием е разрешен за дейности по направление „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“ и за „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“.

Частично се отваря нов прием за ангажименти по направление „Възстановяване и поддържане на постоянно затревени площи с висока природна стойност (ВПС)“. Той обаче е само за кандидати, които през 2016 г. са приключили ангажимента си по мярка 214 и то само за площите, които са декларирани през Кампанията за директни плащания 2016 г.

Новата заповед въвежда забраната през 2017 г. одобрените от предходните години бенефициенти по мерки 10 и 11 да разширяват поетите вече ангажименти.

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

ДФ „Земеделие“ изплати остатъка от помощта за газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 687 078 лева на 8 250 земеделски стопани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *