Начало / Акцент Евро Финансиране / Министър Порожанов иска нормативни промени за включването на 62 нови ракетни площадки

Министър Порожанов иска нормативни промени за включването на 62 нови ракетни площадки

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска от Министерския съвет да одобри навреме промяна на Постановление №44/2010 г., което определя зоните на въздушното пространство, в които се ограничана въздухоплаването. Министърът има намерение селскостопанската територията, която се защитава от градушки, да бъде разширена още тази година с 62 нови ракетни площадки, а за целта постановлението трябва да бъде променено.

В мотивите си към премиера министър Порожанов посочва, че съгласно стратегията за противоградова защита предстои да бъдат пуснати от тази година новите ракетни площадки, а от догодина да се приложи и самолетния способ в борбата против градушки.

Действащите към момента площадки са с точно определени географски координати, които са подробно описани в Постановление № 44. До момента за въвеждане в експлоатация на новите 62 площадки са извършени всички необходими действия по предоставяне на права на управление и са определени точните им координати. За да бъдат въведени в действие през активния сезон по градозащита, е необходимо тези координати да бъдат включени в списъка на чл. 3, ал. 1 от Постановление № 44 на Министерски съвет от 2010 г., пише в мотивите Румен Порожанов.

Министърът настоява промяната на норматива да бъде извършена в максимално кратки срокове, тъй като след влизане в сила на тези изменения, те трябва да бъдат вписани в ежегодния бюлетин Aeronautical Information Publication (AIP), издаван от Международната организация за гражданска авиация, който се публикува през месец март всяка година, за да влезе в сила от месец юни на съответната година.

В случай че новите площадки за противоградова защита не бъдат включени в бюлетина AIP, те няма да бъдат въведени в експлоатация през 2018 г., а това от своя страна ще доведе до компрометиране на противоградовата защита, предупреждава Румен Порожанов.

 

ВИЖ СЪЩО

Ясни са ставките за обвързана подкрепа за планински овце/кози и млечни крави

С две министерски заповеди от 5 декември са определени ставките за обвързана подкрепа за овце …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.