Начало / Анализи и статии / Млад фермер (НЕ) само за младите фермери

Млад фермер (НЕ) само за младите фермери

Когато говорим за Млад фермер през новият програмен период 2014-2020 трябва да имаме предвид, че възможностите младите фермер да получат субсидии за развитие на нови стопанства са няколко, както и критериите на които трябва да отговорят. В новият програмен период Програма за Развитие на Селските Райони (ПРСР) предвижда да даде възможност не само на младите стопани между 18 и 40 години да стартират бизнес в земеделието, но и на тези над 40 годишна възраст. Най-новото в ПРСР 2014-2020 е въвеждането на нов термин „Стандартен производствен обем“ (СПО)

Какво е стандартен производствен обем (СПО)?

На практиката със СПО в новият програмен период 2014-2020 ще се изчислява какъв размер е Вашето стопанство. Това е аналогия на размера на икономическите единици от предходните програми. Повече за това какво е СПО и как се изчислява, може да прочетете тук. Също така сме направили и единственият за сега безплатен СПО калкулатор, с който може да изчислите размера на Вашето съществуващо или бъдещо стопанство, а от там и по коя мярка можете да кандидатствате.

Мерките по които младите фермери ще могат да кандидатстват през 2015 са няколко:

Подмярка 4.1.2 “Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства”

Това е изцяло нова мярка, която се предвижда да стартира през второто шестмесечие на 2015 година. Специфичното по тази мярка е, че няма да има възрастово ограничение за кандидатите, което на практиката прави мярката отворена за всеки, който желае да се захване със земеделие. Максималната стойност на проекта по мярка 4.1.2 ще бъде 25 000 евро, като максималната стойност на субсидията ще бъде 80% от стойността на проекта. Изискването за СПО на стопанството по мярка 4.1.2 е то да бъде между 6000 и 7999 евро.

Подмярка 6.1 — помощ при стартиране за млади земеделски стопани

Мярка 6.1 се доближава като параметри най-близо до познатата ви до сега мярка 112 или „Млад Фермер“ Тук възрастовото ограничение на кандидатите между 18 и 40 години се запазва, както и максималната стойност на проекта от 25 000 евро и 100% субсидия. Спецификата по мярка 6.1 е високото изискване за СПО от минимум 8000 евро. Ако не можете да отговорите на това изискване, четете надолу.

Подмярка 6.3 — помощ при стартиране за развитието на малки стопанства

Мярка 6.3 е изцяло нова мярка, която се предвижда да стартира през второто шестмесечие на 2015 година. Идеята на тази мярка е да дублира „Млад фермер“ но с по-занижени параметри и критерии. Възрастово ограничение няма, но максималната стойност на проекта се ограничава до 15 000 евро, като те ще се усвояват на два транша. Първи транш от 10 000 евро и втори транш от 5000 евро. Субсидията ще бъде отново 100% но изискванията за СПО са много по занижени. Стопанствата на фермерите ще трябва да отговарят на минимум 2000 евро стопански производствен обем.

За повече информация за различните възможности за кандидатстване може да се свържете с нас.

ВИЖ СЪЩО

Как да изградим къща за гости с помощта на европейско финансиране през 2019 година

Безкрайното забавяне и неясни обстоятелства около приема по мярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски …

84 коментара

 1. Здравейте на 28 години съм искам да кандидатствам по програма за отглеждане на пътпъдъци

 2. Кремена

  Здравейте, има ли консултантски офис във Велинград?

 3. ЗДРАВЕЙТЕ, КЪДЕ МОГА ДА ПОЛУЧА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОГРАМАТА ЗА МЛАД ФЕРМЕР? ЗА КОЕ ПО ТОЧНО СЕ ОТПУСКАТ ПАРИ, ТРЯБВА ЛИ ВЕЧЕ ДА СА ЗАСЯТО И ДР.

 4. ЗДРАВЕЙТЕ КЪДЕ МОГА ДА ПРОЧЕТА ПОВЕЧЕ, ЗА КОЕ ПО ТОЧНО СЕ ОТПУСКАТ ПАРИ? ТРЯБВА ЛИ ДА Е СТАРТИРАЛО ЗАСАЖДАНЕТО? И ДР.

  • Здравейте,
   през 2017г. очакваме да отвори за прием мярка 6.1 – т.н „Млад фермер“, при следните условия, които биха могли да бъдат променени ( в момента няма дори проект на наредба за прием) – https://goo.gl/SxjxIx . Следете информацията, която се публикува на сайта. Когато разполагаме с нова такава – веднага ще я оповестим. Ако имате нужда от допълнителни разяснения, може да се обадите на телефон: 02/ 489 6959.

 5. здравейте,млад фермер съм по мярка 6.1 (2015-2020г.) мога ли да имам трудов договор с друга фирма на 8-часа?

 6. Радослава

  Здравейте
  Искам да попитам какви са изискванията за кандидатстване по програма Млад Фермер с отглеждане на пъдпъдъци… На 28 години съм… Благодаря Ви предварително…

  • Здравейте,
   през тази година (2016) не се очаква да има прием по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ или т.н „Млад фермер“. Към момента няма информация дали мярката ще отвори за прием през 2017г., като актуална информация за приемите може да следите на сайта.

 7. Радослава Цветкова

  Здравейте
  Искам да получа някаква информация за кандидатстване по програма млад фермер с отглеждане на пъдпъдъци…Какви са изискванията? Благодаря предварително!!!!

  • Здравейте,
   през тази година (2016) не се очаква да има прием по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ или т.н „Млад фермер“. Към момента няма информация дали мярката ще отвори за прием през 2017г., като актуална информация за приемите може да следите на сайта.

 8. Здравейте! Искам да проведа разговор с някой който разбира от всички мярки. Вапросите ми са малко по сложни моля изспратете имейл или телефон за да се свъжа лично. Благодаря предварително! [email protected]

 9. Някой може ли да ми каже какви са изискванията за засаждане на разстояние от дърво до дърво сливи,кайсии,праскови,череши и вишня,(най-вече ме интересува за сливите).Благодаря много предваритено.

 10. Zdravei te.Na 21 godini sam iskam da zaseq 3 dekara qbalki.iskam da popitam kakvisa osloviqta kolkko dekara e minimalnoto i kakva subsidiq se otpuska na dekar

  • Здравейте,
   по принцип бихте могли да се възползвате от условията за финансиране по Програма за развитие на селски райони.
   Повече информация, относно условията за кандидатстване и допустимостта Ви по мерките, може да получите, като запазите час за консултация на телефон: 02/ 489 6959.

 11. Мария Христова

  Здравейте,имаме 5дка земя на която искаме да засадим овощна градина, но е на 2 парцела, които са разделени посредством път и жилищен имот, но все пак искам да попитам възможно ли е да се кандидатства по програма и какво е нужно за да осъществим това?

  • Здравейте,

   бихте могли да се възползвате от финансиране по някоя от земеделските мерки от Програма за развитие на селски райони.
   Няма да има проблем, за това, че имотите Ви са разделени посредством жилищен имот. Препоръчвам Ви да запазите час за подробна консултация, относно допустимостта Ви по мерките и условията за кандидатстване, както и условията, при които работим ние. Може да запазите час за безплатна консултация, в някой от офисите ни в страната, като тях може да видите в секция: контакти.

 12. Добромир

  Искам да засадя 5 декара овошки(сини сливи).Може ли да се включа в някоя програма.

  • Imam zaseti 10 dk cini slivi i 2 dk lucerna imam zavarsheno selsko stopanski tehnikul moga li da kandidatctvav po 6.3 za 15 hil evro

  • Таня Янева

   Искам да засадя 5 декара овошки(сини сливи).Може ли да се включа в някоя програма

  • Таня Янева

   Искам да засадя 6 декара овошки череши.Може ли да се включа в някоя програма

 13. Таня Димитрова

  Здравейте,

  Искам да попитам нещо – мога ли да кандидатствам по мярка 6.1 и да работя на 8 часа трудов договор във друта фирма тоест да съчегая и двете работи?

  • През тази година не се очаква да има повторен прием по мярка 6.1.
   Бихте могли да се ориентирате към мерките: 4.1; 4.1.2 или 6.3

 14. Таня Димитрова

  Здравейте,

  Искам да попитам нещо – мога ли да кандидатствам по мярка 6.3 и да работя на 8 часа трудов договор във друта фирма?

  • Здравейте,
   няма пречка пред Вас, да кандидатствате по мярка 6.3.
   За повече информация по мяркате, може да се свържете с нас на телефон: 02/ 489 6959.

 15. Христова

  Здравейте!
  Имам 27 кошера с пчели. Мин.година (2015) продадох мед чрез ЗП (аз самата не съм регистрирана като ЗП, не съм кандидатствала по никакви програми до момента и към настоящия момент съм безработна) и имам фактура. На 24 г. съм,от Раднево. Искам да кандидатствам по Подмярка 6.3. Кога страртира тя? Какви документи са ми нужни? Аз бих ли могла да бъда избрана, предвид написаното по-горе! Благодаря за отделеното време!

 16. Здравейте искам да отглеждат магданоз спада ли към програмата и ако да какви са изискванията Благодаря предварително.

  • Здравейте,

   бихте могли да кандидатствате за финансиране за отглеждане на магданоз. Всички изисквания за кандидатстване, може да разберете на безплатна консултация с наш колега, в някой от офисите ни в страната, които може да видите в секция: Контакти.

 17. Kak da se svarja s va6iq ofis v sliven

  • Здравейте,

   може да се свържете с колегата на телефон: 0876/ 377833.

  • Таня Димитрова

   Здравейте,

   Искам да попитам нещо – мога ли да кандидатствам по мярка 6.1 (млад фермер) и да работя на 8 часа трудов договор във друта фирма тоест да съчетая и двете работи?

 18. Ивайло Янков

  Здравейте Елена,
  След, като излез официално наредбата ще е ясно.

 19. Радостин

  Здравейте. Искам да попитам- може ли да кандидатствам за направата на автосервиз и по коя мярка? Благодаря предварително

 20. Здравейте искам да отглеждам прасета не съм решил майки или за угояване на 20 години съм може ли да ми кажете може ли да кандидатствам по някоя програма и колко прасета трябва да отглеждам майки и за угояване

  • Ивайло Янков

   Здравейте Александър,

   Моля да се свържете с колегата Георги Георгиев на следния телефона: Моб: 0885 580 070 за повече и по подробна информация.

 21. zdr. Iskam. Da. Bobitam. Imam. Magazin. I. Restorant za. Remont. Imali. Zatova. Finansirane

  • Ивайло Янков

   Здравейте Томас,
   Исканата от вас дейност до колкото успях да разбера може да се финансира по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително

 22. ami as. Iskam. Da. Bobitam s 2dekara cherehi. Htemojeli. Za. Sobsidi. I. Drygoto. Imam. Mandra. Za. Mliako iskase. Remont. Kak moje. Bokoia. Sobsidia.

 23. Здравеите,имам дащеря на 22 години и син на 21 и двамата искат да кандидатстват по програма млад фермер.Може ли да ги им помогнете като им разясните как да стане кандидатстването и с какви животни могат да кандидатстват.Благодаря ви .

 24. Zdraveite
  moje li nqkoi da mi kaje kolko kvadrata sa mi nujni za otglejdane i kandidatstvane po subsidiq za padpadaci i na kakvo raztoqnie trqbva da sam ot komshiite,zashtoto iskam da si gi gledam v dvora imam prizemni postroiki koito moga da izpolzvam,kakvi sa iziskvaniqta za tozi proekt,kato imformaciq moga da kaja che komshiite mi se namirat po 60-70 metra ot men,kato iskam da usvoq subsidiqta koqto e za 8000 evro nqmam nikakav opit i otnosno dokumentite sega se interesuvam i me pritiska vremeto.Blagodarq vi predvaritelno ako mi otgovorite

 25. Здравйте,собственик съм на 2000 кв.м. Земя намираща се в град София със статут определен от общината за спортни съоръжения.Има ли програма по която да бъда финансиран за изграждането на футболни игрища?

 26. Здравейте,
  Желая да създам птицеферма за гълъби за месо. По коя мярка мога да кандидатствам и къде да се обърна за повече информация?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Петър,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 27. Йовчо Василев

  Здравейте ,г-н Янков,имам земя 5декара.От 4год са засяти с4дек лешник и 1декар синя слива,мога ли да кандидатствам по европрограма

  • Ивайло Янков

   Здравейте Йовчо,
   Може да кандидатствате, но по коя от мерките зависи от мащаба, който искате да постигнете!

 28. преслав

  Здравейте,работим 8 дка зеленчуци. На есен още 10+.На 21 г. Съм.Бих искал да попитам има ли смисъл да кандидатствам по програма,или да се развивам сам? Може ли някакво инфо какво изисква програмата от теб,след като си удобрен ?
  П.с. мерси предварително.

  • Здравейте Преслав,
   Зависи какво искате да постигнете като резултат! Програмите са за това да помагат, като развиват и уголемяват вашето стопанство.

 29. Сашка Тренева

  Здравейте, Г-н Янков,
  На 30 години съм , регистриран земеделски производител от 11.06.2013 г, упражнявам дейността от 01.09.2013 г. През миналия програмен период кандидатствах с гъби „Кладница“.Не съм одобрена. Сега мога ли да кандидатствам и по коя мярка ? Колко дк. гъби трябва да засадим през първия етап ? И това, че съм осигурявана повече от 14 месеца пречка ли е ?
  Благодаря !

  • Здравейте Сашка,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, по коя от мерките се определя от размера на стопанството, което искате да направите.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 30. Магдалена Жекова

  Здравейте Г-н Янков,
  разполагам с 6 дка. плодородна обработваема земя и имам идея да я засадя с Годжи – Бери. Бихте ли ме посъветвали към коя програма да се насоча и изобщо възможно ли е да кандидатствам по някоя програма при условие че нямам стаж като Частен Земеделски Производител до сега?
  Благодаря Ви предварително!
  Приятен ден!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Магдалена,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, но по коя от мерките зависи от мащаба, който искате да постигнете.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 31. Веселина

  Благодаря за отговора, но това не е ли казус, който дискриминира младите земеделци, които имат сериозни намерения да създадат стопанство с трайни насаждения, в случая черупкови, където се изискват най-много декари и инвестицията е много голяма-закупуване на земя и около 2500бр. фиданки и освен това не е препоръчително да се засаждат пролетта.В момента тече обсъждането на Проекто Наредбата и не би ли следвало да се обърне внимание на този факт. Бихте ли ме посъветвали къде да си задам въпросите?
  Благодаря!

 32. Веселина

  Здравейте! СПО за лешници е около 38дка.Имам ги, но са засадени само 5 дка през м. ноември 2014. Другите ще ги засадим началото на м.ноември 2015. Стопанството ще се състои само от лешникови дръвчета.От НССЗ ми обясниха, че не мога да кандидатствам с намерения за засаждане по подмярка 6.1, защото периодът за засаждане минава в другата стопанска година. Как трябва да се тълкува Проекто наредбата и по-конкретно намеренията за засаждане през текущата стопанска година.
  Благодаря Ви предварително!

  • Здравейте Веселина,

   Не мога да кажа точно по мярка 6.1, но ако самата култура няма да може да се създаде през стопанската година няма да се признава СПО-то, тоест вие трябва да създадете култура през тази стопанска година и през следващата да се направят лешници.

 33. Стоян Иванов

  Здравейте,
  искам да попитам как бих могъл да се възползвам и от коя мярка за да си направя кравеферма. Нямам регистрирана фирма като животновъд и нямам животно, но имам желание да се занимавам с това!
  Благодаря предварително за вниманието.

  • Здравейте Стоян,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“

 34. на 23г съм

  • Ивайло Янков

   Здравейте Сашо,

   Моля да се обърнете към съответната служба съвети в земеделието за повече и по подробна информация по мярка 6.1 Млад фермер.

 35. Здравейте имам 10 овце мога ли да кандидатствам

 36. Ивайло Марков

  Здравейте!
  На 28 години съм , със средно специално образование и към днешна дата не разполагам с никакъв трудов стаж , също така разполагам с 12 декара земя.
  Бих искал да ви попитам , къде мога да избера коя е най удачната програма по която мога да кандидатствам по марка 112 .
  Също така бих искал да знам има ли някакви по специфични изисквания , които могат да ми бъдат пречка ?
  Поздрави

  • Ивайло Янков

   Здравейте Ивайло,

   За повече и по подробна информация по Мярка 6.1 Млад фермер, моля да се обърнете към съвети в земеделието.

 37. Здравейте, искам да кандидатствам по мярка 6.3 , но ме притеснява изискването за допустимост на кандидатите,че минимум 33 % от общия доход за преходната година трябва да е от земеделски дейности. До момента не съм била регистрирана като ЗП.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Анита,

   Моля да се обърнете към областна служба по земеделие по Мярка 6.3.

 38. Илия Боруджиев

  Здравейте, бих желал да ви попитам за информация относно очакваната дата на стартиране по мярка 6.1

 39. Здравейте искам да кандидатствам за програма за финансиране за закупуване на трактор и специална машина за фъстъци/иновация в тази област/
  Не съм регистрирана като земеделски производител,отглеждам около 85дка земя половината от която на семейството ми
  Мога ли да кандидатствам по някоя програма за финансиране
  Благодаря предварително за отделеното внимание

  • Ивайло Янков

   Здравейте Ваня,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 40. Здравейте,

  На 65 години съм. Имам 25 декара във Видинско.
  Желая да кандидатствам по евро програма свързана със земеделие или пчеларство, но не зная по коя?

  Моля за Вашето компетентно менение.

  П.П. Работя в предприатие на постоянен трудов договор съм и желая да съчетая двете работи (земеделието и сегашната ми работа) – надявам се че това не е проблем.

  Благодаря предварително,

  Поздрави,
  Радко

  • Ивайло Янков

   Здравейте Радко,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 41. Светлана

  Здравейте!
  Имам огромното желание да изградя свое пчелно стопанство, но за съжаление нямам средства. На 38 години съм. Работеща. Живея в община, която е в списъка на селските райони.
  Мога ли да кандидатствам за европейски средства и по кой програма би било най-удачно?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Светлана,

   За да сте допустим кандидат по програма „Развитие на селските райони“ трябва да имате минимум 150 кошера, ако не може да кандидатствате по „пчеларската“ програма, моля да се обърнете към съответната областна служба по земеделие!

 42. Здравейте,на 35 г. съм,имам 80 кокошки.Мога ли да кандидатствам по някоя мярка.

  • Здравейте Светла,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 43. здравейте , на 22 години съм отглеждам 100 бр кози майки не съм регистриран като земеделски производител , искам да кандидатствам за млад фермер, бихте ли ми обясни ли на кратко процедурата каква е, от самото начало преди правенето на проект или бизнес плана, какво се изисква от мен, сградата която ползвам за козарник е под наем ,има един проблем че тя е била обект за овце и още обекта не е изчистен , човека който я е ползвал не я е изчистил и какво трябва аз да направя за да я ползвам като животновъден обект на моето стадо защото в момента договора за тази сграда е с мен.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Илонка,
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, тъй като няма как в един имейл да Ви обясня всичко.

 44. здравеи те ,имам 2 крави на 29 години съм само че земята на която ми се намира базата незнам на кои е.от Царево съм какво да правя и по коя мярка да кандидасвам 6.3? Работя като горски инспектор >?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Пламен,
   За момента не мога да кажа точно как ще се прилага мярка 6.3 до месец ще мога да дам повече подробности.

 45. Светлин Цветков

  Здравейте г-н Янков ,

  Благодаря Ви за информацията .

  С пожелания за успех ,

 46. Светлин Цветков

  Здравейте ,

  Моля Ви за малко повече информация и уточнения за което предварително Ви благодаря . Интересувам се от Подмярка 6.3

  Имам 5 декара земя разположена в планински район обявен за необлагодетелстван . Предвиждам да засадя 3-4 декара със сини сливи . На 40 години съм и в предходната година нямам доход от земеделска дейност . Дали по въпросната подмярка е възможно да се кандидатства с бизнес план и необходимо ли е да съм стартирал дейността за да мога да разчитам на подпомагане ? Какви са възможностите ми за подпомагане стартирането на бизнес плана ? Вие като професионалисти какъв съвет бихте ми дали ?

  С Уважение ,
  Светлин Цветков

  • Ивайло Янков

   Здравейте Светлин,
   Към момента не мога да кажа кой знае какво за мярка 6.3. към края на месец април ще мога да Ви дам повече информация.

 47. Валентина

  Имам земеделски земи. Искам да кандидатствам започна произвостдство на зеленчуци. Над 50 години съм. По каква програма трябва да кандидатствам, с какви документи?
  С ув. Валентина

  • Ивайло Янков

   Здравейте Валентина,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.