Начало / Анализи и статии / Млад фермер 2014-2020! Най-накрая някаква яснота.

Млад фермер 2014-2020! Най-накрая някаква яснота.

Днес Министерството на земеделието публикува на сайта си проекта на Наредба-9, която урежда правилата и условията за кандидатстване и финансиране на проекти по мярка 112 „Млад фермер“

Изтеглете проекта на наредба 9 от ТУК

Изтеглете таблица за изчисляване на икономическия размер на стопанството от ТУК

Какво е важно да се знае?

От Министерството правят изричното уточнение, че документите са в процес на съгласувателна процедура с компетентните институции и при окончателния им вариант е възможно да има минимални отклонения от предоставения проект.

Кога се очаква да стартира приема по мярка 112 – Млад фемер?

Процедурата по съгласуване на промените ще приключи на 4 юни. След въпросното съгласуване Наредба 9 ще бъде публикувана официално на сайта на ПРСР за срок от 14 дни, след което министерството ще издаде заповед за откриване на прием по мярка „112“. Това на практика означава, че приемът по млад фермер се очаква да стартира не по-рано от средата на Юли.

Какви са основните промени в наредбата за кандидатстване по мярка 112 – програма „Млад фермер“?

Промяна в срока на допустимост на земеделските производители от 14 на 17 месеца

Едно от изискванията за допустимост на кандидатите беше да са извършвали земеделска дейност не повече от 14 месеца към датата на кандидатстване. Този срок се удължава с 3 месеца и така вече ще бъдат допустими земеделски производителите извършвали земеделска дейност не по-дълго от 17 месеца към датата на кандидатстване. Това означава, че ако приемът отвори средата на месец юли всички фермери, регистрирани преди средата на февруари 2013 няма да бъдат допустими кандидати. За земеделските производители изпаднали в тази ситуация имаме решение, което за сега няма да оповестяваме в публичното пространство, коментира Ивайло Здравков.

Промяна в управлението и контрола на парите по „Млад фермер“

Ако преди се контролираха 5000 евро от първото плащане и 2000 евро от второто, сега ще се контролират 12 500 евро, разделени за инвестиции и оперативни дейности. Това означава, че младите фермери ще трябва да доказват с документи разходите си в рамките на тази сума.

Променят икономическите единици и плащанията по „Млад фермер“

Спекулациите от последният месец за рязкото увеличаване на икономическите единици се оказаха неверни. Увеличение има по някои култури и видове животни, но за сметка на това минималният ръст се намалява от 4.5 на 3 икономически единици. Това на практика означава, че ако до преди младите фермери можеха да кандидатстват с 225 квадратни метра за стопанство произвеждащо био тор от калифорнийски червеи, то сега тази площ се увеличава на 790 квадратни метра. Това прави първоначалната инвестиция по-висока, а от там и желанието за инвестиции в подобни производства се очаква да намалее.

Разширяване на обхвата на допустимост на юридическите лица

До сега по мярка 112 можеше да се кандидатства единствено като физическо лице или едноличен търговец, регистрирани като земеделски производители. През 2014, по програма млад фермер ще може да се кандидатства и с ЕООД (Еднолично дружество с ограничена отговорност)

Дава се приоритет на сектор „плодове и зеленчуци“

Освен приоритетите, които бяха до сега, приоритетност ще се дава и на целият сектор „плодове и зеленчуци“. Сектор животновърдство и стопанства в преход към био земеделие запазват своя приоритет. Вече няма категории градински домати и краставици, а се въвежда понятието за домати и краставици на опорна конструкция.

Младите фермери ще могат да имат трудови и служебни правоотношения за повече от 4 часа.

До сега по мярка 112, младите фермери не можеха да се осигуряват на повече от 4 часа, което не им даваше възможност да работят допълнително. По новите правила в случай, че ползвателят на помощта има трудови или служебни правоотношения за повече от 4 часа дневно, той следва да изпълни всички дейности, инвестиции и цели към периода на проверка изпълнението на бизнес плана след края на третата или четвъртата година от датата на сключване на договора за отпускане на финансовата помощ. При неизпълние ползвателя на помощта не възстановява полученото първо плащане и не получава второ плащане.

Актуална информация по програма Млад Фермер 2015 г.

 

 

 

ВИЖ СЪЩО

мандра

Инвестиция в мандра – предизвикателство за напреднали – част II

Здравейте, приятели! Преди да продължа, може би с най-интересната част от публикацията, ще направя кратък …

107 коментара

 1. Здравейте искам да насадя орехи имам ли право за кандидатстване и колко декара трябва

 2. Ангелина Христова

  Здравейте! Искам да се занимавам със земеделие в община Айтос. Не съм регистрирана като земеделски производител и прочие.Към кого да се обърна, за да ми обясни от къде да започна и бих ли могла да кандидатствам по програмата Млад Фермер?Благодаря предварително за отговора!

  • Здравейте,
   за мярка 6.1 или т.н „Млад фермер“ бихте могли да прочетете повече информация на следния линк: https://goo.gl/tukymH .
   Повече информация, бихте могли да получите и в Национална служба за съвети в земеделието.

 3. Василена Георгиева

  Здравейте искаме с майка ми да кандидатстваме с кози аз Януари ставам на 17 ако може евентуално и аз да участвам искам да се развивам благодаря предварително за отговорите

 4. Василена Георгиева

  Аз съм на 16 години и искам да развия кози и да стана млад фермер ако може да ми обясните обстоятелствата

 5. Василена Георгиева

  Здравейте искам да знам има ли евросубсидии за кози ,развъждане отглеждане и прочие и от колко бройки започва кандидатирането и може ли да ми кажете за осъществяване какво трябва да се прави

  • Здравейте, млада госпожице!
   През тази година (2016) не се очаква прием по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ или т.н. „Млад фермер“. Към днешна дата няма информация, дали мярката ще отвори за прием през 2017г., като актуална информация бихте могли да четете в сайта. За да кандидатствате Вие – следва да сте на възраст от 18 до 40 – не навършени години; да сте регистрирана като земеделски производител; да имате съответните професионални умения и познания в областта, които да бъдат доказани; икономическият размер на стопанството Ви да бъде в границите между 8 000 и 16 000 евро СПО (Стандартен производствен обем). Ако имате необходимост от повече информация, бихте могли да се свържете с наш консултант на телефон: 02/ 489 6959.

 6. Виктор

  Здр искам да попитам отглеждаме череши на 19 години и се интересувам ще има ли проеикт за млад фермер за 25 000 евро или няма да има тази година

  • здравейте,
   през тази година няма да има прием по мярка 6.1 или т.н „Млад фермер“. Очаква се прием по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ – края на октомври, началото на ноември.
   Ако проявявате желание, заповядайте на среща в някой от офисите ни в страната, като предвариттелно запазите час за консултация. Контакти бихте могли да намерите в сайта.

 7. Силвена

  Здравейте. Къде мога да задам въпрос относно отглеждане на пуйки или пилета? Имаме построена сграда за целта,но не е ползвана в последните години. Въпроса ми е има ли евросубсидии за отглеждането на тези животни. Искам да стегна сградата и да започнем отново. Преди сме отглеждали пуйки. Става въпрос за Ямболско село.

 8. Росен Александров

  Здравейте, бих искал да кандидатствам по програма Млад земеделец (фермер) с отглеждане на Пауловния. Какво трябва да направя, какви са стъпките? Благодаря Ви!

  • здравейте,
   тази година не се очаква прием по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“. Към момента не мога да Ви кажа, дали мярката ще отвори и през следващата година.

 9. Zdrasti interesuvam se moga li da kandidatctvam za leshnici s 15 dekara plosh i kade i kakvo trqbva da napravq za tova kakvi sa iziskvaniqta? Mnogo blagodarq.

  • Здравейте,
   бихте могли да се възползвате от някоя от земеделските мерки по Програма за развитие на селски райони.
   За повече и по-подробна информация, може да заповядайте на среща в някой от офисите ни в страната, които може да видите в секция: контакти.

 10. Костадин Георгиев

  Здравейте, искам да се занимавам с отглеждане на пуйки. Имам дворно място празно и искам да построя ферма за пуйки. Как мога да кандидатствам и с какво трябва да разполагам ? Благодаря .

 11. az iskam da kandidatstvam za kozi nqmam nito zemq nito sam registriran kato zemedelski proizvoditel kam koi da se obarna

  • Здравейте,
   има възможности да реализирате идеята си по Програма за развитие на селски райони, но ще Ви е необходим и собствен капитал.
   Може да се свържете с наш представител за повече разяснения. Контакти на офисите в страната, може да откриете в раздел: контакти.

 12. kostadin kirilov

  zd.za zasawdane na loze nad 10 dekara po koia programa mozeme da kandidatstvame i kade da pitame ot blagoevgradsko sme
  blagodarg vi

  • Здравейте,
   бихте могли да реализирате идеята си по Програма за развитие на селски райони.
   За повече информация, заповядайте на среща в някой от офисите ни в страната, като тяхното местоположение и телефон за контакт може да видите в сайта, в раздел: контакти.

 13. здравейте. някой може ли да ми каже и обясни нещо за пъдпъдъци. 4е доста време мина информация никаква. викат ли фермерите да подписват в фонд земеделие или трябва да се 4ака още

 14. Здравейте,
  Искам да попитам до кога е крайният срок за кандидатстване ?

  • Камелия Димитрова

   Здравейте Jaklin,
   Приемът на проекти по Подмярка 6.1 (Млад фермер) за 2015 г. изтече. Периодът, в който се приемаха заявления за подпомагане по мярката беше от 29.06.2015 г до 24.07.2015 г. Очаква се по мярката да има прием и през 2016 г. Програма за развитие на селските райони 2014-2020 предлага различни възможности за финансиране на земеделски дейности. Началото на 2016 г. се очаква да има прием и по Подмярка 4.1, която има разширен обхват на допустимите за финансиране дейности. За повече информация, моля свържете се с нас 02 489 69 59!

 15. Dimitar Petkof

  Здравейте, интересува ме какъв е минималният брой кошери с пчелни семейства за кандидатстване по програмата 112 за периода 2014-2016.? Благодаря!

 16. Христофор Косев

  Добър ден!Бих искал да попитам как се смяташе икономическия размер на стопанството.Таблицата е ясна,но по какво се умножаваше и делеше.Имаше и нещо за планинските райони,понеже земята там е разпокъсана.Благодаря предварително!

 17. Даниела Пилева

  Здравейте,2013г.кандидатствахме по мярка 112,но бяхме от многото отсвирени поради липса на не достатъчно точки.Та въпроса ми е имам под наем за 10г.омот около 28декара имам възможност да взема още.13дек от тях са посяти с млади облагородени орехи.Сега 2015 немога да кандидатсвам отново по тази мярка понеже са минали до тук 15месеца от регистрацията ми кото зем .производител.Моля насоче те ме какви са възможните варианти за мен ,по коя мярка да кандидатсвам,защото средсва да досея останалите дек. нямам,а искам да продължа вложих доста и тдуд и средсва .Почнахме с голямо желание за съсдаване на една красива орехова градина,но ови….Моля за съвет!!!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Даниела,
   Моля да се свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация!

 18. Ивайло Янков

  Здравейте Маньо,
  Моля да се свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 19. Марияна Банкатева

  Синът ми е на 18 г. иска да закупи десет крави и да ги отглежда. Не е регистриран кото Земеделски производител. Трябвали регистрация предварително и може ли да кандидатства по програми.

 20. Кадифе

  Здравейте, аз съм на 18г. и имам интерес от програмите за Арония. Колко декара насаждения ще са нужни за проект?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Кадифе,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“. За повече и по подробна информация моля да се свържете с нашия офис в град Сливен. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.