Начало / Анализи и статии / Млад фермер 2014-2020! Най-накрая някаква яснота.

Млад фермер 2014-2020! Най-накрая някаква яснота.

Днес Министерството на земеделието публикува на сайта си проекта на Наредба-9, която урежда правилата и условията за кандидатстване и финансиране на проекти по мярка 112 „Млад фермер“

Изтеглете проекта на наредба 9 от ТУК

Изтеглете таблица за изчисляване на икономическия размер на стопанството от ТУК

Какво е важно да се знае?

От Министерството правят изричното уточнение, че документите са в процес на съгласувателна процедура с компетентните институции и при окончателния им вариант е възможно да има минимални отклонения от предоставения проект.

Кога се очаква да стартира приема по мярка 112 – Млад фемер?

Процедурата по съгласуване на промените ще приключи на 4 юни. След въпросното съгласуване Наредба 9 ще бъде публикувана официално на сайта на ПРСР за срок от 14 дни, след което министерството ще издаде заповед за откриване на прием по мярка „112“. Това на практика означава, че приемът по млад фермер се очаква да стартира не по-рано от средата на Юли.

Какви са основните промени в наредбата за кандидатстване по мярка 112 – програма „Млад фермер“?

Промяна в срока на допустимост на земеделските производители от 14 на 17 месеца

Едно от изискванията за допустимост на кандидатите беше да са извършвали земеделска дейност не повече от 14 месеца към датата на кандидатстване. Този срок се удължава с 3 месеца и така вече ще бъдат допустими земеделски производителите извършвали земеделска дейност не по-дълго от 17 месеца към датата на кандидатстване. Това означава, че ако приемът отвори средата на месец юли всички фермери, регистрирани преди средата на февруари 2013 няма да бъдат допустими кандидати. За земеделските производители изпаднали в тази ситуация имаме решение, което за сега няма да оповестяваме в публичното пространство, коментира Ивайло Здравков.

Промяна в управлението и контрола на парите по „Млад фермер“

Ако преди се контролираха 5000 евро от първото плащане и 2000 евро от второто, сега ще се контролират 12 500 евро, разделени за инвестиции и оперативни дейности. Това означава, че младите фермери ще трябва да доказват с документи разходите си в рамките на тази сума.

Променят икономическите единици и плащанията по „Млад фермер“

Спекулациите от последният месец за рязкото увеличаване на икономическите единици се оказаха неверни. Увеличение има по някои култури и видове животни, но за сметка на това минималният ръст се намалява от 4.5 на 3 икономически единици. Това на практика означава, че ако до преди младите фермери можеха да кандидатстват с 225 квадратни метра за стопанство произвеждащо био тор от калифорнийски червеи, то сега тази площ се увеличава на 790 квадратни метра. Това прави първоначалната инвестиция по-висока, а от там и желанието за инвестиции в подобни производства се очаква да намалее.

Разширяване на обхвата на допустимост на юридическите лица

До сега по мярка 112 можеше да се кандидатства единствено като физическо лице или едноличен търговец, регистрирани като земеделски производители. През 2014, по програма млад фермер ще може да се кандидатства и с ЕООД (Еднолично дружество с ограничена отговорност)

Дава се приоритет на сектор „плодове и зеленчуци“

Освен приоритетите, които бяха до сега, приоритетност ще се дава и на целият сектор „плодове и зеленчуци“. Сектор животновърдство и стопанства в преход към био земеделие запазват своя приоритет. Вече няма категории градински домати и краставици, а се въвежда понятието за домати и краставици на опорна конструкция.

Младите фермери ще могат да имат трудови и служебни правоотношения за повече от 4 часа.

До сега по мярка 112, младите фермери не можеха да се осигуряват на повече от 4 часа, което не им даваше възможност да работят допълнително. По новите правила в случай, че ползвателят на помощта има трудови или служебни правоотношения за повече от 4 часа дневно, той следва да изпълни всички дейности, инвестиции и цели към периода на проверка изпълнението на бизнес плана след края на третата или четвъртата година от датата на сключване на договора за отпускане на финансовата помощ. При неизпълние ползвателя на помощта не възстановява полученото първо плащане и не получава второ плащане.

Актуална информация по програма Млад Фермер 2015 г.

 

 

 

ВИЖ СЪЩО

мандра

Инвестиция в мандра – предизвикателство за напреднали – част II

Здравейте, приятели! Преди да продължа, може би с най-интересната част от публикацията, ще направя кратък …

107 коментара

 1. Здравейте,бих искал да попитам за мярка 6.2 Стартова помощ за неземеделски дейности от ПРСР 2014-2020г.Преди месец си направих регистрация на нова фирма ЕООД с която искам да кандидатствам по тази мярка за стартиране на малък бизнес.Възможно ли е да кандидатствам по тази мярка

 2. Zdraveite!Iskam da popitam za programata mlad fermer za otglejdane na pchelni semeistva pri koqto se otpuskat 25 000evro. Razbrah ,che se kandidatstva s 125 koshera,Nqkoi znae li kolko trqbva da stanat sled trite godini.Blagodarq predvaritelno

 3. Искам да одглеждам крави обаче нямам пари да ги закупя и дали има някаква програма за отпускане на пари или трябва кредит в момента съм безработен

 4. Ивайло

  кандидатствал съм за млад фермер 2012 год. Това ми е трета година. Мога ли да мина на 8 часа работен ден.

 5. Здравейте,
  Може ли информация къде мога да изкарам курс от 150 часа за фермер?

 6. Zdraveite,
  Koga se ochakva da startira programata?

 7. Евелина Петкова

  Здравейте , искам да попитам мога ли да кандидатствам с лавандула 3 дк и по каква програма ,, в момента изпълнявам мярка 141с кошери и плодова градина

  • Ивайло Янков

   Здравейте Евелина,
   Моля да се свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 8. Ивайло Янков

  Здравейте Тихомир,
  Моля да се свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 9. Tihomir Kostov

  Zdraveite,iskam da popitam kolko e minimalniqt dopustim razmer zemq s koito moje da se kandidatstva po mqrka 112 ?
  Imam namerenie da se zanimavam s otglejdane na zelenchuci .
  Predvaritelno blagodrq !

 10. Натали

  Здравей! Бих искала да запитам дали мога да кандидатствам за млад фермер мярка 112, тей като в момента съм студентка и уча Аграрен бизнес, и по наследство от дядо ми имам около 400 декара НО те се се водят на неговата фирма ,която е ЕООД? Това възможно ли е или трябва да са собствено мои или взети на рента ?
  Благодаря предварително!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Наталия,
   Моля да се свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 11. Zdr iskam da popitam kakvo i kade moga da kandidatstvam kato imam 3dekara Oranjeri.Blagodarq predvaritelno.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Ива,
   Моля да се с вържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 12. Ламбри Златев

  Здравей Ивайло,кога се очаква,изплащане на субсидиите,за 2014 година,в сектор земеделие,по програма млад фермер?

 13. zdravei s1s morkovi ili zele moje li da se kandidatstva po mqrka 112 i s1s kolko mesto mersi predvaritelno

 14. iskam da popitam koga 6te bude pusnata mqrka 112 -mlad fermer?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Джамал,

   Млад фермер се очаква да отвори месец март тази година!

 15. Здравейте
  Vyprosyt mi e sledniqt: moga li da kandidatstvam po mqrka 112 v slucaj, ce sym v majcinstvo(в момента приключвам първата година)? I dali moga da se vyrna на rabota primernosled 1.5godina. Ako kandidatstvam s fasul, kolko dekara tr. дa бъдат posяти?(моля извинете ме за латинеца имам проблем с лаптопа си). Благодаря Ви за вниманието1

  • Ивайло Янков

   Здравейте Нали,
   Моля да се свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 16. zdraveyte imam 30 pcelni semeystva mogali da kandidatsvam s tyah myarka 112

  • Ивайло Янков

   Здравейте Фейхран,
   Моля да се свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация относно Мярка 112 – млад фермер.

 17. Здравейте,
  Мога ли да кандидатствам по някоя програма, за да си изградя мелница или да ми бъде финансирана вече съществуващата мелница?
  Благодаря предварително!

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-н Андреев,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансирана по програма „Развитие на селските районни“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 18. Здравейте !
  Имате ли офиси в област Разград или област Шумен ?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Ати,
   Имаме офис в град Варна и там може да направите консултация.

 19. Ивайло Янков

  Здравейте Румен,
  Може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“
  За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 20. imam 10 dekara zemq i 3 dekara sa trani nasisdeniq koq programa moga da kandidastvam

 21. imam 10 dekara

 22. Яна Дянкова

  Според прочетеното до сега ,разбрах ,че има вероятност мярка 112 да се отвори до средата на м.юли.
  Имам запитване:имам 50 кошера пчели и 30дка люцерна ,мога ли да кандидатствам с двете.Каква е икономическата единица за кандидатстване?Предварително благодаря за обърнатото ви внимание!

 23. Здравейте кога според Вас ще бъде отворен приемът по мярка 112?

 24. Sabina Bonina

  Blagodarq Vi za barziq otgovor koga moje da otida do vashiq ofis

  • Ивайло Янков

   Здравейте Сабина,
   Когато решите, само ни уведомите поне един ден предварително.

 25. Sabina Bonina

  Zdraveite iskam da vi popitam dali moga da kandidatstvam po nqkakva programa s otglejdane na kultivirana pechurka.Kakvi dokumenti sa nujni i trqbva li da bada registrirana kato zemedelski proizvoditel.Az sam ot vrachansko.Blagodarq Vi predvaritelno.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Сабина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 26. Iva Htistova

  Zdraveite iskam da popitam do kakva vazrast moje da kandidatstva6 za mlad fermer.az sam na 26.interesuva me za6toto imam 10 dekara zasqti s le6nici.

 27. atanas Andreev

  Iskam da popitam 70 broiki kozi.mojeli da se kandidatstva 112 mlad fermer mesi predvaritelno.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Атанас,
   Моля да се обърнете към нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация по Мярка 112 – Млад фермер. техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 28. Ivanka Vladeva

  Здравейте с снът ми тои е на18 искаме да направим ферма за крави притежаваме 7 дк земя може ли да се кандидацтва за закупуването на животните и строеж на ферма

  • Ивайло Янков

   Здравейте Иванка,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ , но без закупуването на животните.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 29. Здравейте,финансова институция с основа дейност кредитиране може ли да участва по програма за финансиране за разширяване на пазара ?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Ива,
   Исканата от вас дейност е не допустима за финансиране по програма за безвъзмездно финансиране.

 30. Румен Дерменджиев 53г.

  Здравейте,със сина ми(25г.) имаме идея да създадем бадемова градина на площ от100-200дка.За целта кандидатстваме пред общ.Сандански за общинска земя под наем,а така също и за банков кредит.Въпросът ми е имаме ли право да кандидатстваме по програми и по кои точно.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Румен,
   Моля да се обърнете към нашия офис в град Сливен, тъй като там се подготвя основно проекти по Мярка 112 Млад фермер.

 31. Здравейте бих искала да попитам :дали има някаква програма за малък бизнес.В смисъл имаме изкаран проект за две помещения ,но още не сме започнали строежа.Първоначално проектите бяха за зеленчуков магазин и фризьорски салон,но мисля че това може да се промени.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Елена,

   Има много програми, но без да се знае за какво точно ще се кандидатства няма как да Ви кажа.

 32. Ивайло Янков

  Здравейте Владислав,
  Свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 33. Владислав

  Здравейте, искам да гледам червен калифорнииски червеи, кога мога да кандидатствам по мярка 112 и какви документи ще са необходими.Благодаря предварително

 34. zdraveite imam 12dekara zemia i iskam da kandidatstvam po niakoia programa no neznam kak i po koia iskam da zasadia ovo6na gradina ot slivi …mojeli niakoi da mi kaje po koia programa

  • Ивайло Янков

   Здравейте Стоян,
   Моля да се свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 35. С.Петрова

  Здравейте,имам собствена земя в с.Близнак/Странджа/ около 12 дка,могат ли децата ми да кандидастват по някоя програма за да не остава земята пустееща,и освен това може ли да кандидастват за довършване на започнат строеж на къща

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-жа Петрова,
   Може да кандидатстват по Мярка 112 – Млад фермер! от програма „Развитие на селските райони“

 36. Здравейте!
  Искам да попитам по каква програма мога да кандидатствам тъй като имаме земеделски двор около 3,5 дка с постройка и в момента се отглеждат прасета там.И се намира близо до Стара Загора. С тази земя мога ли да кандидатствам за зеленчукопроизводство и какво може да е то.
  Благодаря Ви предварително.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Поли,
   Може да кандидатствате по Мярка 112 – Млад фермер

 37. Дейността ще се развива в една от приоритетните общини – Симитли. По коя точно мярка мога да кандидатствам? Каквато и да е информация ще ми бъде от полза.

  • Ивайло Янков

   Здравейте отново Мила,
   Цялата тази информация може да получите на място при нас! Заповядайте при нас в удобно за вас време, като ни уведомите поне един ден предварително.

 38. Благодаря Ви за бързия отговор. Идеята ми е този център да работи на пазарен принцип, тоест децата да плащат определена такса. Бих искала да Ви помоля за повече информация. Къде мога да прочета как мога да кандидатствам по тази програма, какви документи са ми необходими, какви са условията и т.н.?
  Благодаря Ви предварително.

 39. Здравейте!
  Не знам дали точно към Вас трябва да се обърна, но ще задам въпроса си. Искам да открия център за работа с деца. Има ли програма, по която да се кандидатства за подобен вид дейност? Ще Ви бъда благодарна, ако ме насочите към някого, който да може да ми даде повече информация.
  Благодаря Ви предварително.
  Поздрави!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Мила,
   Ако този център ще работи на пазарен принцип, тоест да се плаща определена такса тези деца, то може да се кандидатства по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

 40. Здравейте!
  Не знам дали точно към Вас трябва да се обърна, но ще задам въпроса си. Искам да открия център за работа с деца. Има ли програма, по която да се кандидатства за подобен вид дейност. Ще Ви бъда благодарна, ако ме насочите към кого да се обърна.
  Благодаря Ви предварително.
  Поздрави!

 41. Ивайло Янков

  Здравейте Деси,

  Община Хаджидимово е сред приоритетните за програмата.

 42. greshka oblast blagoevgrad obshtina hadzidimovo

  • Ивайло Янков

   Здравейте Деси,
   Свържете с нашия офис в Сливен за повече и по подробна информация за мярка 112 – Млад фермер. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 43. zdraveite,az iskam da popitam kak moje da se kandidatstva po mqrka 112 kato az imam imot 20 dekara,po to4no kade moga da se zapoznaq s dokumentaciqta i dali e v sila razvitieto na selski raioni v obshtina blagoevgrad selo Ablanica

 44. zdr imam 17 ovce i 40 kozi obiasnete mi kakvo triabva da napravia za da se ra6ira oborat mi e primitiven i e na ob6tinska zemia iskam da zakupia miasto da si postroia obor li da zakupia tova deto sam sega ot ob6tinata

 45. iskam da popitam ob6tina kubrat i selata v „Развитие на селските райони“, mojeli da kandidastvat… poneje iskam da napravq restavraciq na cqlata ka6ta.

  • Ивайло Янков

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Кубрат е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 46. Силвия Йорданова

  Здравейте,моля ви да ми дадете някакви координати за връзка с Вас.

  • Ивайло Янков

   Нашите координати може да видите в нашия сайт на КОНТАКТИ

 47. Георги Георгиев

  Здравейте, имам 15 пчелни семейства, мога ли да кандидатствам с тях по тази мярка 112, или трябва да се насоча към някоя друга ?
  Другият ми въпрос е, ако искам да отглеждам орехи, какво ми е необходимо ?
  Благодаря предварително !

 48. Здравейте , променя ли се минималния размер на стопанството за отглеждане на гъба кладница ?

  Благодаря предварително

  • Здравейте Петя,
   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен за повече и по подробна информация.

 49. Виктория

  Здравейте кога според Вас ще бъде отворен приемът по мярка 112?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Виктория,

   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен за повече и по подробна информация по Мярка 112 – Млад фермер. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 50. iskam da popitam iskam da kupq edna ka6ta i da kanditstvam po programa da se restavrira i da stane ka6ta za gosti ima li nqkvi 6ansove?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Румен,

   Исканата от вас дейност може да бъде финанисрана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.