Начало / Акцент Евро Финансиране / Мярка 6.4 – Частните детски градини и Домовете за възрастни хора ще получават максимален приоритет за финансиране.

Мярка 6.4 – Частните детски градини и Домовете за възрастни хора ще получават максимален приоритет за финансиране.

През настоящата 2018 година предстои откриването на една от най-дългоочакваните процедури за финансиране от ПРСР 2014-2020, а именно подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“, изпълнявани на територията на селски район. Приемът по 6.4 тази година ще бъде разделен на три части с отделни бюджети и критерии за подбор на проектните предложения, в зависимост от сектора за който се кандидатства: Производство, Услуги, или Занаяти.

Към приемът по сектор Услуги, конкретно посочени като приоритетни (съгласно приложените критерии за оценка) са Дневните грижи за малки деца и Социалните грижи с настаняване на възрастни хора.

Основното предимство на бенефициентите е, че посредством подмярка 6.4 ще могат да се възползват от безвъзмездна финансова помощ в размер до 200 000 евро. Допустими разходи по 6.4 са закупуването и/или ремонтирането на сграда за осъществяване на основните дейности. Още, по проектите могат да се закупят и всички необходими материални и нематериални активи, необходими за нормалното функциониране на обектите. Допустими за финансиране са и разходите за хонорари на консултанти, инженери, архитекти и пр.

Повече информация, относно кандидатстването по 6.4 за извършване на някоя от посочените две инвестиции, може да намерите като последвате линковете по-долу:

 

 

Изграждане/ ремонтиране и оборудване на Частна детска градина или Ясла по мярка 6.4

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Изграждане/ ремонтиране и оборудване на Дом за възрастни хора по мярка 6.4

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Повече информация за други приоритетни и потенциално успешни проектни идеи по подмярка 6.4, може да намерите, като посетите нашата нова онлайн платформа RISUKU, изцяло създадена с цел подпомагане на кандидатите по 6.4, както и подготовка и управление на техните проекти.

ВИЖ СЪЩО

Дългоочакваният прием по подмярка 6.3 предстои

Публикуван е Проект на насоки за кандидатстване по процедура чрез подбор на проектни предложения по …

5 коментара

 1. Димитрина Найденова-Стойчева

  Здравейте!За изграждането на дом за възрастни хора-пансион, в населено място, без действащ застроителен план и без приет ОУП на общината, в зона за малкоетажно жилищно застрояване, необходимо ли е изготвяне на ПУП с конкретно предназначение – за пансион или може само с виза за проектиране, при спазване на показателите, дадени в Наредба № 7 за ПНУОВТУЗ? Благодаря!

 2. Извинете ,какъв е проблема защо няма да бъде публикуван? Всичко е подпълнено!

 3. Смятаме ,че са малко тези евра 200хил. За ремонти , консултанти , архитекти, оборудване? След това ще имаме ли подкрепа за персонал храна на старите хора!

 4. Мария Стоименова

  Възможно ли е в Гр. Димово Видинска община да се направи старчески дом?
  Тези 200 хил. евра доколкото разбираме са достатъчни за ремонти, за оборудване са малко!. ,зависи до колко трябва да са наетите стари хора? Възможно е да не стигнат за до оборудването? След това ще бъдем ли подкрепени от МТСП , за наетите служители допълнителни пари?

  • Здравейте, г-жо Стоименова!
   Общ. Димово е допустим район за реализиране на проект по подмярка 6.4.1. Безвъзмездното финансирането е с интензитет от 50% от допустимите разходи, а другата част е собствено финансиране.
   Допустими дейности обхващат изграждане, реконструкция, ремонт на сгради, закупуване на оборудване, външни услуги. Разходи за заплати не са допустими по мярката.
   Евентуалното финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ следва да се получи след кандидатстване с отделен проект по нея, като не можем да дадем информация дали и кога ще има подходяща процедура. Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.