Начало / Общи / Полезна Информация / НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЗЕЛЕНИЯ БИЗНЕС

НАЙ-ДОБРОТО ОТ ЗЕЛЕНИЯ БИЗНЕС

Форум и изложба за Югоизточна Европа

Наскоро комисарят по климата Кони Хедегор заяви, че светът се нуждае от нов интелигентен подход за икономически растеж, който да е тясно обвързан с влиянието върху околната среда, а не да насърчава свръхпроизводството и консумацията на ресурси. Възобновяемата енергия, енергийната ефективност и използването на отпадъците като суровини са в основа на зелената трансформация на световната икономика и единствен път към ‘’чисто” бъдеще. Тези три горещи теми ще са във фокуса тазгодишния форум и изложба за Югоизточна Европа, които ще се проведат от 28-ми до 30-ти март в Интер Експо Център София. Организатор е Виа Експо.

ИЗЛОЖБАТА

Тя ще бъде разположена в 4 зали и на външни площи, като обхваща няколко тематични сектори. Акценти ще са Австрийският и Американският павилион. Водещи имена като Canadian Solar, REC, JCS Solar, Csun, Global Wind Power, Solarezo, Алукьонигщал, Susinoil, Cink Hydro, Gamesa, Muyang Group и мн. др. ще покажат системи за производство на възобновяема енергия от вятър, слънце, вода и биомаса. Традиционен участник е Fronius – компания с над 60 годишен опит в соларната електроника. През 2010 г. тя е произвела и продала изделия с обща мощност от 1200 MW, което се равнява на тази на 1,2 атомни електроцентрали. Немската Refusol предлага голямо разнообразие от инвертори за както за малки, така и за големи слънчеви електроцентрали. Продукти за соларни системи за мрежово и автономно захранване ще покаже Canadian Solar. Наскоро фирмата представи новата серия модули Intelligrated Power CommercialAC, която обединява интелигентността на електрониката на панела и специално проектиран модерен дизайн.

image

Решения за повишаване на енергийната ефективност ще видим от АББ с широко приложение в индустрията и бита. Посетителите ще са запознаят с продукти, осигуряващи “екологичен топъл” комфорт. Ideematec Deutschland разработва и продава патентовани монтажни и проследяващи системи за използване на открито пространство. Световният производител REC ще изложи фотоволтаични модули, класирани на първо място от лабораторията Photon за 2011 година. Според проучването те произвеждат с 6 % повече енергия в сравнения с други 45 компании, обект на изследването. Силата на вятърната енергия ще бъде представена от Vestas, Golobul wind Power, Лонгман и мн. др. PowerWind е немски производител на наземни вятърни турбини и доставчик на услуги с фокус върху общински вятърни проекти.

Макет на соларен самолет ‘Solar Impulse’ ще покаже Солвей Соди. Електромобилът Chevrolet Volt, генериращ сам енергия, е нов продукт в портфолиото на четвъртата автомобилна марка в света по отношение на обем продажби – Chevrolet.

Посетителите ще се запознаят с интегрирани решения за строителството – фотоволтаични керемиди, фасади и покривни системи. Сред експонатите ще бъдат и носещи конструкции за соларни панели.

На изложбата ще има силно присъствие на австрийски компании, работещи в областта на отпадъците и екологията. Специално внимание ще бъде отделено и на био енергията. Екоконцепт внедри в производство през 2011 г. два иновативни продукта – инсталация за производство на дървени въглища и торефикация и въздушна печка за отопление използваща отпадъчна биомаса. Susinoil разработи наскоро процес за производство на биогенни високоенергийни горива с вложени материали от биомаса в комбинация с пластмасови отпадъци. Пауловния е най-бързо растящият дървесен вид на планетата, като посадъчният материал от това растение ще бъде популяризиран от Велбой. От фирмата споделят, че това е една доходна алтернатива за дърводобив и биомаса в пустеещи земи, възможност за изграждане на плантации във ветропарковете.

Дебют на българския пазар ще направи световноизвестната компания SARP Industries (Veolia Environmental Services), специализирана в доставяне на оборудване за обезопасяване изхвърлянето на отпадъци и използването им за производство на енергия.

От Рисайклинг България обещават атрактивно участие. Фирмата ще представи най-новото си технологичното решение Smartferm – иновативна компактна система за производство на енергия от биологични отпадъци и е първата, която позволява децентрализирано производство на електро- и топлинна енергия чрез суха ферментация. Сред другите имена са Евромаркет, Балбок Инженеринг, Филтър и др.

ФОРУМЪТ – 80 лектори от 18 държави

Акцент в програмата е сесията „Оползотворяване на енергия от отпадъци” с участието на експерти от ESWET – Европейски доставчици на технологии за получаване на енергия от отпадъци. Патрик Клеренс, генерален секретар на организацията, ще представи европейското законодателство и различни екологични методи за производство на енергия от отпадъци.

Другите теми са: финансиране на проекти за ЕЕ и ВЕИ, енергийна ефективност, депонирането, управлението на отпадъците, рециклиране и превенцията и биомасата.

Публично-частните партньорства ще са във фокуса на дискусии с участието на представителите на общините, които ще се включат и в Кръгла маса, организирана със съдействието на АСЕКОБ, ФРМС и Националното сдружение на общините.

За повече информация: www.viaexpo.com

ВИЖ СЪЩО

иновации

„Разработване на продуктови и производствени иновации“

Здравейте, приятели! Днес ще изместим фокуса от Програма за развитие на селски райони към ОП …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.