Начало / Акцент Евро Финансиране / Най-масово защитаваме българското вино в Европейския регистър.

Най-масово защитаваме българското вино в Европейския регистър.

Трапезата в МЗХ Снимка на Мартин Иванов
Трапезата в МЗХ
Снимка на Мартин Иванов

Българските производители защитават най-масово нашенските вина, като ги вписват в Европейския регистър. От общо 74 защитени родни продукта, 55 са именно вина. 13 са са ракиите със защитени наименования, а 6 са земеделските продукти и храни. Това съобщи днес земеделският министър Десислава Танева при срещата си с производители на храни и напитки, които бяха подредили трапеза с уникални нашенски деликатеси.

България е на 8-мо място по брой на защитени продукти, въпреки, че сме станали активни чак през 2011 г., посочи министър Танева. Пред нас са държави с традиции като Франция и Италия.

Сред защитените ракии са Сливенска перла, Бургаска мускатова, Поморийска гроздова и други. Земеделските храни и продукти със защитено наименование са розовото масло плюс Горнооряховския суджук. В списъка на „Храни с традиционен специфичен характер“ са Филе Елена и Врат Тракия. В процедура са още Говеждата пастърма и Троянската луканка.

Министър Танева информира, че продуктите със защитени наименования имат по-големи шансове да се реализират на международните пазари. Европейската комисия е одобрила 33 промоционални програми, от които 4 са български.

ВИЖ СЪЩО

Заради инфлуенцата у нас: ЕК иска да създадем рестриктивна зона, обхващаща 3 области

До средата на ноември в страната има 26 огнища на птичи грип, заразени са 1 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.