Начало / Акцент Евро Финансиране / Новата ОСП и трансграничните заболявания по животни – основни приоритети на МЗХГ
МЗХ

Новата ОСП и трансграничните заболявания по животни – основни приоритети на МЗХГ

МЗХНовата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. и рискът от трансгранични заболявания по животните са сред основните приоритети на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), съобщи днес на пресконференция министър Румен Порожанов.

„Първият и основен приоритет са параметрите на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Те частично ще се преплитат и в многогодишната финансова рамка на Европейския съюз след 2020“, посочи Порожанов. Според него обаче финансовата рамка вероятно няма да бъде определена по време на българското председателство.

„Вторият приоритет са ветеринарните въпроси“, продължи Порожанов. Темата за справяне с рисковете от трансграничните заболявания, смятана доскоро като екзотична, става все по-актуална, според него. Той даде за пример проблема на Полша с Африканската чума по свинете. Там вече има над 180 унищожени стопанства. Преди две седмици и Рубъния констатирала на границата си с Украйна навлизането на болестта.

Следващите три приоритета са хуманното отношение по време на транспортиране на животните – изключително наболяла тема абсолютно навсякъде; Активизиране на усилията за изпълнение на политиките в Стратегията за горите и Външно измерение на политиката в областта на рибарството.

Министър Порожанов подчерта, че сред всички изброени приоритети, основният е новата Общата селскостопанска политика.

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

Слоят площи за подпомагане ще се публикува и в Държавен вестник

Правителството одобри проект за изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители и предлага на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *