Начало / Акцент Евро Финансиране / Нова наредба забранява производство, разфасоване и опаковане на млечни и имитиращи продукти в един обект.

Нова наредба забранява производство, разфасоване и опаковане на млечни и имитиращи продукти в един обект.

наредбаОколо една година след като ВАС отхвърли окончателно спорни текстове по Наредбата за специфични млечни продукти, в която се изисква имитиращи и млечни продукти да се произвеждат отделно, нов проект на Наредба на МЗХ – отново го забранява. Предишните текстове от 2012г. са отхвърлени, заради неправилно съгласуване с Европейската комисия.

МЗХ публикува проект на Наредба за допълнение на Наредба №1 за „Хигиената на храните”. Досега се позволяваше едно млекопреработвателно предприятие да има отделни линии за млечни и имитиращи продукти. Поправката се състой във внедряването на два нови члена:

  • Член 19, който забранява производството, разфасоване и преопаковане на имитиращи продукти и млечни продукти в един и същ обект регистриран по Закона за храните.
  • Член 20 –  уточнява, че изискванията по член 19 се отнасят за продукти произведени в България.

Според европейското законодателство, за да бъде дефиниран продукт като „млечен”, той трябва да бъде съставен единствено от мляко. Допълнителните съставки не трябва да се използват като заместители. В тази връзка новата Наредба има за цел да направи по-разпознаваеми за потребителите различните видове продукти и да ограничи лошите практики.

Нововъведено изискване, което към момента липсва в действащата Наредба е, че имитиращите продукти ще трябва да бъдат предлагани единствено предварително опаковани. Също така се правят и промени в определението за това какво е имитиращ продукт, като смисълът на определението, което и в момента съществува в Наредбата се запазва, но то е прецизирано от гледна точка на яснота. Основната промяна е, че към днешна дата – за имитиращите продукти се казва, че биват аналог на млечните продукти – изброени в Наредбата, като сега терминът, който бива използван е – продукти, наподобяващи млечни.

В заключителните разпоредбите е указано, че предприятията, които произвеждат, разфасоват и опаковат мляко и млечни продукти имат четиримесечен срок, да преструктурират дейността си в съответствие с новите Наредби.

Европейски проекти - novek

ВИЖ СЪЩО

обучения

Процедура „Обучения за заети лица“ отвори за прием на проектни предложения!

От 12.04.17 г. до 30.06.2017 г. ще бъда отворена за прием на проектни предложения процедура „Обучения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *