Начало / Акцент Евро Финансиране / Нова наредба забранява производство, разфасоване и опаковане на млечни и имитиращи продукти в един обект.

Нова наредба забранява производство, разфасоване и опаковане на млечни и имитиращи продукти в един обект.

наредбаОколо една година след като ВАС отхвърли окончателно спорни текстове по Наредбата за специфични млечни продукти, в която се изисква имитиращи и млечни продукти да се произвеждат отделно, нов проект на Наредба на МЗХ – отново го забранява. Предишните текстове от 2012г. са отхвърлени, заради неправилно съгласуване с Европейската комисия.

МЗХ публикува проект на Наредба за допълнение на Наредба №1 за „Хигиената на храните”. Досега се позволяваше едно млекопреработвателно предприятие да има отделни линии за млечни и имитиращи продукти. Поправката се състой във внедряването на два нови члена:

  • Член 19, който забранява производството, разфасоване и преопаковане на имитиращи продукти и млечни продукти в един и същ обект регистриран по Закона за храните.
  • Член 20 –  уточнява, че изискванията по член 19 се отнасят за продукти произведени в България.

Според европейското законодателство, за да бъде дефиниран продукт като „млечен”, той трябва да бъде съставен единствено от мляко. Допълнителните съставки не трябва да се използват като заместители. В тази връзка новата Наредба има за цел да направи по-разпознаваеми за потребителите различните видове продукти и да ограничи лошите практики.

Нововъведено изискване, което към момента липсва в действащата Наредба е, че имитиращите продукти ще трябва да бъдат предлагани единствено предварително опаковани. Също така се правят и промени в определението за това какво е имитиращ продукт, като смисълът на определението, което и в момента съществува в Наредбата се запазва, но то е прецизирано от гледна точка на яснота. Основната промяна е, че към днешна дата – за имитиращите продукти се казва, че биват аналог на млечните продукти – изброени в Наредбата, като сега терминът, който бива използван е – продукти, наподобяващи млечни.

В заключителните разпоредбите е указано, че предприятията, които произвеждат, разфасоват и опаковат мляко и млечни продукти имат четиримесечен срок, да преструктурират дейността си в съответствие с новите Наредби.

ВИЖ СЪЩО

конкурентоспособност-2019

Как да повишите производствения капацитет на Вашето малко или средно предприятие до 21.05.2019 г.

До 21.05.2019 г. всички микро, малки и средни предприятия, които имат приключени 3 финансови години …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.