Начало / Акцент Евро Финансиране / Новият център за опазване на дивеча ще координира усилията срещу преноса на болести

Новият център за опазване на дивеча ще координира усилията срещу преноса на болести

Само с обединените усилия на ветеринарни лекари, ловци, местна и централна власт и с бърз обмен на информация и координиране на общи действия, можем да имаме успешна превенция и ефикасен контрол на заболяванията по дивеча. Това заяви инж. Григор Гогов вчера при откриването на първия семинар в Правец на новосъздадения CIC Център за опазване здравето на дивеча. Центърът е изграден на територията на България с усилията на три международни организации – Международният съвет по лова и опазване на дивеча (CIC), Генералната асамблея на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) и Световната организация за здравето на животните OiE.

Голяма е ролята и отговорността на ловците, които първи откриват симптомите на заболявания по дивеча и имат възможност да предоставят проби за лабораторен анализ, уточни инж. Гогов. Той изрази удовлетворение от създаването на възможността именно в България да се координират действията на двете колегии – ловната и ветеринарната по опазване здравето на дивеча.

Старт на двудневния семинар, с което се открива и дейността на центъра, даде Бернар Лозе, почетен президент на Международния съвет по лова и опазването на дивеча CIC. Той направи исторически преглед на дългогодишните усилия за създаването на центъра по инициатива и  с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите.

Почетният президент на съвета акцентира върху това, че е бил впечатлен от познанията на младите български ветеринарни лекари в областта на заболяванията по дивеча и разбирането за обвързаността им с цялостната епизоотична картина на заболяванията по животните в Европа. Това е мотивирало решението му да бъдат подпомогнати усилията на България за изграждането на център към Международния съвет по лова и опазването на дивеча CIC, обединяващ целите и задачите и на OiE. Бернар Лозе припомни в този контекст  първата международна среща по ранно откриване и профилактика на африканската чума по свинете между OIE и CIC, проведена през 2014 г. и изрази надежда центърът в България да се превърне в средище, подпомагащо общите усилия.

България беше инициатор за създаването на този център и радостното е, че намираме подкрепа и успяхме да изведем докрай начинанието в рамките на настоящото правителство, подчерта д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Според него страната ни може и трябва да се превърне в център за координация усилията в Европа за борба с трансгранично пренасяните заболявания по животните.

Надяваме се с повече информираност и споделяне на експертен опит и добри практики не само на национално, но и на регионално ниво да работим по-успешно заедно с колегите от съседните страни за превенция и контрол на развитието на трансграничните епизоотии, посочи д-р Илиев.

ВИЖ СЪЩО

„Фермер Експо Раковски 2018 г.“ акцентира върху дигиталните технологии в животновъдството

Второто издание на изложението ще бъде открито утре, 13 октомври  Иновации в животновъдството е фокусът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.