Начало / Общи / Полезна Информация / Новия прием на проекти по Мярка 121 основно за сектор „Плодове и зеленчуци“

Новия прием на проекти по Мярка 121 основно за сектор „Плодове и зеленчуци“

Бюджетът ще бъде разпределен, както следва – 10 082 977 евро за проекти за инвестиции в сектор „Плодове и зеленчуци”, 12 000 000 евро за проекти, представени от млади фермери, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” и 5 000 000 евро за проекти, представени от земеделски производители, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по Мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”

На 21 ноември 2011 година стартира нов прием на заявления за подпомагане по Mярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Приемът ще приключи на 21 декември 2011 година. Той е свързан с поисканото прехвърляне на средства към мярката в размер на 27 082 977 евро в VІ – тото изменение на ПРСР, като ще включва допустимите за подпомагане разходи за инвестиции, извършени от:

 • Кандидати в сектор „плодове и зеленчуци”;
 • Кандидати, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по Мярка 112 „Създаване               на стопанства на млади фермери”;
 • Кандидати, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по Мярка 141         „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”.

Бюджетът ще бъде разпределен, както следва – 10 082 977 евро за проекти за инвестиции в сектор „Плодове и зеленчуци”, 12 000 000 евро за проекти, представени от млади фермери, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” и 5 000 000 евро за проекти, представени от земеделски производители, одобрени за финансово подпомагане и изпълняващи проекти по Мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”.

По мярката могат да кандидатстват само земеделски производители, чрез подаване на инвестиционен проект, който включва и бизнес план с подробно описание на планираните инвестиции и дейности за период не по-малък от 5 години, а в случаите на създаване на трайни насаждения или извършване на строително-монтажни дейности – за 10-годишен период.

ВИЖ СЪЩО

иновации

„Разработване на продуктови и производствени иновации“

Здравейте, приятели! Днес ще изместим фокуса от Програма за развитие на селски райони към ОП …

28 коментара

 1. Zdraveite, iskam edin syvet ot vas. Az sym zemedelski proizvoditel i sym kandidatstvala ve4e po mqrka 141 s traini nasajdeniq orehi i domati.Vyprosa mi e takyv moga li da kandidatstvam po druga mqrka po koqto moga da syzdam ferma za koko6ki nosa4ki i koq e tazi mqrka i finansira li se izcqlo i izob6to ako moje da mi kajete kakvi sa vsi4ki usloviq. Blagodarq vi predvaritelno!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Ваня,
   Вие може да кандидатствате по Мярка 121 при положение, че отговаряте на следните условия:
   Да сте регистриран, като земеделски производител;
   Да имате оборот от предходна година от земеделска дейност равен на 3 500 евро;
   Да имате земеделско стопанство поне една икономическа единица

 2. Момчил Иванов Тодоров

  Здравейте,
  на 22 годин съм, искам да разбера дали ще мога да кандидатствам по програма за засаждане на орехи, ще може ли да ме опътите, каква е минималната площ която трябва да бъде засадена, или ако мойе да ми дадете някои сайт кадето да мога да науча повече.
  Благодаря за отделеното внимание!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Момчил,

   Така, като гледам Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 112 – Млад фермер.

   Нашия офис в Сливен може да Ви окаже съдействие и да Ви даде повече информация!

   Офис – град Сливен
   Георги Сава Раковски №20 А 3
   Тел: +359 (0)44 63 36 63
   Моб: +359 (0)876 37 78 33
   E-поща: [email protected]

 3. Zdraveite,
  nie sme novosazdadeno akcionrno drujestvo, chiato ideia e da napravi investicii v sazdavaneto na edno moderno tarjishte/borsa za targovia na edro na presni plodove i zelnchuci v Bulgaria i chujbia kakto i sapatstvashti deinosti po paketirane i parvichna prerabotka. Veche sme zakupili saovetnata zemia i imame niakakuv parvonachalen proekt. Poneje ideiata e dosta mashtabna se interesuvame ot vazmojnostite za finansirane po niakoia ot programite na zemedelskoto ministerstvo i saotvetnite evrofondove

  Pozdravi

 4. na 39 godini sam i me interesuva programa za otglezdane na gabi oxluvi imam zgrada i sashto za ovoshtnite gradini slivi orexi

  • Ивайло Янков

   Здравейте Марио,

   Исканите от вас дейност може да бъдат финансирани по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 112 Млад фермер и/или Мярка 121, по коя от двете мерки да се кандидатства се определя на база обема на стопанството за което ще се кандидатства.

 5. Здравейте Ферадов,
  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 112 и/или Мярка 121, по коя от двете мерки да кандидатствате се определя на база обема на исканата инвестиция.

 6. zdraveite , na 22 godini sam i imam mqsto i pomeshtenie iskam da kandidastvam s kokoshki.
  No neznam dali ima takava i kakvi sa usloviqta .
  blagodarq predvaritelno

 7. Стоянов

  здравеите искам да попитам дали е отворена мярка 121 интересуваме за орехите дали е валидна все още програмата.

  • Ивайло Янков

   Здравейте г-н Стоянов,

   Може да кандидатствате по Мярка 121 за исканата от вас дейност при положение, че отговаряте на изискванията. Имайте предвид, че прозореца за набиране на проектни предложения ще отвори сега на 30 юли и ще затвори на 28 август.

 8. Пламена

  Здравейте, искам да кандидатсвам за засаждане на грозде или череши. Имам земя но не съм регистрирана като земеделски производител. Ако сега се регистрирам имам ли шанс да кандидатствам по някоя мярка. Благодаря Ви предварително. Очаквам Вашият отговор.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Пламена,

   В зависимост от площа на имота се определя по коя мярка да кандидатствате! Мярка 112 – Млад фермер или Мярка 121, която е „тежката артилерия“ с по сериозното финансиране.

   За да сте допустим кандидат по Мярка 121 Вие трябва да отговаряте на определени изисквания, като:

   Да сте регистриран земеделски производител;
   Да имате оборот от земеделска дейност за предходна година минимум 3 500 евро.
   Да имате земеделско стопанство минимум една икономическа единица (като тя се определя на база конкретната дейност)

   Мярка 112 не е коментирам, тъй като е малка, като финансови средства и не представлява интерес за нас!

 9. Християн

  Здравейте,На 20 години съм живея в село в което младите хора са без работа.Имам много идей :имаме трактор с богат инвертар и доста ниви, имаме празни кошери за пчели , имаме боксови за прасета много варианти да се засъдят картофи, краставички ,зайци може, кокошки носачки, гъби ,но без средства как да накарам тези хора да работят .Могали да кандидатсвам по някоя програма.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Християн,

   Кандидатстването за безвъзмездно финансиране е сериозно начинание! Всички дейности описани от вас са различни сами по себе си, което означава, че трябва да се разглеждат индивидуално спрямо изискванията на програмата „РСР“ – Мярка 121.

   Това означава, че Вие може да кандидатствате за конкретна дейност, но не и в комбинация за всичките описани от вас.

 10. Ивайло Янков

  Здравейте Симеон,

  В зависимост от мащаба на производство на гъби Вие може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 121 и/или 112 „Млад фермер“.
  Към момента все още не се знае дали за тази година ще отвори Мярка 112 – Млад фермер, що касае Мярка 121, то при нея към момента се знае, че има пари по две основни направления, а именно: Сектор Мляко и Био производство!

  Моля заповядайте при нас за допълнително разяснение!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 11. Симеон Иванов

  Здравейте , на 20 години съм и имам идея да създам ферма за производство на гъби , разполагам с подходящо помещение и съм се информирал относно това ,какво е нужно за производството им ,като консумативи и подходяща среда за отглеждането на гъби . Моля кажете дали има начин и ако има какъв е той да ми помогнете с финансови средства за осъществяване на този проект . Благодаря ви предварително!

 12. Ивайло Янков

  Здравейте Иван,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране за исканата от вас дейност по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 123.

  Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

  За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 13. иван андонов

  Здравейте, имам идея за изграждане на предприятие за сушене на плодове. Притежавам сграден фонт и достатъчно дворно место за осъществяването на проекта. Моля да ми кажете по коя програма мога да кандидатствам и има ли такава. Предварително Ви благодаря.

 14. Ивайло Янков

  Здравейте Марин,

  Мярка 112 – Млад фермер, не е ясно дали ще отвори следващата година. Имайте предвид, че самата мярка не я следим, тъй като проектите по нея се изготвят безплатно от местните структури на ДФЗ.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 15. Марин Маринов

  Здравейте!Аз съм на 21 години и искам да кандидатствам по мярка 112 за отглеждане на бадеми и лешници!!!Имам 10 дка земя която е изцяло добра за бадеми…..Мога ли да осъществя мечтата си и какво трябва да направя за да го постигна….Благодарности!!!

 16. Ивайло Янков

  Здравейте Марин,

  Да възможно е да се кандидатства за ферма за охлюви и/или зеленчуци по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 121 при следните изисквания:

  Да сте регистриран земеделски производител;

  Да имате оборот от земеделска дейност за предходната година минимум 3 500 евро;

  Да имате земеделско стопанство минимум една икономическа единица.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 17. здравейте!искам да попитам дали мога да кандидатствам за изграждане на ферма за охлюви или за зеленюуци?

 18. здравейте!искам да попитам дали мога да кандидатствам за изграждане на ферма за охлюви или за зеленюуци?както и какво е необходимо да се направи?

 19. Ивайло Янков

  Здравейте Генчо,

  Моля първо да се запознаете с информацията, която сме публикували за да си изясните основните неща, що касае кандидатстване по програма за безвъзмездна помощ. Кандидатстването по програми не е за „спорта“, изисква много работа и усилия!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 20. здравейте!живея в едно западнало врачанско село.На 23 години съм .Искам да кандидатствам по някоя програма за да работя нещо в бъдеще.Може ли да кандидатствам с бизнес план за насаждане на орехи ,лещници, малини или нещо друго.Какви са условията ,каде да се обърна за повече информация и имам ли някакви шансове

 21. Ивайло Янков

  Здравейте Васил,

  Относно Мярка 112 – Млад фермер, ние не се занимаваме, тъй като самата проектна документация се подготвя безплатно от местните структури на ДФЗ. Също тъка незнам дали ще отвори за набиране на проектни предложения през следващата година тъй като ние нея следим.

  Моля да се обърнете за информация към ДФЗ!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 22. Искам да кандидатствам по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” като идеята ми е да създам свинеферма.На 20 години съм.Какви точно са условията и кога мога да кандидатсвам ?Може ли сега да се регистрирам като земеделски призводител и трябва ли настоящият ми адрес задължително да е в общината за която кандидатствам.
  Васил Мозоков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.