Начало / Общи / Полезна Информация / Новия прием на проекти по Мярка 312 и 311 вече е ясен кога ще започне!

Новия прием на проекти по Мярка 312 и 311 вече е ясен кога ще започне!

Приятели и колеги,

От вчера 19.10 2011 година са ясни официалните дати за приемане на проекти по Мярка 312 и 311 от програма „Развитие на селските райони.

От 9 ноември до 9 декември регистрираните земеделски производители могат да подават проекти по Мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”. Мярката цели да насърчи създаването на нови работни места и развитието на интегриран селски туризъм, както и да повиши доходите в селските райони. Кандидатите трябва да са регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите и да са микро-, малки или средни предприятия. Най-малко 50% от приходите им за годината преди кандидатстване трябва да са формирани от земеделска дейност или преработка на селскостопанска продукция. Приходът може да бъде и от финансово подпомагане за земеделие.

Финансовата помощ е до 80% от одобрените разходи за производство  на енергия от възобновяеми енергийни източници. За всички останали дейности субсидията е до 70 % от инвестицията. Помощта не може да надхвърли 200 хил.евро. Очаква се бюджетът за периода на прием да надхвърли 35 млн. евро. Той е формиран от 50% от средствата по мярката за 2011 г. и 100% от средствата за 2012 г.

В същия период – между 9 ноември и 9 декември, фондът ще приема проекти по Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”. Мярката е насочена към малки фирми, които не са регистрирани като земеделски производители. Могат да кандидатстват и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. Субсидиите се предоставят за неземеделски дейности и не могат да надхвърлят 200 хил. евро. Както при Мярка 311, проектите за енергия от възобновяеми енергийни източници получават до 80% от одобрените разходи, а всички останали направления – до 70%. Финансовата рамка за приема се формира от 50% от бюджета за 2011 г., който е над 24 млн. евро, и неусвоения бюджет от предишен прием.

Заповедите може да видите тук

Заповед Мярка 312

Заповед Мярка 311

ВИЖ СЪЩО

иновации

„Разработване на продуктови и производствени иновации“

Здравейте, приятели! Днес ще изместим фокуса от Програма за развитие на селски райони към ОП …

48 коментара

 1. Zdraveite,
  Zaintriguvaha me vsichki vaprosi i otgovori.As bih iskal da Vi pomolq,ako Vi e vazmozno
  da mi dadete malka informazia.Dali e vazmozno da se vazpolzvam ot tazi evro-.subsidia
  po nqkakav nachin da polucha finansirane za zasazdane na maslodaina roza v grad Panagyurishte.Dali dekarite imat znachenie,kato minimalni.Zemqta e moq s dokument N.A.
  Ako imate ofis sasto taka blizo da mi dadete adres.
  Blagodarq predvaritelno.
  Pozdravi.

  • Ивайло Янков

   Здравейте Дейвид,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“. За повече и по подробна информация заповядайте при нас.

 2. Иван Иванов

  Здравейте,имам къща с голямо дворно място,около 1 декар и искам да го засъдя с Къпини,интересувам се дали мога да кандидатствам по европеиска програма.Благодаря ви предварително!

  • Ивайло Янков

   Здравейте Иван,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по Мярка 112 – Млад фермер. За повече информация моля да се свържете с нашия офис в Сливен, който се занимава основно с подготовката на проекти по Мярка 112.

 3. Ивайло Янков

  Здравейте Мария,
  Исканата от вас дейност може да се финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, тъй като община Велинград е сред приоритетните за програмата.
  Моля заповядайте при нас за повече и подробна информация.

 4. dimo galabov

  Zdraveite G-n Zdravkov.Az sum ot grad Liubimetz,nesum zemedelski proizvoditel.Iskam da otglejdam borovinki.Moga li da kandidatsvam za subsidia?Kolko e minimalnata plosht za otglejdane i maksimalnata razbirase?V subsidiata vlizat li sredstva za zakupuvane na zemia i razsad?

  • Ивайло Янков

   Здравейте Димо,
   Нашия офис в Сливен се занимава основно с подготовката на проекти по Мярка 112 – Млад фермер. Моля да се свържете с тях за повече и подробна информация.

 5. Ивайло Янков

  Здравейте отново,

  Заповядайте при нас за да Ви разясним целия цикъл по време на подготовката на самата проектна документация, както и за самия проект за финансиране.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 6. Койчо Тачев

  Благодаря за отговора ,в такав случай как стоят нещата със създаване на малък цех за производство на пелети или нещо сварзано с не стопанска дейност . Без претенций за вид работа . благодаря предварително .

 7. Благодаря Ви,г-н Янков! Когато реша да кандидатствам най-вероятно ще използвам вашата фирма.

 8. Ивайло Янков

  Здравейте Койчо,

  За съжаление исканата от вас дейност няма как да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“- Мярка 311тъй като село Хрищени попада под обхвата на община Стара Загора, която не е сред приоритетните за програмата.

  За да сте допустим кандидат по програмата Вие трябва да се ориентирате към някоя от следните приоритетни общини за област Стара Загора, а те са както следва: Братя Даскалови, Гурково, Гълъбово, Мъглиж, Николаево, Опан, Павел баня, Раднево, Чирпан

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 9. Койчо Тачев

  Здравейте г-н Янков, не се намирам в България в момента, но планувам до няколко месеца да се установя в село Хрищени ,община Стара Загора. Притежавам къща с дворно място и стопански постройки,въпросът ми е : селото включено ли е в развитието на селските раьони и ще успея ли да кандидатствам за субсидия още тази година за направата на малък хотел с помоща на консултант . Благодаря предварително .

 10. Ивайло Янков

  Здравейте Надка,

  От това, което сте написала мисля, че не може да кандидатствате за субсидии!

 11. Nadka Teneva

  Zdraveite, Iskam da popitam,moga li da kandidatstvam za subsidirane za 2012g.kato obrabotvam dvornoto si mqsto koeto ste zaseq sas zelen4uzi.Sa6toto se namira v Slivenska ob6tina,v regulaziq e.Saotvetno trqbva da se registriram i kato zem. proizv.I vtori parzel koito sa6to e vregul,sa6to ste zasqvam.

 12. Ивайло Янков

  Здравейте Марияна,

  Исканата от вас дейност, може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ –Мярка 311/312, но за да стане това дейността трябва да се развива на територията на една от приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 13. Ивайло Янков

  Здравейте Росица,

  Правилата ясно са разписани в наредбите! След, като програмата позволява мястото да бъде под наем, то няма проблем от гледна точка на оценителите.

  Моя съвет към вас е не да слушате какво Ви казват, а да се допитате с хора, като нас, които се занимават с тези неща!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 14. Ивайло Янков

  Здравейте Младен,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311 тъй като община Борино е сред приоритетните за програмата.

  Имайте предвид следното:
  За да кандидатствате едновременно по двата проекта, трябва да се направят две отделни фирми, тъй като няма как в един проект да бъдат обединение и двата!

  Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

  За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 15. Марияна Тодорова

  Здравейте,
  Искам да направя детска площадка, детски кът или нещо подобно, предлагащо забавления за децата, както и почасова занималня. Има ли мярка, по която мога да кандидатствам за това, какви са условията и къде мога да прочета повече по темата?
  Благодаря!

 16. Росица Боикова

  Здравейте, бих искала да ви попитам кандидатствайки по мярка 312 какво значение би имало ако мястото, предназначено за ползване не е лично, а под наем. Казват ми, че при удобрен проект след това те скъсват от проверки, страшна документация и галимация….Имате ли инфо за последното?
  Благодаря

 17. Здравейте г-н Янков!

  Имам два въпроса.Единия е имам вече къща за гости в с. Ягодина общ.Борино, дали мога да кандидатствам по мярка 312 или 311 за измазване, обзавеждане,бани и др.(за разширяване) на още един етаж от къщата?Доколкото разбрах в нашата община може да се кандидатства?
  А другия въпрос ми е може ли да кандидатствам пак по тия мерки и за построяването на семеен хотел пак в това село или трябва да построя първо хотела после да кандидатствам по тези мерки?

  Благодаря Ви, предварително!

 18. Ивайло Янков

  Здравейте Анита,

  Възможно е да кандидатствате за исканата от дейност по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312 при положение, че селото се намира в някоя от приоритетните общини за програмата, както и че исканата сума от вас е по голяма или равна на 100 000 лева, тъй като в противен случай няма да са Ви оправдани предварителните разходи.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 19. Здравейте,

  Искам да открия дрогерия в едно малко село. Дали има възможност да кандидатствам по мярка 312?

 20. Ивайло Янков

  Здравейте Катя,

  Нямаме офис в Пловдив и за съжаление не мога да Ви препоръчам фирма от град Пловдив.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 21. katj nikolova

  zdraveite gospodin zdravkov -ima li ofis na firmata vi v plovdiv.i moze li da mi prepora4ete konsultanska firma v plovdiv.hubavo e da rabotj s vas no sofij e dale4e svarzano e s razhodi

 22. Владислав Вардаров

  Здравейте, имам желание да започна да се занимавам с отглеждане на овце,но не знам какво трябва да се направи и колко бройки овце трябва да имам за да мога да кандидатствам за субсидиране.И какво първо трябва да направя.БЛАГОДАРЯ за вниманието.

 23. Ивайло Янков

  Здравейте Полина,

  Това, което мога да Ви кажа, е че сега приема за 2012 година ще действа основно Мярка 311. Индикативната рамка в момента се работи и ще бъде качена може би до една-две седмици. Към месец март/април се очаква да отвори мярка 311!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 24. Здравейте и успешна нова 2012г.,

  Бих искала да попитам дали имате някаква информация с приема по Мярка 312 за 2012г.? И ако не, то кога може да очакваме да излезе официално индикативна програма?

  Благодая предварително,
  Полина

 25. Здравейте г-н Янков!

  Имам два въпроса.Единия е имам вече къща за гости в с. Ягодина общ.Борино, дали мога да кандидатствам по мярка 312 или 311 за измазване, обзавеждане,бани и др.(за разширяване) на още един етаж от къщата?Доколкото разбрах в нашата община може да се кандидатства?
  А другия въпрос ми е може ли да кандидатствам пак по тия мерки и за построяването на семеен хотел пак в това село или трябва да построя първо хотела после да кандидатствам по тези мерки?

  Благодаря Ви, предварително!

 26. Ивайло Янков

  Здравейте Валя,

  Може да кандидатства, като регистрира ЕТ, тъй като правата и оборотите му от земеделска дейност ще се признаят. Ние от своя страна можем да окажем съдействие при подготовката на цялата проекта документация.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 27. Здравейте,

  Баща ми е ЗП от дълги години, отглежда животни, и освен това е регистриран по ДДС, защото годишният му оборот е над 50 000, но не е ЕТ или ЮЛ. Просто е Земеделски Производител с Булстат и регистрация по ДДС!
  Може ли да кандидатства за ФЕЦ по мярка 311?

  Благодаря!

 28. Здравейте,

 29. Ивайло Янков

  Здравейте Павел,

  Моля първо да се запознаете с Мярка 121 от програма „Развитие на селските райони“ с условията и начина на кандидатстване. При възникнали въпроси пишете отново.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 30. Павел Йорданов

  Здравйте, казвам се Павел Йорданов, на 19 години съм. Аз съм от Добрич. Притежавям къща в село Калина с голямо дворно място и бих искал да го използвам рационално. Със семейството ми отглеждаме от дълго време любителски фазани, пъдпъдъци, яребици и др. Излюпваме ги от яйца до големи птици. Бих искал да превърнем това което правим в бизнес. Може ли да кандидатствам по някой проект или програма за да го реализирам. Ако може каква е процедурата и ако имате възможност бихте ли ми помогнали. Благодаря предварително !

  Поздрави: П. Йорданов

 31. Ивайло Янков

  Здравейте Петя,

  За съжаление исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312/311 тъй като самата община Варна не е сред приоритетните за програмата.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 32. Петя Георгиева

  Здравейте притежавам стара къща с малко дворно място общо около 200 кв м в централната част на Варна мога ли да кандидатствам по програмата за финансиране за изграждане на малко хотелче

 33. Ивайло Янков

  Здравейте г-жа Иванова,

  Може да Ви консултираме за изграждането на фотоволтаичен парк, но трябва да знаете, че за талково голяма площ няма как да се кандидатства по програма за безвъзмездно финансиране.

  Имайте предвид, че няма как в един имейл да Ви опиша целия процес по изграждането на ФВЦ. При желание от ваша страна моля заповядайте при нас за персонална консултация.

  Ако има нещо неясно се свържете с мен отново!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 34. Иванова

  Здравейте г-н Янков,
  въпроса ми е следния-притежаваме бивша консервна фабрика с над 40дек. земя на територията й,възможно ли е да кандидатстваме по някоя от програмите за да изградим фотоволтаична система.Това е казано в най общ вид.И възможно ли е да получим от Вас информация как би могло да се случи това.Желанието ми е да получа отговора Ви на посочения мейл адрес.
  Благодаря Ви,предварително!

 35. Kрасимира Николова

  Благодаря.

  Сега виждам и с новите изменения в точка 11. Не се допуска покупка на земедеделска техника и/или земеделско оборудване.
  Това категорично ме елиминира от възможността да изградя хладилник за преработка на плодове по Мярка 312 Микропредприятия.

  Освен това преработка на земеделска продукция Наредбата тълкува като всяка операция върху земеделски продукт, от който се получава също земеделски продукт. Аз разбирам че суровата ягода е непреработен земеделски продукт, а замразената, която искам да бъде моят краен продукт, предполагам е отново земеделски продукт.
  Да Ви кажа честно, смятам че тези Наредби са разписани много неграмотно. Споделям моето виждане.
  Изключителни ограничения и нелогични, фундаментални пропуски. Аз смятам, че моята мярка е 123 или 121 (но понеже нямам собстевна суровина, за да се огранича в Мярка 121, вероятно ще се насоча към 123-та. Сърдечно Ви благодаря. С пожелание за успешна седмица

 36. Ивайло Янков

  Здравейте отново,

  В зависимост от това до каква фаза на преработка ще бъде дейността се определя по коя мярка от програма „Развитие на селските райони“ сте допустим кандидат. Ако използвате, като основна суровина плодове и/или зеленчуци и те бъдат преработени в друг вид продукция, като замразени плодове или зеленчуци, консервиране и т.н. То Вие сте допустим кандидат по Мярка 123 от програма „РСР“. За да бъда по прецизен в отговора си и да не Ви поведа, трябва да съм насяно в детайли с вашата идея за да мога да кажа с точност, коя Мярка е за вас. Това може да стане на една среща с нас!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

  • zdr, az imam parcel v selo iundola obshtina velingrad…moga li da kandidatstvam za postroqvane na semeen hotel? Trqbva li parvo da postroq hottela? Kak i kade moga da kandidatstvam?
   blagodarq vi predvaritelno

 37. Kрасимира Николова

  Здравейте г-н Янков,

  Благодаря за отговора. Четейки наредбата по Мярка 312, виждам в чл.4, ал.2 са посочени дейностите за които не може да се кандидатства по Мярка 312 и точка 1. Производство и преработка на земеделски продукти, включени в приложение 1. В Приложение 1 , са посочени 10. плодове и ядки за ядене……, 30. изделия от зеленчуци, плодове или други части на растенията.

  Възможно ли е да конкертизирате, ягодоплодните кулутури отнасят ли се към някоя група плодове, посочени в Това приложение 1 , което ограничава кандидатствато ми с инвестиция за перработка на дребноплодни плодове (още меки полдове се наричат) по Мярка 312. В инвестицията си не предвиждам отглеждане на ягодоплодни, а само цех за перработка, темпериране (охлаждане) и шоково замразяване на ягодоплодните (чрез организация на изкупуване от други земеделски поризводители).

 38. Ивайло Янков

  Здравейте Красимира,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312 при положение, че исканата от вас дейност се развива на територията на някоя от приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 39. Kрасимира Николова

  Здравейте,

  възможно ли е по 311 и/или 312 Мярка да направя хладилинк за замразяване на дребноплодни плодове – малини, боровинки, ягоид, касис.

 40. Ивайло Янков

  Здравейте Мануела,

  За исканата от вас дейност Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 121 при положение, че отговорите на следните условия за допустимост, а те са както следва:

  Да сте регистриран земеделски производител;

  Да имате оборот от земеделска дейност за предходната година минимум 3 500 евро;

  Вашето земеделско стопанство да е минимимум една икономическа единица;

  Екипа на консултантска компания „novek“ ООД и Finansirane.eu може да Ви окаже съдействие от А-Я, както при подготовката на проектната документация така и при управлението на проекта след неговото одобрение.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: http://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

  • Ивайло Янков

   Здравейте отново,

   Двете дейности са коренно различни и се финансират по различни мерки от програма „Развитие на селските райони“, при условие, че покриете основните изкисвания за допустимост.

   Така, както се формулирали въпроса е трудно да Ви дам конкретен отговор относно допустимостта за конкретните дейности.

 41. Manuela Kostadinova

  Zdraveite,
  imam mnogo zemedelski zemi i sgradi,koito si mislia tazi godina da zapo4nat da rabotiat,no za tova mi triabva pomo6t.
  Iskam da zasadia tazi godina ili fevruari do godina 120 dekara paulownia za bio masa 9i durvesna masa,za biomasa e 4 godini perioda ,a za durvesna e 7.
  Imotite se namirat v Brezovo ob6tina i Xisarska,kagete kakvo triabva da napravia za da organiziram molba i vswi4ki ostanali dokumenti,triabva li da se oburna kum firma,kakvo triabva da napravia.
  s pozdrav Kostadinova

  • Manuela Kostadinova

   Zdraveite Ivailo,
   blagodaria vi za otgovora,az imam i goliama zgrada koiato moga da suzdavam el.energia ot fotovoltaici,a su6to taka i da suzdam malka fabrika za proizvodstvo na 4ai i dr.
   kak moga da kandidatstvam i po koi miarki?

 42. Николай Игнатов

  Привет, казвам се Николай Игнатов, на 28г., живея в София, родом от Дупница. Занимавам се от 8г. със строителство като в момента работя за Lindner Bulgaria ltd. От няколко години имам желание да се занимавам със земеделие и все парите не достигат за да мога сигурно и спокойно да сменя дейноста на фирмата ми. Реших да проверя дали има финансиране по европрограми, които образно казано да инвестират в качествата на човек. Запознат съм почти със всичко в този сектор и не спирам да чета и да се образовам. За да съм по точен, имам желание да се занимавам с овошки-череши. Ако вие и екипа ви има с какво да си бъдем полезни, моля да ми пишете на E-mail:[email protected], от каде да тръгна и дали е възможно да се направи нещо с не много средства от моя страна. Благодаря!

  Поздрави: Н. Игнатов!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.