Начало / Евро Новини / Нови методически указания за публично-частно партньорство за местната и централната администрация

Нови методически указания за публично-частно партньорство за местната и централната администрация

Нови методически указания за публично-частно партньорство ще подпомагат работата на местната и централната администрация. Централната и местната власт ще бъдат подпомогнати от нови актуализирани и допълнени „Методически указания за публично-частно партньорство“ (ПЧП) при разработването и осъществяването на проекти чрез публично-частно партньорство. Указанията са изготвени в изпълнение на проект наМинистерството на финансите и бяха представени на 29.06.2009 година, на заключителен семинар.

Форумът е част от поредицата обучения, проведени по проект „Анализ на прилагането на Методически указания за публично-частно партньорство с цел разработване на актуализиран вариант и проучване на българския и международния опит при структурирането на ПЧП„, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския социален фонд.

По време на семинара домакините на събитието – дирекция „Управление на средствата от Европейския съюз“ в Министерството на финансите, чийто сектор „Публично-частно партньорство“ е с функциите на единен център по ПЧП в България, запознаха представителите на централната администрация и районните кметства на Столична община с целите на проекта и постигнатите резултати.

Проектът цели да укрепи административния капацитет на координиращите и контролиращите звена на държавните институции в процеса на прилагане на схеми за публично-частно партньорство и да оптимизира ефективното използване на публичните ресурси чрез подход на сътрудничество между публичния и частния сектор.

Изготвени са актуализиран вариант на „Методически указания за ПЧП“ и наръчник „Добри европейски практики за ПЧП“, както и базов финансов модел за предварителна оценка и съпоставка на потенциални ПЧП проекти.

Актуализираните, основно преработени и допълнени „Методически указания за ПЧП“ са изготвени от сектор „Публично-частно партньорство“ с помощта на консултанти от „Ernst&Young“, Гърция.

Идеята за създаването на новите указания е на местната и централната администрация, която предлага методическите указания да имат практическа насоченост, която да позволи реалното им приложение в процеса на осъществяване на проекти чрез публично-частно партньорство.Те съдържат основните стъпки, които трябва да бъдат следвани при реализацията на ПЧП проект – от фазата на иницииране на проекта, през оценка и договаряне до самото изпълнение и управление на ПЧП проекта.

Инструкциите, които имат препоръчителен, а не задължителен характер, са основани върху най-добрите европейски и световни практики и ще подпомогнат публичните власти при разработването и осъществяването на проекти чрез ПЧП. Те предоставят разбираема и логически последователна рамка за вземане на решения в съответствие с принципите за по-добра стойност на вложените публични средства и поносимост за публичния бюджет.

В рамките на проекта са проведени семинари в шестте района за планиране и са обучени близо 400 представители на общинските и областни администрации.

Източник: Министерство на финансите

Екипът на Finansirane.eu може да Ви съдейства при управлението и изпълнението на проекта Ви за финансиране!

ВИЖ СЪЩО

На вниманието на кандидати по ПРСР: Индикативен график за прием на заявления за подпомагане за 2017 г. – част I

Имате идея – сега е времето да започнете подготовка за реализацията й. До края на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.