Начало / Акцент Евро Финансиране / Нови планове за борба с градушките: Още 32 площадки и 10 самолета

Нови планове за борба с градушките: Още 32 площадки и 10 самолета

Борба с градушкиНови планове за борба с градушките има министерството на земеделието и храните. До пролетта на 2017 г. ще бъдат изградени още 32 площадки за противоградова защита. В системата ще се включат и 10 самолета, с които ще бъдат защитени всички обработваеми площи в страната. Това съобщи днес във Велико Търново земеделският министър Десислава Танева. След реформата всичките 33 млн. дка земеделски земи ще бъдат защитени. До момента „под чадър“ са около 10 млн. дка.

„17 милиона лв. ще са необходими за доизграждането на площадките, системите за управление и радарите за самолетите. Концепцията на министерството е да бъдат закупени 2 самолета, а останалите да бъдат наемани със съответите процедури“,  уточни министърът.

Разчетите ще бъдат представени на финансовия министър още тази година, при условие, че до края на лятото се приемат съответните законодателни промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество.

Новият модел предвижда фермерите да плащат такса между 68 и 90 ст.на декар за борба с градушките. „Тя ще бъде годишна и ще отива в държавното предприятие за противоградова защита, след преструктурирането на досегашната агенция“, допълни Десислава Танева. Таксата ще влезе от 2018 г.

ВИЖ СЪЩО

За последно през 2018-а земеделските министри ще обсъдят новата ОСП, фипронила, климата

Правителството прие позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.