Начало / Акцент Евро Финансиране / Ново: Храните за детски заведения трябва да са произведени по държавен или браншови стандарт

Ново: Храните за детски заведения трябва да са произведени по държавен или браншови стандарт

Доставчиците разполагат с една година гратисен период

детеКиселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детски заведения, трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт. Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт. Това са новите изисквания, залегнали в променената Наредба 9, която бе публикувана в „Държавен вестник“ днес.

Наредбата забранява още предлагането на екструдирани храни, както и на продукти, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.

Наредба № 9 касае специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

В нея е записано още, че месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е задължително да бъдат произведени по технологична документация.

До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата да бъдат по утвърдените стандарти. С промяната в Наредбата обаче, това става задължително, като бизнес операторите имат една година гратисен срок, в който ще могат да снабдяват с наличните храни до изчерпване на количествата им.

 

ВИЖ СЪЩО

За последно през 2018-а земеделските министри ще обсъдят новата ОСП, фипронила, климата

Правителството прие позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.