Начало / Акцент Евро Финансиране / Нов закон за сдруженията за напояване намалява изискванията за учредяването им

Нов закон за сдруженията за напояване намалява изискванията за учредяването им

напоителен каналПроект на закон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията за напояване облекчава изискванията за създаването им. Проектът е публикуван на страницата на земеделското министерство.

Специално внимание в законопроекта е отделено на разпоредбите относно броя на учредителите на сдружението. То е намалено от 50 на сто на 30 на сто от собствениците и ползвателите. Това е предизвикано от обстоятелството, че поради голямата раздробеност на земеделската земя и свързаните с това голям брой
собственици и наследници се затруднява нормалната организация и провеждането на учредителните събрания. Изискването на кворум за редовност на учредителното събрание по сега действащата разпоредба е прекалено високо и води до изключително затрудняване на процедурата по учредяване, се посочва в мотивите към проектозакона. Издирването на наследници на починали собственици с цел установяване пълния брой на собствениците, както и осигуряването на присъствие /или пълномощно/ на 50 на сто от тях за учредително събрание, е трудно, бавно, а в много случаи – невъзможно, тъй като много голяма част живеят в други населени места, или на неизвестен адрес, или дори въобще не са в страната, или пък не проявяват никакъв интерес към начинанието.

Сдружението се учредява с цел подобряване условията за напояване, а в голяма част от случаите и за възстановяване на унищожени съоръжения за напояване на територията. Това в никакъв случай не може да носи вреда на никого от собствениците на земя, напротив, подобрява качествата на земята и нейната
продуктивност. От това следва, че с учредяването му, без да е искано съгласието на 50 на сто от собствениците не се нарушават ничии права, още повече, че сдружението е “отворена структура” – съгласно устава то е длъжно да приема за членове всички собственици, или ползватели на територията му, изразили желание за това след неговото учредяване.

ВИЖ СЪЩО

Поради завишен интерес към млекомати и витрини бюджетът на помощта се увеличава

С 50 000 лева се увеличава бюджетът за 2018 г. по схемата на държавната помощ „Инвестиции …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.