Начало / Акцент Евро Финансиране / Н. Вълканов: Защо нашите субсидии за крави са най-високи, а производителността най-слаба?

Н. Вълканов: Защо нашите субсидии за крави са най-високи, а производителността най-слаба?

Всички стимули на българската земеделска политика са обърнати към това как да получим 5 лв. повече субсидия вместо към стремежа да се произведе по-качествена продукция

Николай ВълкановНе е вярно, че производителите на ябълки в Полша взимат по-високи субсидии и затова ябълките им са по-евтини. Големият въпрос е защо ние не можем да произвеждаме толкова евтини ябълки, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria анализаторът от фондация „ИнтелиАгро“ Николай Вълканов.

Според него през периода от членството ни в Европейския съюз досега в България са похарчени огромни европейски средства, а резултатът е минимален.

Вълканов даде за пример млечните крави, за чието отглеждане последните две години се наливат много европейски и национални средства. Може да се каже че българското млечно говедовъдство е сред най-високо субсидираните в ЕС, а в същото време производителността на кравите е най-ниска в рамките на съюза.

Причината е, че всички стимули в българската земеделска политика са обърнати към това как да получим 5 лева повече субсидии, вместо към това как да произведем по-качествена продукция, посочи анализаторът.

Българското селско стопанство е ударено сравнително слабо от ембаргото върху Русия, отговори на друг въпрос Вълканов. Преди ембарговата ситуация България е изнасяла на Руската федерация плодове за около 10 млн. лв., мляко и млечни продукти за около 2 млн. и риба и морски храни също за около 2 млн. лв.

Относно отражението на ембаргото върху европейските фермери, според него кризата на Стария континент вече е овладяна. Преди ембаргото ЕС е експортирал за Русия храни за 6 млрд. евро. В същото време обаче през последните две години Европейският съюз е успял да увеличи експорта към трети страни с 12 млрд. евро. „Успели са да намерят алтернативни пазари и не можем да говорим за вътрешна свръхконкуренция на европейските пазари. Напротив, пазарите, към които се отварят европейските производители и бележат значителен ръст през последните година и половина, две, са САЩ, Китай, Източна Азия“.

След 2020 година европейските субсидии за земеделие ще бъдат по-малко и Вълканов очаква те да се изравнят за страните членки.

ВИЖ СЪЩО

За твърда финансова подкрепа на пчеларите в следващата ОСП настоява наш евродепутат

Заради осигуряване на услугата „опрашване“ Момчил Неков внесе искане секторът да получава директни и обвързани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.