Начало / Акцент Евро Финансиране / ОЛАФ блокира плащанията по 4 наши проекта от промоционалната програма на ЕС

ОЛАФ блокира плащанията по 4 наши проекта от промоционалната програма на ЕС

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е блокирала плащанията по 4 български проекта по европейската промоционална програма за селскостопански продукти, пише сайтът „Биволъ“.  От Брюксел са открили документи и данни за завишени цени и фиктивни доставки към подизпълнители при осъществяването на програмата.

Четирите проекта са на Националната Асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРСПБМ), Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в Република България, Българска Асоциация Биопродукти и Асоциацията на млекопреработвателите в България. Те са на стойност от почти 19 млн. евро, установи проверка на „Биволъ“. Проектите пък са с наименованията „Отиди, вземи, хапни биологично“ за 4 574 551 евро, „Разнообразие от вкусове“ за 2 982 967 евро, „Качествено европейско сирене“ за 3 971 788 евро, Европейско овче месо и сирене. Опитайте качеството, вкусете разликата.“ за 3 705 096 евроОсвободете европейския вкус“ за 3 759 660 евро. От ОЛАФ са поискали 100% корекция, което означава връщане на всички вече разплатени суми.

Всичките четири проекта се изпълняват от базираната в Брюксел фирма Agropromotion SARL, която е била разследвана от ОЛАФ.

От сайта на Agropromotion се разбира, че милионите се харчат осново за изработка на рекламни материали – диплянки, торбички и готварски престилки, сайтове на няколко езика за продукцията на българските производители, участия в изложения, провеждани в Близкия изток и страните от ОНД, и публикации в пресата на целевите пазари.

Същата фирма Agropromotion SARL изпълнява и други проекти по промоционалната програма на ЕК, които не са спрени. Дружеството е регистрирано през 2007 г. и е собственост на живеещата в Кипър австралийска гражданка Стела Скарлис.

От „Биволъ“ са проверили какъв е например статутът на проекта Milky Way на Чешкоморавската асоциация на млекопроизводителите, който е за над 5 милиона евро. Официалният отговор от Чешкото министерство на земеделието, гласял, че не е получавана информация от Европейската комисия за нередности свързани с проекта.

Заповедите за спиране на плащанията са издадени от ДФЗ на 23.12.2016 и разписани от бившия директор на фонда Румен Порожанов, но са пазени в тайна. Първоначално от ДФЗ са отказали да предоставят официално заповедите по реда на ЗДОИ, позовавайки се на служебна тайна заради текущите проверки. От поисканата справка за плащанията по конкретните проекти обаче се потвърди, че заявките са спрени и не се обработват.

Пълният текст прочетете тук

ВИЖ СЪЩО

Ясни са ставките за обвързана подкрепа за планински овце/кози и млечни крави

С две министерски заповеди от 5 декември са определени ставките за обвързана подкрепа за овце …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.