Начало / Акцент Евро Финансиране / Омбудсманът организира форум за промени в два закона за земеделските земи

Омбудсманът организира форум за промени в два закона за земеделските земи

Днес в 11:00 часа започва обсъждане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за аренда в земеделието. Събитието е организирано от омбудсмана Мая Манолова и ще се проведе в сградата на институцията. Поканени за участие са Министерството на земеделието, храните и горите, Агенцията по вписванията, Камарата на нотариусите, земеделски производители и организации, депутати, кметът на община Вълчедръм и други.

На форума ще се обсъдят необходимите промени в двата закона, така че да бъдат пресечени чрез нормативни изисквания опитите за преотдаване на земеделска земя без съгласието на собствениците.

Проблемът се очерта през юли и август, когато стана ясно, че няколко кръга фирми със свързани дружества преотдават помежду си под наем земи. Най-дразнещото е, че те сключват договори за наем на ниви, които се обработват от земеделски производители. Някои от тях са дори собственост на засегнатите земеделци. Проблемът не обхваща само белите петна, тоест земите, чиито собственици не проявяват интерес към тях, а е по-мащабен.

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) реагира още през юли като въведе изискване към служителите си преди регистрация на договорите да получат доказателства, че собствениците на земи знаят за преотдаването им. 79 случая за поискана регистрация без знанието на поземлените собственици са дадени на прокуратурата, информира наскоро МЗХГ.

ВИЖ СЪЩО

700 млн. лв. плащане на площ ще се разпределят към фермерите до края на декември

До дни се превежда първият транш от преходната помощ за овцевъди и козевъди До края …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.