Начало / Акцент Евро Финансиране / Организациите на производители могат да получат до 1.5 млн. евро

Организациите на производители могат да получат до 1.5 млн. евро

Насърчаването на развитието на сектор „Плодове и зеленчуци“, включително чрез осигуряване на допълнително финансиране, е приоритет на Министерство на земеделието и храните.  Ефективен инструмент в общата организация на пазара на селскостопански продукти  е мярката за подпомагане на организациите на производители, съобщи по време на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който продължи до късно вчера, земеделският министър Христо Бозуков.

Експерти от министерството обясниха механизма на финансиране на оперативните програми и подчертаха, че размерът на помощта от Европейския фонд за гарантиране на земеделието е до 4,1% от стойността на предлаганата от организациите на производителите продукция на пазара. Този нисък размер на подпомагане е крайно недостатъчен, за да мотивира производителите на плодове и зеленчуци в страната ни, защото ниските цени на националния пазар и малкият размер на стопанствата водят до ниска стойност на реализираната продукция.

Затова през 2016 г. в Наредба №11 от 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми, беше уредена възможността за допълнително национално съфинансиране. Националната финансова помощ може да бъде до 80 % от средствата, набрани от членовете или от самата организация на производителите (собственото участие), но не повече от 25% от годишната стойност на реализираната на пазара продукция и не повече от левовата равностойност на 1 500 000 евро.

 

ВИЖ СЪЩО

конкурентоспособност-2019

Как да повишите производствения капацитет на Вашето малко или средно предприятие до 21.05.2019 г.

До 21.05.2019 г. всички микро, малки и средни предприятия, които имат приключени 3 финансови години …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.