Начало / Евро Предприемачество / Ореховите насаждения- сполучлива инвестиция за цял живот
орехово дърво

Ореховите насаждения- сполучлива инвестиция за цял живот

Орехът има голямо стопанско значение, поради широкото си приложение, както в хранителната индустрия, така и за лечебна употреба и индустриални производства. Точно заради това, направилите постъпки в отглеждането на този тип растение, имат разнообразни начини за печалба от продукцията му. Най- хубавата част от инвестицията е, че пазарът на орехи в световен мащаб е неограничен, а бизнесът е печеливш.

Пазарен потенциал

До скоро се смята, че ореховата градина се прави само за следващите поколения, тъй като обикновения орех влиза в пълно плододаване едва след петнадесетата година, но специалистите са категорични, че с новите сортове този бизнес не е само „ депозит“ за внуци. Повечето от облагородените дръвчета, започват да раждат между третата и петата година след засаждане, а добивът става значим след шестата – това е и преломният момент, след който инвестицията започва своята възвращаемост.

Основната пречка пред това начинание остава голямата първоначална инвестиция. Смята се, че към този бизнес са се насочили по- заможните земеделци, които имат високи годишни доходи и могат да си позволят сигурна инвестиция за след шест години на свои земи. Това, разбира се не трябва да спира останалия процент земеделски производители, които искат да инвестират както в настоящето, така и в своето бъдеще.

Възможности за финансиране

В България, към днешна дата се забелязва засилен интерес към създаването на нови градини, не само от по- заможни земеделски производители. Това е възможно благодарение на субсидиите от Програма за развитие на селските райони, която отпуска около 120 лв. за декар.

Мерките, по които може да се кандидатства са:

 

ВИЖ СЪЩО

Какви възможности предлага ОП „Развитие на човешки ресурси 2014- 2020“

Европейският съюз предлага неограничени възможности за финансиране, в сфери като регионално и градско развитие; земеделие …

7 коментара

 1. Красен

  по коя мярка отпускат 120лв на декар ? дали е някаква агроекология или по СЕПП ?

 2. само за селските райони ли е финансирането за орехи моята земя не е от списъка а защо и как изобщо са определени не е ясно……

  • Здравейте,

   финансирането за орехови насаждения не е ограничено само до описаните селски райони, а е възможно на територията на цялата страна.

 3. Interesna poblikacia haresa mi I me zainterasuva

  • Свилен Денев

   Здравейте бъдещи собственици на орехови насаждения! Тук съм, за да потвърдя, че ДФЗ действително финансира създаването на орехови градини!

  • Нурбин Бейтула

   Колега Данев,по коя мярка е субсидирането за ореха Благодаря

  • Здравейте,

   за създаване на орехови насаждения, бихте могли да се възползвате от финансиране по някоя от земеделските мерки от Програма за развитие на селски райони.
   За повече и по-подробна информация, относно мерките, допустимостта Ви по тях и нашите условия, може да запазите час за консултация в някой от офисите ни в страната, които може да видите в секция: контакти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.