Начало / Акцент Евро Финансиране / Откриха фипронил и в яйцата на две наши птицеферми

Откриха фипронил и в яйцата на две наши птицеферми

В яйцата на две български птицеферми е установено наличие на фипронил, съобщи на пресконференция земеделският министър Румен Порожанов. Съдържанието на инсектицида е минимално – 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг. Върху черупките са отпечатани номерата 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003, а съветът на Агенцията по храните е потребителите да не консумират така номерираната стока. 

Фирмите, в чиято продукция са открити следи от фипронил са „Консорциум Агробизнес“ АД и „Агроинвест продукт“ ООД. И двете предприятия са в област Велико Търново.

Фипронилът бе открит в българските яйца заради засиления мониторинг, извършван в последните седмици от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

До момента БАБХ  е извършила общо 569 проверки, от които 435 бр. на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки.

При извършените проверки на складовете и предприятията са били проследени доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните  членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни.  На бизнес операторите са били връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.

При проверките във фермите се е акцентирало върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. БАБХ е връчила предписания да се изследват произведените яйца за замърсяване с фипронил.

 

ВИЖ СЪЩО

Сеитбата на житни се забави

Сеитбата на пшеница, ечемик и други житни култури се извършва със значително по-бавни темпове в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.