Начало / Акцент Евро Финансиране / От днес овцевъди и козевъди кандидатстват за помощта de minimis

От днес овцевъди и козевъди кандидатстват за помощта de minimis

От днес, 19 юли, овцевъди и козевъди в страната заявяват подпомагане по държавната помощ de minimis. Крайният срок на заявяването е до края на юли за животновъдите извън засегнатите от чума по дребните преживни. За тези от областите Ямбол и Бургас последната дата на заявяване е 31 август.

Животновъдите от двете засегнати от болестта области ще получат подпомагането до 5 работни дни след подаване на заявлението.

За останалите крайният срок за превеждане на средствата е 10 август.

Ставките по de minimis са 3. Овцевъдите и козевъдите извън областите Бургас и Ямбол ще получат по 7 лева за овца/майка и коза/майка.

На животновъдите, чиито стопанства са в една от седемте общини с огнища от чума, а именно Болярово и Елхово в област Ямбол, и Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево в област Бургас, ще бъдат изплатени по 47 лева de minimis за овца/майка и коза/майка. Помощта е за пропуснати ползи.

На животновъдите в общините Ямбол, Стралджа и Тунджа се полагат 14 лева на овца и коза – майки заради едноседмичната забрана да продават сурово мляко.

На животновъдите от засегнатите райони ще бъдат раздадени общо 2 067 710 лева.

Общият размер на de minimis за овцевъди и козевъди е 8 247 336 лева.

Общият размер на предоставените на един земеделски стопанин и за едно и също предприятие помощи „де минимис“ не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три бюджетни години (2016 г. – 2018 г.). Помощта се предоставя за покриване на част от производствените разходи за отглеждане на една овца-майка и/или коза-майка.

ВИЖ СЪЩО

конкурентоспособност-2019

Как да повишите производствения капацитет на Вашето малко или средно предприятие до 21.05.2019 г.

До 21.05.2019 г. всички микро, малки и средни предприятия, които имат приключени 3 финансови години …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.