Начало / Акцент Евро Финансиране / От 8 декември аграрното министерство стартира благотворителна кампания с живи ели

От 8 декември аграрното министерство стартира благотворителна кампания с живи ели

По 5 лева от всяко закупено дръвче ще бъдат преведени за лечението на малко момченце с тежко заболяване

живи коледни елиМинистерство на земеделието и храните за втора поредна година ще проведе благотворителната кампания „Купи жива елхичка, помогни на дете“. Продажбата на живи елички започва на 8 декември и ще продължи до навечерието на Коледните празници – 22 декември 2016 г., от 10:00 до 20:00 часа. Тази година средствата от коледни дръвчета ще бъдат дарени за лечението на петгодишно момиченце, което страда от тежко онкологично заболяване и се нуждае от скъпи животоспасяващи интервенции в Германия.

По пет лева от продажбата на всяка елхичка ще бъде дарена за каузата. В рамките на кампанията Държавните горски предприятия ще предоставят над 3 000 елхички, като при по-голям интерес от страна на гражданите те ще осигурят и допълнителни дръвчета.

Всеки гражданин, който пожелае да се включи в инициативата и да си закупи живо коледно дръвче ще има възможност да го направи на 22 места в страната, които са публикувани на официалната интернет страница на Министерството.

В София живи елхички ще може да намерите на две места – пред сградата на Министерство на земеделието и храните, на ъгъла на бул. „Хр. Ботев“ и ул. „Дамян Груев“ и в градинката при паметника на „Патриарх Евтимий“.

В миналогодишната кампания Министреството събра над 35 000,00 лева, като 15 000,00 лв. са от продажбата на коледни дръвчета, предоставени от горските предприятия. Инициативата бе в подкрепа на Сдружение „Аутизъм Днес”, което използва средствата за специализирано обучение на над 400 души, работещи с деца с аутизъм и в момента прилагат световно признати терапевтични практики.

Инициативата се подкрепя от Димитър Туджаров (Шкумбата), двукратната ни сребърна олимпийска шампионка по борба Станка Златева, актрисата и джаз певица Милица Гладнишка, водещият Симеон Колев и актьорът Станимир Гъмов.

Основни съвети при избира и отглеждането на живо коледно дръвче в домашни условия

Избор на живо коледно дръвче:

 1. Преди покупката на коледното дръвче, леко го повдигнете от съда, за да огледате корените му. Те трябва да изглеждат свежи, както и ствола, а почвата трябва да бъде влажна, а самите корени да са заели формата на саксията.
 1. При закупуването на живо коледно дръвче много е важно то да има здрави корени, с бала пръст по тях, с достатъчна големина. Например: За дърво високо 150 см. балата с пръст е добре да е с диаметър около 50 см.
 1. Внимавайте за некачествени дървета с разбити бали и с начупени корени.
 1. Имайте предвид, че по-малкото дръвче по-лесно се адаптира към променените условия на отглеждане.
 1. Винаги купувайте от сигурни източници.

Какво трябва да знаете, за да запазите дървото в добро състояние:

 1. След покупката на коледното дръвче, то трябва да бъде поставено на балкона.
 1. Поддържайте пръстта в контейнера постоянно влажна.
 1. В никакъв случай не наторявайте дръвчето, тъй като то е в състояние на покой.
 1. Внесете на топло в последния момент – в дните преди Коледа, така дръвчето ще има възможност да се климатизира.
 1. Коледното дръвче, трябва да бъде поставено възможно най-далеч от отоплителни уреди – климатик, радиатор, печка или камина.
 1. Не използвайте прекалено тежки украшения, както и лампички с голяма мощност, защото то се нагрява и се обезводняват листата.
 1. Не е добре дръвчето да престоява в стайно помещение повече от две – три седмици.
 1. Не изнасяйте коледното дръвче от топлото помещение директно на студа. Оставете го в хладно помещение за няколко дни, за да се аклиматизира. В случай, че нямате такова поставете го на по-заветно място в двора в по топъл ден или при снеговалеж.
 1. Коледното дръвче трябва да се засади на открито преди започване на вегетационния сезон (месец март, началото на месец април).

 

ВИЖ СЪЩО

В Деня на отворени врати от ДФ „Земеделие“ в Благоевград представиха успешно финансиран пчелар

Над 20 земеделски стопани посетиха „Деня на отворени врати“, който се проведе в Областната дирекция …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *