Начало / Акцент Евро Финансиране / Панаир на билките в Пловдив ще информира как ПРСР може да финансира култивираното им отглеждане и преработка

Панаир на билките в Пловдив ще информира как ПРСР може да финансира култивираното им отглеждане и преработка

билкиДнес в Аграрния университет в Пловдив се открива Панаир на българските билки, който ще продължи и утре. Едно от изложенията в него е озаглавено „200 билки – 2 000 000 работни места“, за да разкрие потенциала на заетост в тази сфера.

Експерти от земеделското министерство ще имат лекции и приемни по време на панаира, в които ще разясняват кои мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 могат да финансират инициативите на хора, решили да отглеждат и преработват култивирани билки.

През март тази година на среща със земеделски стопани от Националната служба за съвети в земеделието посочиха, че мярка 6.3 предоставя стартова помощ на малките стопанства, които са със стандартен производствен обем между 2000 и 7999 евро. По мярката се кандидатства с бизнесплан (както е при повечето мерки – б.р.), а сумата, която програмата отпуска е 15 000 евро. Проектите, подготвени от производители на етеричномаслени и лекарствени растения, се ползват с приоритет.

Мярката за младите фермери също дава шанс, ако производителят е на възраст между 18 и 40 години. Помощта по нея е 25 000 евро. Изискването при тази мярка е стопанството да е със стандартен производствен обем от 8000 до 16 000 евро. В проекта на младия фермер трябва да е заложен ръст от 4000 евро при реализирането му.

Мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ допуска кандидатстването на производители на култивирани лечебни растения. Стандартният производствен обем на стопанството не може да е по-малък от 8000 евро. По тази мярка, която ще се отвори повторно в началото на следващата година, може да се кандидатства за земеделска техника, за изграждане на сгради и закупуване на съоръжения за съхранение и преработка. Субсидията е 50%, но при колективни инвестиции може да достигне и 90 на сто. Минималният размер на инвестицията (по проект) е 15 000 евро.

ВИЖ СЪЩО

За последно през 2018-а земеделските министри ще обсъдят новата ОСП, фипронила, климата

Правителството прие позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.