Начало / Акцент Евро Финансиране / Пекин ще предостави преференции за презентация на наши земеделски продукти

Пекин ще предостави преференции за презентация на наши земеделски продукти

Министерството на земеделието и храните създава върху 1000 дка Демонстрационен център за привличане на китайски инвеститори

IMG_9939Пекин може да предостави добри условия за презентация на български земеделски и хранителни стоки. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов и заместник-кмета на Пекин Лин Къцян точно преди Гергьовден.

„Екипът на Министерството ще предостави подходяща земеделска площ на комуникативно място в страната, близо до големите земеделски производствени райони, за създаване на Демонстрационен център“, съобщи заместник-министър Костов. Той  информира, че съоръжението ще бъде разположено на площ от над 1000 дка и се очаква  да започне да функционира през 2017 г. „Освен представяне на познатите продукти като розово масло,  българско вино, млечни продукти, плодове и зеленчуци, в рамките на сътрудничеството ще могат да се организират и тематични конференции за заинтересованите бизнес-делегации от Китай. Ще могат да се представят и останалите страни от Централна и Източна Европа, които участват във формата на партньорски отношения с Китай 16 + 1”, допълни още заместник-министър Костов. По думите му, за България е от изключително значение, че поема функциите на водеща страна в района в отношенията с Китай.

От своя страна Лин Къцян уточни, че има сериозен потенциал за развитие на отношенията на община Пекин с България. Той изрази готовност да бъдат предоставени добри и преференциални условия за презентация на български стоки в Пекин. Той допълни, че Община Пекин има сериозен ресурс и за научен обмен с българските институти в областта на селското стопанство.

Директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ Васил Гелев информира, че за краткото време от създаването му, Центърът бележи  конкретни резултати в сътрудничеството във формата 16 + 1. Той припомни, че в края на миналата година страната ни откри свой павилион в безмитната търговска зона на град Ханджоу. „Предстои да бъде открит такъв национален павилион на България и в пилотната зона за свободна търговия в Шанхай“, съобщи още Васил Гелев. Разкриването на павилион и в Пекин би увеличило възможностите за разширяване пазара на български земеделски и хранителни стоки в Китай, обърна внимание Гелев.

Заместник-кметът Лин Къцян покани България да вземе участие и в Международното изложението по градинарство, на което Пекин ще бъде домакин през 2019 г. Той информира, че форумът ще продължи 160 дни и това би дало възможност на страната ни да покаже пред широка аудитория постиженията си в тази област.

ВИЖ СЪЩО

Дългоочакваният прием по подмярка 6.3 предстои

Публикуван е Проект на насоки за кандидатстване по процедура чрез подбор на проектни предложения по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.