Начало / Акцент Евро Финансиране / Плащанията по мярка 10 – „Агроекология и климат” ще бъдат изпълнени до 10 Юли.

Плащанията по мярка 10 – „Агроекология и климат” ще бъдат изпълнени до 10 Юли.

До 10 Юли ще бъдат преведени плащанията по мярка 10 – „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020. Понастоящем се извършват плащания по схемата за млади земеделски стопани, като до 24 Юни са преведени около 1 млн. лева. Изплащането на сумите по програмата за дребните земеделски стопани приключва на 30 Юни – предаде „Фокус”.

Министърът на Земеделието и Храните Десислава Танева сподели пред журналисти в Бургас, че „част от мерките биват разплащани за първи път“.

  • „Трябваше да се решат различни проблеми по повод размера на площите, които попадат в този обхват, който е предмет на инструмента по мярка 10. Изготвихме един индикативен график. Там, по повод изискването за финансови документи, бяха ни представени кашони касови бележки, фактури за продаване на зеленчуци и плодове. Операторите ги въвеждаха близо месец, т.е. време, в което на практика щяха да бъдат направени изчисленията“.

По думите на Министър Танева, не са били зададени срокове за плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат”. Тя поясни, че тази година директните плащания по различните мерки са над 18, което е довело до забавяния по изплащането на субсидиите. Tя също добави, че след приключването на кампанията по директните плащания, ще се проведе среща с неправителствения сектор. На срещата ще бъдат дискутирани обстоятелствата по прилагането на мерките от Програмата за Развитие на селските райони. Също така ще бъдат представени решения на някои от затрудненията, които са срещнати тази година, която първа финансира всички видове мерки в обхвата на директните плащания.

ВИЖ СЪЩО

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г.

9 мерки по ПРСР ще се отворят през 2019 г. „Над 2,5 млрд. лева са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.