Начало / Акцент Евро Финансиране / Подготвя се второто животновъдно изложение „Фермер Експо Раковски“
"Фермер Експо Раковски 2017 г."

Подготвя се второто животновъдно изложение „Фермер Експо Раковски“

Второто изложение по животновъдство и фермерски храни „Фермер Експо Раковски 2018“ вече активно се подготвя, съобщиха инициаторите от организацията на производители „Фермерско мляко“ в Раковски. Тази година изложението ще се проведе на 12 и 13 октомври на познатото място – пазара за живи животни в кв. Секирово, Раковски. Съорганизатори са Министерството на земеделието, храните и горите, евродепутатът Владимир Уручев, община Раковски и Институтът за агростратегии и иновации. Участие ще вземе и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

„Фермер Експо Раковски 2017“ бе първото животновъдно изложение в региона с най-много животновъдни ферми в страната. Показани бяха 103 броя животни от 16 земеделски производителя, включително и на Аграрния университет Пловдив и Земеделския Институт – гр. Стара Загора. Петнадесет животновъда  демонстрираха собствени фермерски млечни и пчелни продукти, като посетителите имаха възможност да дегустират и закупят произведените във фермата храни. Своята дейност представиха Национална служба за съвети в земеделието, Селскостопанска академия, Аграрен университет Пловдив, Висше Училище по Агробизнес и Развитие на Регионите Пловдив, Тракийски университет Стара Загора и Областен информационен център – Пловдив. Демонстрирана бе самобитната красота на фолклора от Община Раковски и реализирани демонстрации по приготвяне на традиционни храни – пиде, катми, прясно сирене, лютеница и др.

„Фермер Експо Раковски 2018“ извежда като акцент създаване на връзка между иновации и животновъдство в България, съобщава председателят на „Фермерско мляко“ и съпредседател на Националния съюз на животновъдите в България Рангел Матански. По-конкретно изложението е насочено към малки и средни ферми, които поради естеството на семейния труд и 24/365 заетост остават в страни от тези динамични процеси. Това в крайна сметка води до неефективно и нерентабилно животновъдство, а от там ликвидиране на ферми и обезлюдяване на селските райони. В тази връзка и участието на комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел задава основната тема на второто издание, а именно дигиталните технологии и иновации. Внедрени и работещи иновативни решения ще бъдат демонстрирани от представители на оперативни групи от  Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост (ЕПИ-АГРИ). Ролята на това партньорство е да се повиши производителността и устойчивостта в селското и горското стопанство, за да може секторът по-добре да се справи с предизвикателствата на днешния ден — засилената конкуренция, по-резките промени в пазарните цени, изменението на климата и по-строгите екологични правила. Институтите на Селскостопанска академия ще представят иновациите, които са разработили в сферата на животновъдството и ще бъде реализиран контакт с хората, които ги използват и внедряват, а именно животновъдите. В допълнение възможност да представят услугите, които предлагат на млади и малки фермери ще бъде дадена на Национална служба за съвети в земеделието.

Владимир Уручев, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, ще представи предизвикателствата пред селското стопанство в контекста на бъдещата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз. Производството на безопасни и висококачествени храни, защитата на екологичните стандарти и хуманното отношение към животните са важна част от новата рамка на политиката.

Тазгодишното изложение по животновъдство и фермерски храни ще подчертае още един важен аспект на бъдещата ОСП – необходимостта от подкрепа и популяризиране на местните пазари и късите вериги за доставки на храни като важен инструмент за засилване на позицията на първичните производители в рамките на веригата за доставки на храни. По този начин ще се гарантира справедливото разпределение на добавената стойност между производителите, преработвателите и сектора на търговия на дребно. В тази посока ще бъдат демонстрирани добри практики по изграждане на къси вериги на доставки, от регистрирани производители на фермерски храни и представени за дегустации фермерски продукти – месни, млечни, пчелни и др.

 

ВИЖ СЪЩО

„ФИШ ЕКСПРЕС“ – с малко помощ мечтите стават реалност

На  19.07.2019г. Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. публикува за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.