Начало / Акцент Евро Финансиране / Порожанов ще представи програмата на агроминистерството при Председателството ни на Съвета на ЕС

Порожанов ще представи програмата на агроминистерството при Председателството ни на Съвета на ЕС

За проекта на Програма на България за Председателството на Съвета на Европейския съюз в частта „Земеделие и рибарство“ утре, 18 октомври, в земеделската комисия на Народното събрание ще говори министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Страната ни ще председателства Съвета в периода 1 януари – 30 юни догодина.

В проекта на Програмата, в частта „Земеделие и рибарство“ е написан следният общ текст:

Бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) – опростяване и модернизиране

В съвременните условия на глобализация и увеличаващо се световно население нараства ролята на земеделското производство и развитието на селските райони като важни икономически, социални и дори политически фактори. От ключово значение е бъдещите параметри на ОСП след 2020 г. да бъдат определени по начин, който да допринесе за подобряване на устойчивостта на земеделските стопанства и за гарантиране на стабилно ниво на доходите на земеделските стопани.

В рамките на дискусията за бъдещата ОСП Българското председателство възнамерява да постави акцент върху запазване на бюджета на ОСП и на доказалите своята ефективност инструменти от настоящата структура на ОСП, включително схемата за единно плащане на площ и обвързаното с производството подпомагане, както и развитие на устойчиво земеделско производство при опазване на околната среда.

ВИЖ СЪЩО

Бюджетът на новата лозаро-винарска програма ще е 133 810 000 евро, от тях € 50 млн. за винарни

Бюджетът на новата Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, която ще действа в периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *