Начало / Акцент Евро Финансиране / Потвърден е единичен случай на антракс в област Търговище

Потвърден е единичен случай на антракс в област Търговище

Късно на 16 февруари ветеринарните служители към Българската агенция за безопасността на храните получиха потвърждение от Националната референтна лаборатория в София, че има единичен случай на заболяване от антракс на крава от ферма в търговищкото село Надарево.

Първият сигнал за болното животно е изпратен на 12 февруари на телефона на официалния ветеринарен лекар за община Търговище за внезапно умряло едро преживно животно в животновъден обект №7740-0063, намиращ се в село Надарево.

На същия ден животновъдният обект е посетен от д-р Станислав Христов и е установено, че се касае за крава, която е умряла внезапно, без да боледува и да й бъде провеждано някакво лечение.

Взета е тампонна кръвна проба от изтеченията от  животно и на същия ден е транспортирана за изследване в лабораторията в Шумен, придружена от писмо на д-р Станислав Христов – официален ветеринарен лекар за община Търговище.

На 14 февруари по телефона и с официално писмо е съобщено за възникнало съмнение за антракс при изследваната пробата и за изпращане на изолираната култура за потвърждение в Националната референтна лаборатория по „Туберкулоза и антракс” в НДНИВМИ – София.

Незабавно на същия ден е извършено епизоотично проучване в село Надарево  от началник отдел ЗЖ при ОДБХ Търговище и ОВЛ за общината, при което е установено, че в село Надарево не са констатирани случаи на антракс в изминалите 50 години. В селото се отглеждат 302 говеда, 33 биволи, 162 овце и 23 кози. В животновъдния обект със заболяването има 75 едри преживни животни, от които 60 бр. млечни крави, 15 телета до една година и 5 юници. Животните се отглеждат оборно-пасищно. Фуражът, с който се хранят, е собствено производство. Всички животни са в добро здравословно състояние;

Трупът на умрялото животно е обработен с хлорен вар, обвито с водонепропусклива материя (найлон), пак хлорна вар и загробен в трупосъбирателна яма, намираща се в гориста местност в землището на селото. Мястото ще бъде оградено и обозначено като опасно за хора и животни.

Извършено е механично почистване и дезинфекция с хлорна вар в помещенията за животни. За случая е информирана РЗИ Търговище. Изпратено е уведомително писмо до областния управител на Търговище и е проведена областна епизоотична комисия на 15 февруари. На следващия ден в 16,30 е получен протокол от изпитване с положителен за антракс резултат.

Още преди да се получи окончателния резултат всички възприемчиви животни в село Надарево са ваксинирани срещу антракс.

След направено епизоотично проучване ветеринарите са решили за целесъобразно да бъдат ваксинирани и 76 говеда в съседното село Осен.

ВИЖ СЪЩО

Ясни са ставките за обвързана подкрепа за планински овце/кози и млечни крави

С две министерски заповеди от 5 декември са определени ставките за обвързана подкрепа за овце …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.