Начало / Акцент Евро Финансиране / По нова методиката ще се изчисляват разходите за доставки по „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

По нова методиката ще се изчисляват разходите за доставки по „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

детеМинистерството на земеделието и храните разработи методика, чрез която доставчиците на училищните схемиУчилищен плод“ и „Училищно мляко“ няма да могат да представят нелоялно формирани разходи.

Методиката е свързана с налагане на пределни ставки за всеки един продукт по двете схеми, която е базирана на обосновани икономически критерии (пазарна цена на продуктите, складови разходи, оперативни разходи – ток, вода и др., административни разходи – заплати, осигуровки, канцеларски материали и др., печалба). Методиката е изработена така, че да има възможност за своевременно адаптиране на цените спрямо пазарната конюнктура и нуждите на сектора.

По схема „Училищен плод“ досегашното плащане на порция с фиксирана ставка се заменя с плащане на реално доставено количество в килограми. За всеки продукт, включен в схемата, е изготвена ставка за възстановяване на разходите за доставен килограм, като ставките са без ДДС, който може да бъде възстановен отделно.

За всеки вид плодове и зеленчуци са установени минимални и максимални размери на доставяната порция. Доставчикът получава плащане, когато достави достатъчно количество продукти за осигуряване на минималния размер на порцията, а плащането е до размера на количеството, което е достатъчно за осигуряване на максималния размер на порцията.

 

По схема „Училищно мляко“ плащането ще бъде както досега на порция, тъй като доставяните порции са със специална разфасовка и опаковка. Както и досега доставяните кисели млека, сирена и кашкавали, трябва да са произведени по БДС. Новото е, че ставките на порция са диференцирани по продукти. В ставките не е включен ДДС, който може да бъде възстановен отделно.

 

ВИЖ СЪЩО

До 43 точки падна класирането по процедура „Улици“ на мярка 7.2

След получени и обработени възражения от Управляващия орган на ПРСР, приключи последният етап от предварителното …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.