Начало / Акцент Евро Финансиране / Правителството одобри методиката за изчисляване цената на поливната вода

Правителството одобри методиката за изчисляване цената на поливната вода

напоителен каналМинистерският съвет прие днес методика за определяне на цената на услугата „Доставяне на вода за напояване„. Новата ценова политика прилага двукомпонентна тарифа с постоянно компонент – цена на обслужване, покриващ постоянните разходи по доставка на вода на база площ, и променлив компонент – цена на база измерени обеми вода.

С методиката ще се изчислява цена на водата, която да отговоря на изискванията на европейската Рамкова директива за водите. Тя ще се определя от разходи за водовземане, управление и регулиране на водите, разпределение, транспортиране и доставяне на вода за напояване до земеделските стопани. Методиката позволява да се прилагат общи правила и принципи за съгласуваност, прозрачност, устойчивост и финансова достъпност.

Разходите за поливна вода за ориз и за други земеделски култури са в три групи – ако водата се добива с помпа: от дълбочина до 50, до 100 и до 150 метра.

Другият тип разходи са свързани с доставка на вода под напор до желаната стойност на
налягане, съгласно изискването за тръбопроводната мрежа в земеделското стопанство. Те са в две категории: при нисък напор при налягане от 2 до 6 бара; при висок напор при налягане над 6 бара.

Доставчиците на поливна вода ще са търговски дружества с държавно участие и общини, в чийто капитал са включени хидромелиоративни обекти, както и сдружения за напояване.

 

ВИЖ СЪЩО

ДФЗ: 89% от помощта за горивата са изплатени

ДФ „Земеделие“ преведе първи транш в размер на близо 73 млн. лв. (72 864 453 лв.) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.