Начало / Акцент Евро Финансиране / Правителството одобри нов закон за Центъра за оценка на риска

Правителството одобри нов закон за Центъра за оценка на риска

лабораторияЦентърът за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се преструктурира, като преминава на пряко подчинение на министъра на земеделието и храните. Това предвижда одобрен от правителството проект на закон за оценка на риска по хранителната верига.

Центърът ще бъде независим от органите, осъществяващи официалния контрол върху хранителната верига. Промените целят да се гарантира безпристрастността, обективността и прозрачността на научната оценка по безопасността на веригата.

Центърът няма да има контролни функции върху бизнес операторите и няма да провежда законодателната политика. Предвижда се той да предоставя по обективен и безпристрастен начин научно обоснован анализ, който да е основа при осъществяването на посочените процеси от компетентните органи на национално ниво.

Сега съществуващият Център за оценка на риска е създаден със Закона за Българската агенция по безопасност на храните и извършва анализ и предоставя научни становища само в тези аспекти от хранителната верига, които са под контрола на БАБХ.

ВИЖ СЪЩО

Проекти за туристически дейности по мярка 6.4.1 ще са възможни в края на годината

Зам.-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева съобщи наскоро в Пловдив, че проектонаредбата за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *