Начало / Евро Новини / Пресконференция за стартирането на нови процедури по ОП Развитие на човешките ресурси

Пресконференция за стартирането на нови процедури по ОП Развитие на човешките ресурси

Пресконференция за стартирането на нови процедури по ОП Развитие на човешките ресурси се провежда днес от 14.00 ч. в Гранитна зала на Министерския съвет с участието на министър-председателя Сергей Станишев и министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

На пресконференцията ще присъстват също и замeстник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров, изпълнителният директор на Агенция по заетостта Росица Стелиянова, и.д. директор на главна дирекция „Европейски фондове, международни проекти и програми” в МТСП Зорница Русинова и директорът на дирекция „Европейски фондове и международни проекти” в АЗ Анна Делибашева.

Стартиращите нови операции са четири. Общият им бюджет е 187 млн.лв. и по тях се предвижда да бъдат обхванати най-малко 83 000 безработни.

Отново на работа ще се реализира чрез наемане на безработни, които да се грижат за децата на семейства, в които и двамата родители са наети по трудово правоотношение. Предвижда се да бъде осигурена заетост на най-малко 8 000 безработни, преимуществено в предпенсионна възраст. Планираните средства са 64 млн.лв.

Адаптивност е схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, която цели да съкрати масовите съкращения и напускането на работници и служители от предприятия, които по икономически причини са преминали на непълно работно време. За период до 5 месеца тези лица ще бъдат включени в професионално обучение и ще получават стипендии в размер до 132 лв. на месец. Очаква се да бъдат обхванати 42 000 души, планираните средства са 72 млн.лв.

На път е процедура, насочена към хора, наети по трудов договор, които биха могли да получават средства за транспортни разходи за период до 1 година, когато работното им място е извън населеното място, в което са адресно регистрирани. Предвидените средства за тази схема са 25 млн.лв., хората, които ще обхване – най-малко 6000 души.

Аз мога ще даде възможност на поне 27 000 заети по трудов договор лица да се включат в курсове за професионална квалификация или повишаване на компетенциите. Планираните средства са в размер на 26 млн. лв

Източник: ОП Развитие на човешките ресурси

Екипът на Finansirane.eu може да Ви съдейства при управлението и изпълнението на проекта Ви за финансиране!

ВИЖ СЪЩО

Процедура „Обучения за заети лица“ е спряна за кандидатстване

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  временно преустановява подаването на проектни предложения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.